Παράταση στην αγωνία για τις απολύσεις στο Δημόσιο


Τετ-α-τετ της ομάδας Τόμσεν με τον κ. Στουρνάρα, όπου οι απεσταλμένοι των δανειστών αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους για να φανεί αν θα εμμείνουν στην άκαμπτη διαπραγματευτική στάση που τηρούν

Θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση – Το απόγευμα στις 17:00 ραντεβού των ελεγκτών με Στουρνάρα

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η σημερινή σύσκεψη των ελεγκτών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στη 1 το μεσημέρι και σύμφωνα με πληροφορίες η αγωνία θα συνεχιστεί όσον αφορά τις απολύσεις στο δημόσιο και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με νέο γύρο.

Σήμερα θα επακολουθήσει το τετ-α-τετ της ομάδας Τόμσεν με τον κ. Στουρνάρα (αναμένεται στις 5 το απόγευμα), όπου οι απεσταλμένοι των δανειστών αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους για να φανεί αν θα εμμείνουν στην άκαμπτη διαπραγματευτική στάση που τηρούν, εκμεταλλευόμενοι την πίεση χρόνου  που αισθάνεται η Αθήνα έως το Γιούρογκρουπ της Αθήνας.

Παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων, στην κυβέρνηση βλέπουν πως υπάρχουν σοβαρά εμπόδια με πρώτο εκείνο των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, αλλά και το ζήτημα των τραπεζών που ανέκυψε ξαφνικά μόλις επέστρεψε στην Αθήνα ο κύριος Τόμσεν και η ομάδα του ΔΝΤ.

Στο «καμπανάκι» πριν την τελική ευθεία της διαπραγμάτευση που πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το Γιούρογκρουπ της 10ης Μαρτίου, οι δανειστές φαίνεται να κρατούν ανοιχτά ακόμα σχεδόν όλα τα μέτωπα, που η κυβέρνηση «καίγεται» να κλείσουν άμεσα, όπως:

–   η λίστα του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τις αλλαγές στο φρέσκο γάλα, στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το ψωμί και τα βιβλία. Το υπουργείο Ανάπτυξης θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα καλύπτει τις 240 αλλαγές από τις 329 που ζητά ο ΟΟΣΑ αλλά η Τρόικα ζητά να υιοθετηθούν όλες εδώ και τώρα.

–   η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπου την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η ΤτΕ να ανακοινώσει το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, που υπολογίζεται σε 5,7-6,2δισ. ευρώ. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κύριος Γιώργος Προβόπουλος πάντως, απέκλεισε χθες κάθε ενδεχόμενο για αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα των stress tests θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

–   κινητικότητα 25.000 υπαλλήλων και 4.000 απολύσεις στο Δημόσιο. Σήμερα στη σύσκεψη με τον κ.Μητσοτάκη θα φανεί αν ο στόχος έχει επιτευχθεί ή η Τρόικα θα ζητήσει και άλλο «αίμα».

–   μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, εφάπαξ από φέτος. Ωστόσο η τρόικα δεν θέλει να μειωθούν οι εισφορές και από τους εργαζόμενους κατά 1% ή 1,3%

–   διαπραγμάτευση για το ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα διανεμηθεί και σε ποιους θα δοθεί. Η τρόικα επιθυμεί να διατεθεί για το «δίκτυ ασφαλείας» που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας, ενώ στην κυβέρνηση εξετάζουν στοχευμένα μέτρα για άρση αδικιών.

Επιπλέον το οικονομικό επιτελείο διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι για το 2014 δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό ούτε ανάγκη λήψεως πρόσθετων μέτρων, ενώ για στο 2015, το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι το δημοσιονομικό κενό είναι μικρότερο του 1δισ. αντί πάνω από 2 δισ. που το ανεβάζει η Τρόικα.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.