Δημοκρατία της Ταυρίδας και όχι Κριμαίας


“Η Ελλάδα απούσα και πάλι από τα στρατηγικά της συμφέροντα”

Η Χερσόνησος στη βόρεια πλευρά της Μαύρης Θάλασσας ανέκαθεν λεγόταν Ταυρίδα (Ταυρίς ή Ταυρική). Ονομάστηκε έτσι από τους Έλληνες πολύ πριν τον έκτο αιώνα π.Χ. όταν δημιουργήθηκαν συστηματικά οι αποικίες τους. Σύμφωνα με τους μύθους της ελληνικής μυθολογίας η Ταυρίδα είναι ο τόπος στον οποίο στάλθηκε η Ιφιγένεια μετά τη διάσωσή της (θεά Αρτέμιδα) από την ανθρωποθυσία για την οποία την προόριζε ο πατέρας της Αγαμέμνων. Η θεά έφερε τη νεαρή πριγκίπισσα στην Ταυρίδα και την έκανε ιέρεια στον εκεί ναό της.  

Μετά την πλήρη επικράτηση των Σοβιετικών ωστόσο, η περιοχή ονομάστηκε το 1921 σε Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Κριμαίας υπό τη ρωσική SFSR. Ωστόσο υπάρχουν οργανισμοί οι οποίοι  χρησιμοποιούν την ονομασία Ταυρίδα ακόμη, όπως για παράδειγμα του Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταυρίδας, το κύριο πανεπιστήμιο της Κριμαίας.

Ο όρος Κριμαία είναι Ταταρικής προέλευσης, Η μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων στην Κριμαία σήμερα δεν επιθυμεί απόσχιση της χερσονήσου από την Ουκρανία. Γι’ αυτό και η Άγκυρα σπεύδει για βοήθεια και συμπαράσταση.

Οι πληθυσμοί των Ελλήνων της Ταυρικής Χερσονήσου ανήκουν στους παλαιότερους κατοίκους της αυτής και προϋπήρχαν των Τατάρων και των Καραϊτών, που το νεοσύστατο Ουκρανικό κράτος το 1991 ανεγνώρισε ως τις μόνες «γηγενείς εθνότητες», λόγω της ολιγωρίας των ελληνικών κυβερνήσεων.

Σήμερα η Ελληνική Κυβέρνηση συμπεριφέρεται ωσάν να μην υπάρχει κανένα εθνικό συμφέρον σε σχέση με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει. Στρουθοκαμηλίζει και κρύβεται αφήνοντας τους 150.000 ομογενείς μας της Ουκρανίας παντελώς απροστάτευτους στις αποφάσεις ξένων. Η αλήθεια όμως είναι ότι εάν αυτοί οι άνθρωποι δεν υποστηριχτούν από την Ελληνική Κυβέρνηση τότε κινδυνεύουν όχι μόνο να χάσουν τα γλωσσικά, μορφωτικά και πολιτιστικά τους δικαιώματα, αλλά πολύ περισσότερο κινδυνεύουν με διώξεις και αφανισμό, γεγονός που θα τους ξερίζωνε από την Πατρώα Γη τους και θα δημιουργούσε ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης προς την Ελλάδα, η οποία είναι σίγουρο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα αδυνατούσε να αντιμετωπίσει.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο το γεγονός ότι οι Έλληνες της Κριμαίας – Ταυρίδας είναι στην πλειονότητα τους Ρωσόφωνοι και Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ενώ οι Τάταροι είναι Μουσουλμάνοι και πλέον υπό την προστασία της Τουρκίας είναι λογικό να υπάρχει έντονη ανησυχία από τους Ομογενείς αδελφούς μας. Ήδη όπως έγινε γνωστό η νέα Κυβέρνηση του Κιέβου έχει προβεί σε μέτρα κατάργησης της Ελληνικής γλώσσας της μειονότητας γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη μεγάλη κοινότητα της Κριμαίας – Ταυρίδας, ενώ υπό την απειλή των Ρώσων  υποστηρίζει την εμπλοκή της Τουρκίας στην Κριμαία. «Οι Ουκρανοί και οι Τάταροι της Κριμαίας είναι φυσικοί σύμμαχοι κατά της ρωσικής παρέμβασης στην περιοχή» υπογραμμίζει ο Τούρκος ιστορικός Καχραμάν Σαγκούλ.

kostasxan

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Δημοκρατία της Ταυρίδας και όχι Κριμαίας

  1. Ὁ/ἡ Charidimos Samios γράφει:

    ΣΤΗΝ ΤΑΥΡΙΔΑ , ΠΟΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΓΙΑΛΤΑ ! Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΙΧΕ ΔΩΡΙΣΕΙ ΣΤΟΝ ”ΛΑΜΠΡΟ ΚΑΤΣΩΝΗ” ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΕΚΕΙΝΟΣ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΕ ” ΛΕΒΑΔΕΙΑ ”ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΧΤΗΣΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΟΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ! ! ! ΠΟΙΑΝΟΥ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΣ ΑΥΤΑ ; ; ;

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.