Αν ξέραμε τι πληρώνουμε…


Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ

Aκατανόητοι για τον κοινό νου είναι οι λογαριασμοί της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε. (ΔΕΗ) που φτάνουν στα σπίτια μας, κάθε δύο μήνες. Εκτός από τους υπαλλήλους και τα στελέχη της επιχείρησης -ενδεχομένως και κάποιους ειδικούς επιστήμονες- αμφιβάλω αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς πληρώνει. Και όσο κι αν ρωτάς, σαφή απάντηση δεν παίρνεις.
Πρώτα έρχεται ο λογαριασμός «έναντι», που περιλαμβάνει καμιά δεκαριά χρεώσεις. Για τη «συνολική αξία του ηλεκτρικού ρεύματος» πληρώνουμε: 

έναντι αξίας καταμέτρησης, τόκους υπερημερίας, χαρτόσημο τόκων, ποσό στρογγυλοποίησης προηγούμενου λογαριασμού, στρογγυλοποίηση πληρωτέου ποσού, ΦΠΑ. Τη «συνολική χρέωση για το δήμο» (τον εκάστοτε) συμπληρώνουν το δημοτικό τέλος, ο δημοτικός φόρος και το τέλος ακίνητης περιουσίας, ενώ ακολουθεί η δόση για το «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ)».

Περισσότερες από 20 αναλυτικές χρεώσεις εμφανίζονται στους «εκκαθαριστικούς» λογαριασμούς -εδώ κι αν γίνεται χαμός. Η χρέωση «προμήθειας ρεύματος» αναλύεται στην πάγια χρέωση, σε δύο ακατανόητους πολλαπλασιασμούς αριθμών, κιλοβατώρας και ευρώ, όπου προστίθεται πάγια χρέωση νύχτας κι άλλο ένα ακαταλαβίστικο γινόμενο πολλαπλασιασμού (kWh x ευρώ), αν το νοικοκυριό διαθέτει νυχτερινό ρεύμα. Ιδιο είναι το μοτίβο και στα Κοινωνικά Τιμολόγια που εμφανίστηκαν εσχάτως.

Στις «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» περιλαμβάνονται ποσά για το ελληνικό σύστημα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αέριων ρύπων -επίσης με δυσνόητο πολλαπλασιασμό kWh με ευρώ- και λοιπές χρεώσεις.

Μετά το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) προχωράμε στις χρεώσεις για το δήμο, τη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. που ακόμη δεν την είδαμε, αλλά η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να εισπράττει το «υπέρ αυτής» τέλος, από την 1η Ιανουαρίου 2014. Και φυσικά στη δόση για το ΕΕΤΑ, δηλαδή το λεγόμενο «χαράτσι» για τα ακίνητα. Και κάπως έτσι κυλούν οι μήνες στην εποχή της λιτότητας, των μνημονίων και της τρόικας, που στραγγαλίζουν την πλειονότητα του ελληνικού λαού.

Για ρευματοκλοπή συνελήφθη ένας άνεργος πατέρας τριών παιδιών που οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, την περασμένη Τρίτη. Εκλάπη ρεύμα αξίας 150 ευρώ. Το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση για να προσκομιστεί επίσημο έγγραφο περί υπολογισμού της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης ρεύματος και της αξίας της κλαπείσας ενέργειας. Και ο συνειρμός έρχεται αυτόματα: Του κλέψαντος, ο κλέψας.

enet

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.