Η κρίση στην Ουκρανία και ο επανακαθορισμός των ζωνών επιρροής


ÏÕÊÑÁÍÉÁ - ÄÉÐËÙÌÁÔÉÊÅÓ ÐÑÏÓÐÁÈÅÉÅÓ ÃÉÁ ÔÇÍ ÅÐÉËÕÓÇ ÔÇÓ ÊÑÉÓÇÓ

Οι κρίσεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν είναι συνήθως τυχαίες. Δημιουργούνται είτε από πολιτικές απρέπειες, είτε από στρατιωτικές αυθάδειες των εμπλεκομένων και αν αφεθούν εις την τύχη τους οδηγούνται με βεβαιότητα εις «φλεγμονάς».

Αν τώρα οι φλεγμονές αντιμετωπισθούν από τα διατιθέμενα διπλωματικά οπλοστάσια (Ο.Η.Ε. διμερείς συνομιλίες, διαιτησίες) τότε περατούνται άνευ σοβαρών επιπλοκών. Εις αντίθετη περίπτωση δύναται προδήλως να οδηγήσουν εις δυσαρέστους περιπετείας. Τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουμε εις την Ουκρανία μία κλιμάκωση της κρίσης, εκκίνησης της οποίας υπήρξαν οι συνεχείς διαδηλώσεις και εσωτερικές τριβές, προφανώς έξωθεν κατασκευασθείσες, οι οποίες κατέληξαν εις την πτώση της κυβερνήσεως Γιανούκοβιτς.

Η κρίση τελικώς εταξίδευσε μέχρι την Κριμαία όπου παρετηρήθη η συμμετοχή «αγνώστου» εθνικότητος στρατιώτες να πολιορκούν την αεροπορική βάση του ΜΠΕΛΜΠΕΚ της ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΙΣ, ΡΩΣΙΚΑ πολεμικά πλοία να αποκλείουν τα στενά του Κέρτς, άλλα Ρωσικά πολεμικά να αποκλείουν Ουκρανικά πολεμικά σκάφη στην Σεβαστούπολη, δύο αποβατικά πλοία του Ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας να διαπλέουν τα στενά του Βοσπόρου, ενώ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο GEORGE HW BUSH να καταπλέει στον Πειραιά.

Η περίπτωση βεβαίως της Ουκρανίας δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί ως μία ακόμη επιπολαιότητα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ με βραχίονα ενεργείας την ΕΥΡΩΠΗ ή καλύτερον τη Γερμανία.

Το State Department επείσθη ως φαίνεται από κάποιους ότι η φιλορωσική κυβέρνηση Γιανούκοβιτς θα μπορούσε να ανατραπεί με «αυθόρμητες διαδηλώσεις» του τύπου των προσφάτων εξεγέρσεων της «Αραβικής Άνοιξης». Δυστυχώς οι ΗΠΑ δεν διδάχθηκαν από τα γεγονότα τόσο στην Βόρεια Αφρική όσο και στην Συρία όπου οι ενέργειες τους απέτυχαν παταγωδώς, καθώς ούτε επαρκής προετοιμασία είχε γίνει αλλά ούτε και η «επόμενη μέρα» είχε κατάλληλα σχεδιαστεί, με αποτέλεσμα οι εκεί δημιουργηθείσες καταστάσεις να καταλήξουν έρμαια των συνθηκών. Ιδιαιτέρως οι δύο τελευταίες προσπάθειες επέμβασης των ΗΠΑ σε Συρία και οι απειλές κενού περιεχομένου κατά του Ιράν απέτυχαν παταγωδώς.

Εις ό,τι αφορά το θέμα της Ουκρανίας, θα μπορούσε να λεχθεί ότι από πλευράς ΗΠΑ υπάρχει κακώς κεκρυμμένος φθόνος και ένα ευκόλως διακρινόμενο συμφέρον έναντι της Ρωσίας καθώς οι ΗΠΑ βλέπουν την επιχείρηση εξαπλώσεως της επιρροής της Ρωσίας χωρίς ιδιαίτερο γι” αυτήν κόστος με την βοήθεια των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ αντιθέτως, η επιρροή των ΗΠΑ εξαπλώνεται με βραδύτερο ρυθμό και αναλογικά έχει μεγαλύτερο κόστος. Πέραν των ανωτέρω πρέπει να προστεθεί και η σοβαρή πρωτοβουλία της Ρωσίας να επιχειρήσει άνοιγμα του πολιτικού παιγνίου, δημιουργώντας βάσεις στην Κεντρική και Νότια Αμερική (Γουατεμάλα, Βολιβία, Βενεζουέλα).

Η παρούσα «φλεγμονή» στην Ουκρανία παρέχει στον Πούτιν την ευκαιρία να δημιουργήσει μία νέα Γιάλτα (ή μία Τεχεράνη του 1943) η οποία επιτέλους θα οδηγήσει εις στην επανεξέταση και στον επανακαθορισμό των ζωνών επιρροής των μεγάλων δυνάμεων. Ας μη διαφύγει της προσοχής μας ότι από την δεκαετία του ’90 και μετά η Ρωσία (ως συνέχεια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης) υπέστη μία συνεχή «αποφλοίωση» από τα περιφερειακά της κράτη (π.χ. Λευκορωσία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία), που αποτελούσαν τη θωράκιση της έναντι της Δύσεως, ενώ και οι κρίσεις στα κράτη του Καυκάσου, που αποτελούν μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (π.χ. Οσετία, Τσετσενία), αποδεικνύει την προσπάθεια τρίτων να δημιουργήσουν ρήγματα και εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι ταραχές πάντως εις την Ουκρανία και η ανατροπή της κυβερνήσεως Γιανούκοβιτς, έδειξαν ότι η κρίση επεκτείνεται ακόμα και στην ίδια την «αυλή» της Ρωσίας. Γι’ αυτό και η αντίδραση της Μόσχας ήταν άμεση και έντονη και γι’ αυτό θα μπορούσε η Κριμαία να αποτελέσει το έναυσμα σοβαροτάτης τριβής ή την καταφυγή στη νέα «Γιάλτα». Ο πλανήτης θα ηρεμήσει μόνο όταν κατευνασθούν οι ανησυχίες των ΗΠΑ για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και αφ” ετέρου όταν ηρεμήσει η Γερμανία, την οικονομική ισχύ της οποίας εκμεταλλεύονται οι ΗΠΑ, καθώς είναι πολύ εύκολο κάποιος να ανασύρει από το αρχείο της ιστορίας το βαρύτατο ποινικό μητρώο της Γερμανίας από τους δύο παγκοσμίους πολέμους και να της υπενθυμίσει ότι η ανοχή που ευγενώς επιδεικνύεται από τους Ευρωπαίους κατ’ ουδένα τρόπο δεν διορθώνει τις ενοχές της εβδομήντα και πλέον χρόνια μετά την τελευταία άκρως παραβατική συμπεριφορά της.

crashonline.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Η κρίση στην Ουκρανία και ο επανακαθορισμός των ζωνών επιρροής

  1. Ὁ/ἡ macedonianancestry γράφει:

    Τὸ παρὸν ἀναδημοσιεύθηκε στὸ Macedonian Ancestry.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.