Η Ρωσία μετονομάζει την Κριμαία σε «Ταυρίδα»


Η Ρωσία μετονομάζει την Κριμαία σε «Ταυρίδα»

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιζβέστια» η ιδέα προήλθε από τον βουλευτή του Φιλελευθέρου Δημοκρατικού κόμματος της Ρωσίας, Μιχαήλ Ντεγκτουάρεφ- Михаил Дегтярев, ο οποίος πρότεινε η χερσόνησος να έχει και ένα δεύτερο όνομα- Ταυρίς.

Σύμφωνα με αυτόν, αυτό θα βοηθήσει την αποκατάσταση της συνέχειας της ιστορίας των διάφορων περιόδων της Κριμαίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα μπορούσε να δοθεί η ονομασία Ταυρίς ή Ταυρίδα και πιστεύει ότι η απόφαση αυτή είναι σύμφωνη με το μήνυμα του προέδρου, ο οποίος την Τρίτη δήλωσε ότι στη Χερσόνησο θα αναγνωριστούν τρεις γλώσσες, η ρωσική, η ουκρανική και αυτή των Τατάρων της Κριμαίας.

Ο βουλευτής της παράταξης «Ενωμένη Ρωσία» στην Κρατική Δούμα, Αλεξέι Τζουράβλεφ, πιστεύει ότι αυτό πρέπει να το αποφασίσουν οι κάτοικοι της Κριμαίας.

Ο συμπρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Επιστημόνων της Κριμαίας, Αλεξάντερ Φορμαντσουκ, σημείωσε ότι η ιδέα της επιστροφής της χερσονήσου στην αρχαία ονομασία «Ταυρίς» συζητείται από καιρό σε καιρό, αλλά ακόμη δεν έχει ωριμάσει.

Ο επικεφαλής των Κοζάκων της Μαύρης Θάλασσας, Ανατόλι Μαριέτε δεν συμφώνησε με τη διπλή ονομασία.

«Δεν χρειαζόμαστε διπλή ονομασία. Απλά πρέπει να μετονομασθεί σε «Ταυρίς». Το Κριμαία είναι ονομασία των Τατάρων και για εμάς είναι ένα σύμβολο σκλαβιάς 300 ετών, όταν οι Τάταροι εισέβαλαν στη ρωσική γη και εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν σε απομακρυσμένα μέρη».

«Δεν χρειαζόμαστε διπλή ονομασία. Απλά πρέπει να μετονομασθεί σε «Ταυρίς». Το Κριμαία είναι ονομασία των Τατάρων και για εμάς είναι ένα σύμβολο σκλαβιάς 300 ετών, όταν οι Τάταροι εισέβαλαν στη ρωσική γη και εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν σε απομακρυσμένα μέρη».

Η αρχαία ονομασία

Το δημοσίευμα καταλήγει: «Η αρχαία ονομασία Ταυρίς της σημερινής Κριμαίας, είναι γνωστή από τον 5ο π.Χ. αιώνα. Μετά την κατάκτηση της χερσονήσου από τους Τατάρους- Μογγόλους (татаро-монголами), τον 13ο αιώνα, η παλιά πόλη που έγινε πρωτεύουσα του εμιράτου ονομάστηκε Κιρίμ και με αυτήν την ονομασία έγινε γνωστή ολόκληρη η χερσόνησος.

Το 1783, ενώθηκε με τη ρωσική αυτοκρατορία και ήταν γνωστή ως περιοχή της Ταυρίδας και αργότερα ως «ταυριανή επαρχία».

Μετά την ήττα του Λευκού κινήματος το 1920, η χερσόνησος της Κριμαίας σχηματίστηκε ως Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία και έγινε μέλος της Σοβιετικής Ένωσης».

Απόδοση Βαλκανικό περισκόπιο

newsbomb.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.