Η Μέρκελ αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής λύσης για την Ουκρανία


Image

Για «τεράστια πολιτική και οικονομική ζημιά» της ίδιας της Ρωσίας και αλλαγή των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν η Μόσχα συνεχίσει την ίδια πολιτική, προειδοποίησε η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, η οποία ωστόσο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης και έκανε λόγο για κλιμάκωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Εάν η Ρωσία συνεχίσει στο δρόμο των τελευταίων εβδομάδων, αυτό δεν θα συνεπάγεται καταστροφή μόνο για την Ουκρανία.Εμείς, ως γείτονες της Ρωσίας, δεν θα το δούμε μόνο ως απειλή και δεν θα αλλάξει απλώς η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ρωσία. Όχι, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ίδια την Ρωσία, οικονομικά και πολιτικά», τόνισε η κυρία Μέρκελ, μιλώντας σήμερα στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η καγκελάριος της Γερμανίας επανέλαβε ακόμη ότι οι ενέργειες της Μόσχας αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. “Δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η Ρωσία, αντί να ενεργήσει ως παράγων σταθερότητας, επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την αδυναμία του γείτονά της. Εάν εξακολουθήσει να αποσταθεροποιεί την κατάσταση στην Ουκρανία, η ηγεσία της ΕΕ είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κυρώσεων στο «στάδιο 3». Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο στρατιωτικής λύσης, υπογραμμίζοντας ότι ΕΕ και οι ΗΠΑ εργάζονται για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, καθώς «αυτό το θέμα δεν μπορεί να λυθεί στρατιωτικά».

Ταυτόχρονα η κυρία Μέρκελ επιχείρησε να καθησυχάσει την Μόσχα, διαβεβαιώνοντας ότι η εταιρική συμφωνία της ΕΕ με την Ουκρανία δεν στρέφεται εναντίον της και τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της δημιουργίας διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, μέσω της Ομάδας Επαφής, προκειμένου “να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου όλα τα θέματα που οδήγησαν στην κρίση”.

Η καγκελάριος υποστήριξε ακόμη ότι η κατάσταση στην Κριμαία δεν έχει ομοιότητες με την περίπτωση της Σερβίας και του Κοσόβου και χαρακτήρισε «παράνομο» το επικείμενο δημοψήφισμα, ενώ υποσχέθηκε στο Κίεβο, εκτός από συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, χαλάρωση του καθεστώτος θεωρήσεων και στήριξη στα θέματα προμήθειας ενέργειας.

onalert.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.