Η ξεφτίλα έχει ονοματεπώνυμο: S – 300: Ήλθαν – δεν παρήλασαν – απήλθαν


Ούτε σ’ αυτήν την περίπτωση θα αποδοθούν ευθύνες;
Ποιος πολιτικός εκθέτει για άλλη μια φορά την κυβέρνηση και με την απρονοησία και τη δειλία του εξευτελίζει τη χώρα;
Είναι δυνατόν τέτοιοι πολιτικοί αχυράνθρωποι να υπερασπιστούν και να εξασφαλίσουν την εθνική άμυνα της χώρας;

Ήρθαν στην Αθήνα! Γιατί δεν παρέλασαν τελικά οι S – 300 και που “αποθηκεύτηκαν”
Με διαφωνίες αρκετών Επιτελών στο ΓΕΕΘΑ και στο ΓΕΑ  συνοδεύτηκε η πολιτική απόφαση του Υπουργείου Άμυνας να μην συμμετάσχουν τελικά στην στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα μακρού βεληνεκούς S-300 τα οποία είχαν μεταφερθεί από την Κρήτη με πλοία και περίμεναν, στο Τατόι, να πάρουν μέρος στις δοκιμαστικές παρελάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες εγκύρων πηγών,η εντολή, για να μείνουν τα S-300 στο …πάρκινγκ του Τατοίου – που έχει προκαλέσει  έντονη ενόχληση σε στρατιωτικούς όλων των κλάδων -έφθασε ”από τα πάνω” και όπως εξηγήθηκε στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων πρόκειται για”πολιτική απόφαση” λόγω των όσων συνέβησαν στην Ουκρανία με ευθύνη, όπως ειπώθηκε, της Ρωσίας.

Το σκεπτικό ήταν, σύμφωνα πάντα  με τις πληροφορίες αυτές,  ότι δεν μπορεί όλη η Ευρώπη να αιτιάται την Μόσχα και να λαμβάνει μέτρα εναντίον της ρωσικής οικονομίας για την πολιτική της στην Ουκρανία κλπ και εμείς ( η Ελλάδα) να επιδεικνύουμε με …καμάρι τα ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα που έχουμε στο οπλοστάσιό μας.Ειπώθηκε ακόμα ότι η Ελλάδα αντιτίθεται στα όσα έπραξε η Ρωσία και για εθνικούς λόγους (εννοώντας ότι αντιτιθέμεθα σε αλλαγές συνόρων, αποσχίσεις, λόγω Κύπρου).

Πολυήμερη αποστολή  με επιχειρησιακά ρίσκα

Επισήμως ωστόσο το ΥΠΕΘΑ υποστηρίζει αρμοδίως ότι ποτέ δεν είχε υπάρξει (τελική) απόφαση για την συμμετοχή των S-300 στην παρέλαση, και ότι υπήρξαν μόνο κάποιες γενικές αρχικές σκέψεις… Στην δε ερώτηση πως τότε ελήφθη απόφαση να εγκαταλείψουν την επιχειρησιακή τους θέση  και τον ρόλο τους στην αντιαεροπορική ομπρέλα την νότιας – νοτιοανατολικής Ελλάδας, να φορτωθούν σε πλοία, να κάνουν ταξίδι μιας ημέρας και μετά να πάνε στο Τατόι όπου είναι για αρκετές ημέρες εκτός ενεργείας, η απάντηση είναι ”σημασία έχει η τελική απόφαση και τέτοια δεν υπήρξε”. Ανεπισήμως δε κύκλοι που γνωρίζουν λένε ότι τότε που ελήφθη η αρχική απόφαση δεν είχε πάρει τέτοια έκταση η κρίση στην Ουκρανία και διαψεύδουν ότι υπήρξε σχετική ”υπόδειξη ” από την Ουάσιγκτον, μέσω της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Από την άλλη όμως φαίνεται ότι μπορεί η “ουκρανική περιπέτεια” να αποτελεί ένα άλλοθι γιατί όπως σωστά επισημαίνουν στρατιωτικοί “πως κάνουμε …αντίσταση με το ”κόψιμο” των S-300 και τη ίδια στιγμή στην παρέλαση συμμετείχαν  πολλά άλλα ρωσικής κατασκευής συστήματα, όπως τα αντιαεροπορικά TOR-M1 και  SA-8B OSA-AK,τα αντιαρματικά  KORNET- E  και FAGOT και πιθανώς και άλλα…”

Άρα λένε ίσως η πραγματική αιτία για την απόφαση να μην εμφανιστούν οι S – 300 ,έχει να κάνει με τα έξοδα που έγιναν για την μεταφορά τους. Μην ξεχνάμε ότι το ΓΕΕΘΑ με ένταση υποστήριζε ότι δεν θα δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ για την “μηχανοκίνητη παρέλαση”.

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
onalert.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.