Τα δύο μεγάλα λάθη της κυβέρνησης με την τρόικα


Picture 0 for Τα δύο μεγάλα λάθη της κυβέρνησης με την τρόικα

Δύο λάθη τακτικής αποδίδουν στη κυβέρνηση και στο οικονομικό της επιτελείο πολιτικοί παρατηρητές οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολύ γρήγορα έσπευσε να «πανηγυρίσει» για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 και μάλιστα – προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα – να το μοιράσουν σε ένστολους, δικαστικούς και χαμηλοσυνταξιούχους, πριν καλά – καλά το «δουν». Το γεγονός προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των δανειστών, οι οποίοι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να δοθεί μιας μορφής «κοινωνικό μέρισμα», αλλά στην ώρα του και λελογισμένα. Τώρα, και μετά τις ημιεπίσημες ανακοινώσεις για πλεόνασμα της τάξης των …3 δισ ευρώ, υπάρχει ο κίνδυνος η όλη ιστορία να γυρίσει μπούμεραγκ και όχι μόνο να μην μοιρασθεί, αλλά και να μην αναγνωρισθεί καν το πλεόνασμα. Συνεπώς, η ήττα μπορεί και να αποδειχθεί διπλή.

Το δεύτερο λάθος έχει να κάνει με την πρόθεση του υπoυργείο Οικονομικών να «αξιοποιήσει» το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η τρόικα υποψιάζεται ότι αυτός είναι ένας λόγος που το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών παρουσιάζεται τόσο μικρό και πιέζει για ακόμα υψηλότερα ποσά. Και κάπως έτσι προέκυψε το σημερινό αδιέξοδο.

voria.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.