«Αιώνιοι», και οι δαπάνες για την…παιδεία


Νικολαϊδης ΘανάσηςΤου Θανάση Νικολαΐδη

ΔΕΝ είχε συνήγορο το (λεγόμενο) Κράτος και του βγάλαμε τα μάτια. Ακόμα και στον (λεγόμενο) ευαίσθητο χώρο της παιδείας. Κάθε βαθμίδας, κι απ’ τον δάσκαλο μέχρι τον πρύτανη, απ’ το πρωτάκι μέχρι τον «αιώνιο».

ΚΑΙ ήταν απλό το κολπάκι. Δηλώνουμε εικονικά περίσσιους μαθητές, περισσότερα τα τμήματα, κλείνουμε το μάτι μεταξύ μας, κι ας κόψουν το λαιμό τους για να στείλουν περισσότερους δασκάλους και καθηγητές στο σχολείο μας.

ΚΑΙ πάμε σε επίπεδο…ανώτερης εκπαίδευσης. Διπλάσιοι (απ’ τους πραγματικούς φοιτητές) οι «αιώνιοι» και…”διορίστε προσωπικό”. Αυγάτισαν τα τμήματα, πλήθυναν οι καθηγητές, στο ταβάνι η δαπάνη (με δανεικά), στο πάτωμα το επίπεδο σπουδών και οι (σημερινοί) Πρυτάνεις δίνουν τον «αγώνα» τους. Μη διαγραφούν οι «αιώνιοι», λιγοστέψει ο φοιτητόκοσμος (στήριγμα για κάθε λογής φιλοδοξία τους), μη στραπατσαριστεί το «σύστημα» καμωμένο από χίλια μαστόρια.

(ΜΑΣ) χτύπησε την πόρτα η ανάγκη, ξυπνάει το Κράτος και…χασμάται, θυμόμαστε και…αναπολούμε. Τα (κάποια) δωμάτια των Φοιτητικών Εστιών (επι)νοικιασμένα απ’ τον «άπορο» φοιτητή/φοιτήτρια σε κανακάρη του λεφτά, για να εισπράττει το «νοίκι». Τα πεταμένα κοτόπουλα (μαρτυρία μάγειρα), ημερησίως, γιατί δεν τα απορροφούσε το μεσημεριανό των φοιτητών και «φοιτητών». Ανάμεσά τους και…Αλβανοί που σβήναν’ το τσιγάρο στο γιαούρτι.

ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΑ τα παραπάνω; Σε άλλες εποχές; Έστω. Έστωσαν και οι σημερινοί «αιώνιοι», με τα κάποια λιγοστά φοιτητικά  δικαιώματα. Έτσι κι αλλιώς, «στοιχίζουν» στον φορολογούμενο της ανήμπορης Ελλάδας. Θα μπορούσε, βέβαια, να υπάρξει διάκριση για πρόνοια για τους εργαζόμενους φοιτητές που καθυστερούσαν στο πτυχίο. Δεν το κάναμε και το ποτάμι παίρνει τους κάθε αιτίας και χρονολογίας «αιώνιους».

ΚΑΙΡΟΣ για νοικοκύρεμα, ευκαιρία για παρουσίες(!) στα αμφιθέατρα. Υποχρεωτικές και με απουσιολόγιο(!!). Αλλιώς, δεν έχεις εκπαίδευση, δεν αποκτάς παιδεία και…καμάρωνε τις μουντζουρωμένες μεγαλοπινακίδες των εθνικών μας οδών από ημιάγριους (και ατιμώρητους) οπαδούς του Άρη και του ΠΑΟΚ.

ΚΑΙ βέβαια, μην καμαρώνεις για τους αρχαίους προγόνους που…χτίζαν’ Παρθενώνες, όταν οι άλλοι κλπ. Τους θάβουμε καθημερινά και τους ξεθάβουν, απελπισμένα, οι ολίγοι, άξιοι και ικανοί. Οι πτυχιούχοι μας που τους αρπάζουν «έτοιμους» οι ξένοι.

ΕΠΕΤΑΙ (μικρό γλωσσικό) δείγμα σύγχρονων πτυχιούχων

 • Δεν κατάφερε να παρενέβει (Στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ/ΕΞΤΡΑ 3)
 • Ξύπνησαν με κρύο…υπό του μηδενός (Μέγα)
 • Μας χωρίζει ένας άβυσσος (Α. Σπηλιωτόπουλος/ΣΚΑΪ)
 • Η εισαγγελέα διέταξε…(Κοτσιώνη/ΣΚΑΪ)
 • Των χρημάτων που διετίθενταν (Τσιάρας, πρ. Υφ. Εξ./ΜΕΓΑ)
 • Κάποιες, τουλάχιστον, εξ αυτές (Κοτσιώνη/ΣΚΑΪ)
 • Για να παραμείνει στον δημαρχικό θώκο (ΣΚΑΪ)
 • Της αποδεκτούς διαβίωσης (Στεργίου Γ.Γ. Καταναλωτή/ΣΤΑΡ)
 • Την Αθωωτική (Αθωνική) Πολιτεία (Μάνεσης/ΑΛΦΑ)
 • Το ένα ασθενοφόρο καλύβει… (ΑΛΦΑ)
 • Ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους (Άρθρο-«Καθημερινή»)
 • Ενηλικώμενο και αυτό (Αναγνωστάκης/ΜΕΓΑ)
 • Αυξάνουν οι άνεργοι (ΜΕΓΑ)
 • Προηγήθηκε μια θυελλώδη συνεδρίαση (ΣΚΑΪ)
 • Τις έχω αναπαράγει όλες (Μεϊμαρίδη, συγγραφέας…./ΑΛΦΑ)

Ένα κτήριο αποκόλλησε και έπεσε…(ΣΤΑΡ)

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ «Αιώνιοι», και οι δαπάνες για την…παιδεία

 1. Ὁ/ἡ yposamaros γράφει:

  ΚΑΙ ήταν απλό το κολπάκι. Δηλώνουμε εικονικά περίσσιους μαθητές, περισσότερα τα τμήματα, κλείνουμε το μάτι μεταξύ μας, κι ας κόψουν το λαιμό τους για να στείλουν περισσότερους δασκάλους και καθηγητές στο σχολείο μας………

  Παρακολουθώ τα άρθρα σου πολύ συχνά.Η παραπάνω διαπίστωσή σου είναι τουλάχιστον ατυχής. Γιατί γενικεύεις χρησιμοποιώντας κάτι το οποίο συνέβαινε σε πολύ μικρή κλίμακα . Κανένας δεν είναι τόσο ανεξέλεγκτος ώστε να δηλώσει σε ένα πλήθος πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου ή της αντίστοιχης Διεύθυνσης πλασματικά στοιχεία.Κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς εξάλλου πλήθος στατιστικών στοιχείων αποστέλλονται σε διάφορους προορισμούς.
  Ακόμα και αν δεχτώ οτι ο παραπάνω ισχυρισμός είναι αληθής ,θα πρέπει να βρούμε όλους αυτούς που τον είχαν στήσει κατά καιρούς…. αν μη τι άλλο είναι ικανότατοι.
  YΓ. Αν πραγματικά θέλεις να βρείς που κρυβόταν οι παραπάνω εκπαιδευτικοί θα πρέπει να τους αναζητήσεις σε εκατοντάδες φορείς που δημιουργήθηκαν από τις εκάστοτε ηγεσίες.

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.