Ο Ερντογάν «υπέγραψε» την καταδίκη του


Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Ο Ερντογάν βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης και οι πολιτικές του κινήσεις, αποφάσεις αλλά και οι σχεδιασμοί του καμία απολύτως σχέση δεν έχουν ούτε με την Δημοκρατία ούτε καν με την κοινή λογική. Ο «σουλτάνος» νιώθοντας πως το τέλος του έρχεται, κινείται σπασμωδικά και προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο να αποφύγει το… μοιραίο.

Κινούμενος μέσα σε πλαίσια απόλυτου πολιτικού παραλογισμού (δυτικές χώρες ήδη τον έχουν χαρακτηρίσει ως σχιζοφρενή και παράφρονα), ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι απλά ένα πρόσωπο που «τα παίζει όλα για όλα», αλλά απειλεί μέσω των ενεργειών του να εμπλέξει την Τουρκία είτε σε εμφύλιο, είτε να την καταστρέψει οικονομικά (παρά το ότι μέχρι στιγμής η τουρκική οικονομία κατορθώνει να ανθίσταται –αν και έχει απωλέσει σημαντικότατο μέρος της ισχύος της- στις πιέσεις που δέχεται), είτε να εμπλακεί σε πόλεμο με την Συρία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα εξυπηρετεί το ποθητό αποτέλεσμα για τον τούρκο πρωθυπουργό, δηλαδή τον αποπροσανατολισμό της τουρκικής κοινής γνώμης και των ΜΜΕ με την ταυτόχρονη κατακόρυφη αύξηση του εθνικού (βασικό συστατικό στοιχείο του τουρκικού κράτους) και την συσπείρωση των τούρκων πολιτών γύρω από την κυβέρνηση του «κλέφτη» (όπως χαρακτηρίζεται πλέον ο άλλοτε κραταιός άνδρας της Τουρκίας).

Μόλις χθες (27/3/2014) διέρρευσε ηχητικό απόσπασμα με βάση το οποίο σε συνάντηση του Ερντογάν με τον Νταβούτογλου, τον αρχηγό της ΜΙΤ και τον δεύτερο αρχηγό του τουρκικού στρατού, συζητήθηκε η δημιουργία μίας προβοκάτσιας μέσα στην Συρία, προκειμένου να δοθεί η αφορμή και το έναυσμα για μία στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας κατά της Συρίας.
Στην προβοκάτσια αυτή συζητήθηκε η περίπτωση επίθεσης κατά τουρκικού ιερού τεμένους (του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του οποίου την φύλαξη έχει αναλάβει ο τουρκικός στρατός με ειδικές διακρατικές συμβάσεις που έχουν γίνε με την Συρία), είτε ο βομβαρδισμός της Τουρκίας μέσα από το έδαφος της Συρίας από άνδρες της ΜΙΤ. 

O Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την υποκλοπή «αθλιότητα», ενώ ο Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για «κήρυξη πολέμου εναντίον της Τουρκίας», ενοχοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Η γνησιότητα του ηχητικού ντοκουμέντου, επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά από τον ίδιο τον Ερντογάν, αφού προχώρησε σε κλείσιμο του YouTube, με την πρόφαση πως “διαρρέονται κρατικά μυστικά”. Δηλαδή, ο ίδιος ο Ερντογάν αποδέχθηκε το γνήσιο της συζήτησης και ενίσταται για την… διαρροή της, αν και η πράξη θεωρείται προβοκάτσια εις βάρος της Συρίας.

Ο τούρκος πρωθυπουργός βρέθηκε, λοιπόν, να συζητά μία προβοκάτσια για να κατορθώσει να αποσπάσει την προσοχή των ΜΜΕ από τα κυβερνητικά σκάνδαλα (αλλά και σκάνδαλα του ίδιου και της οικογένειάς του) και να χαλαρώσει με αυτόν τον τρόπο την πίεση που δέχεται. Αν και η πίεση με τις συνεχείς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των τούρκων πολιτών, αλλά και η συνεχής εμφάνιση νέων σκανδάλων δεν πρόκειται να σταματήσουν την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών που γίνονται στην Τουρκία στις 30 Μαρτίου, ο τούρκος πρωθυπουργός ευελπιστεί πως με μία ισχυρή (και λίαν επικίνδυνη) εμπλοκή της Τουρκίας σε πολεμική σύρραξη, θα κατορθώσει να κερδίσει σημαντικό χρόνο στην εξουσία, προκειμένου να περάσει στις επόμενες κινήσεις – διώξεις του κατά των πολιτικών του αντιπάλων και κυρίως κατά του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, από όπου δέχεται και τα πλέον ισχυρά χτυπήματα.

Πριν από λίγες ημέρες ο Ερντογάν προχώρησε στην αποφυλάκιση τούρκων στρατιωτικών που είχαν τιμωρηθεί από την τουρκική Δικαιοσύνη λόγω της εμπλοκής τους στην διαβόητη «Βαριοπούλα», ένα σχέδιο που στηριζόμενο σε προβοκάτσιες, θα δημιουργούσε συνθήκες απομάκρυνσης του Ταγίπ Ερντογάν από την εξουσία.

Γυρίζοντας πίσω στον χρόνο, η “Επιχείρηση Βαριοπούλα” χρονολογείται από το 2003, πιστεύεται ότι περιλάμβανε σχέδια για την τοποθέτηση βομβών σε ιστορικά τεμένη, την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να επέμβει ο στρατός.

Το σχέδιο αρχικά αποκαλύφθηκε το 2010 με ντοκουμέντα που είχε δημοσιεύσει η τουρκική εφημερίδα Taraf. Στα ντοκουμέντα, αποκαλύπτονταν πως πολλοί αξιωματικοί του τουρκικού στρατού είχαν καταστρώσει σχέδιο συνωμοσίας εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν που είχε στόχο την άμεση ανατροπή του με βίαιο τρόπο. Τα ντοκουμέντα, αφορούσαν από μια άσκηση που είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου είχαν καταγραφεί. Τα περισσότερα έγγραφα για το σχέδιο είχαν βρεθεί σε έφοδο της αστυνομίας στη βάση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού του Γκιόλτζουκ.

Το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα», προέβλεπε την τοποθέτηση εκρηκτικών σε τζαμί, την κατάρριψη αεροσκάφους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με τον ισχυρισμό πως καταρρίφθηκε από την Ελλάδα με τελικό στόχο ελληνοτουρκικής έντασης. . Οι τούρκοι στρατηγοί είχαν καταστρώσει σχέδιο και της κατάληψης της περιοχής του Βόρειου Εβρου! Το τελικό στάδιο αυτού του σχεδίου προέβλεπε πως λόγω της μεγάλης αναταραχής αυτών των γεγονότων, θα ανατρέπονταν ο Ρετζέπ ταγίπ Ερντογά και η κυβέρνηση του που είχε έρθει στην εξουσία το Νοέμβριο του 2002

Γι αυτή τους την εμπλοκή σε ένα σχέδιο προβοκάτσιας εκατοντάδες τούρκοι στρατιωτικοί οδηγήθηκαν στις φυλακές. Όμως, ένα παρόμοιο σχέδιο κατέστρωσε και ο Ερντογάν, προκειμένου να κατορθώσει το αντίθετο αποτέλεσμα και να παραμείνει στην εξουσία.

Και στο σημείο αυτό γεννιέται το ερώτημα:

Αφού οι στρατηγοί τιμωρήθηκαν με φυλάκιση για δημιουργία προβοκάτσιας, τι πρέπει να περιμένει ο Ερντογάν αν απομακρυνθεί από την εξουσία;

Προφανώς, θα τύχει της ίδιας ακριβώς αντιμετώπισης. Ίσως, μάλιστα, να είναι τυχερός εάν τελικά φυλακιστεί, αφού τον τελευταίο χρόνο έχει κατορθώσει να γίνει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Τουρκία.

Λογικά, η συναίνεση και η υπογραφή του Ερντογάν στην φυλάκιση των τούρκων στρατηγών, αποτελεί συνυπογραφή του ίδιου του τούρκου πρωθυπουργού για την φυλάκισή του, την επόμενη ημέρα της πτώσης του. Και αυτό είναι πλέον δεδομένο ότι θα συμβεί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των τουρκικών αυτοδιοικητικών εκλογών της 30ης Μαρτίου.
Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά πως η επόμενη ημέρα των εκλογών θα είναι ημέρα έναρξης ενός αδυσώπητου πολιτικού πολέμου, προσωπικού του εξευτελισμού και πλήρους αποδόμησής του. Θα ακολουθήσουν αποκαλύψεις και θα συμβούν γεγονότα που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην γνωστή τουρκική ιστορική επανάληψη, δηλαδή σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Αυτό το πραξικόπημα θα αποτελέσει την απαρχή μίας νέας συμμετοχικής πορείας της Τουρκίας στο γεωπολιτικό παιχνίδι των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, ενώ θα είναι και η επισφράγιση της παραδειγματικής τιμωρίας του μέχρι πριν λίγο καιρό πανίσχυρου πολιτικού άνδρα της Τουρκίας, που αποφάσισε να πάρει τη θέση «σουλτάνου», αδιαφορώντας για τις επιθυμίες και τους σχεδιασμούς εκείνων που τον τοποθέτησαν στην θέση του πρωθυπουργού.

Ο Ερντογάν γνωρίζει τι τον περιμένει. Και αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που τον καθιστά πλέον επικίνδυνο όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για όλες τις γειτονικές χώρες, αφού η καταγραφείσα συνομιλία του αποδεικνύει πως είναι αποφασισμένος να εμπλακεί ακόμη και σε πόλεμο, προκειμένου να αποφύγει την πολιτική του εξαφάνιση (ίσως και την φυσική του εξόντωση)…

Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.