Χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ από πρόστιμα σε off-shore εταιρείες


Χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ από πρόστιμα σε off-shore εταιρείες

Παρά το γεγονός ότι η επίμαχη τροπολογία είχε επιχειρηθεί να περάσει και στο παρελθόν και λόγω της κατακραυγής είχε αποσυρθεί την τελευταία στιγμή, αυτή τη φορά 142 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ την υπερψήφισαν.

Η κυβέρνηση υποκύπτοντας στις πιέσεις εφοπλιστών, που το τελευταίο διάστημα εμφανίζονταν ιδιαίτερα ενοχλημένοι για τη φορολόγησή τους με νομοθετική επιβολή, τους έκανε ένα δώρο, για να επανορθώσει: με βάση την εν λόγω τροπολογία σβήνονται αναδρομικά πρόστιμα και ενισχύεται η φορολογική ασυλία για τις τριγωνικές συναλλαγές μέσω off-shore εταιρειών, τακτική που ακολουθούν κυρίως εφοπλιστικοί όμιλοι.

Διάταξη με το ίδιο πνεύμα είχε επιχειρηθεί να περάσει τον περασμένο Δεκέμβριο, ενταγμένη στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, η οποία προέβλεπε φοροαπαλλαγή των off-shore που μισθώνουν ακίνητά τους σε ναυτιλιακές εταιρείες. Τότε, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ Χαράλαμπος Νικολακόπουλος είχε κάνει λόγο για δώρο 90 εκατ. ευρώ σε φοροφυγάδες. Μετά τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών είχε αποσυρθεί, όμως τότε ο κ. Στουρνάρας είχε προειδοποιήσει πως σκοπεύει να την επαναφέρει, πράγμα που έπραξε.

Αυτή τη φορά, το «δώρο» της κυβέρνησης εκτιμάται πως ανέρχεται σε «εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ» σε εταιρείες που έχουν επιβληθεί πρόστιμα για φοροδιαφυγή, όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως απέρριψε μια ευκαιρία να ενισχυθούν τα δημόσια ταμεία, για χάρη και εφοπλιστικών συμφερόντων, που συνηθίζουν να δραστηριοποιούνται μέσω off-shore εταιρειών. Κάποιοι υποστηρίζουν μάλιστα πως εν όψει εκλογών, η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να έχει απέναντι το πανίσχυρο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

newsbomb.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.