Πολυνομοσχέδιο-Το νέο συγκαλυμμένο μνημόνιο


Το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σήμερα 30-3-2014 αναφέρεται σε ένα πλαίσιο συμφωνίας της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με τους εκπροσώπους της τρόικα και τα επιχειρηματικά συμφέροντα των οικονομικών ελίτ που κινούνται στη γραμμή “η αναίρεση περιορισμών στην αγορά και η φιλελευθεροποίηση θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και θα ρίξει τις τιμές”. Φυσικά, σε αυτή τη γραμμή επιβάλλονται πρακτικά νέες μειώσεις τιμών και κατάργηση δικαιωμάτων αλλά και αντιδραστική επιβολή εργασιακού μεσαίωνα στο χώρο της εργασίας.

Το προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει:

  • Νέες μειώσεις μισθών και παράλληλα πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων (κατάργηση τριετιών και ωριμάνσεων).
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες, με τα ασφαλιστικά ταμεία στα όρια της χρεοκοπίας
  • Νέες περικοπές για τις συντάξεις πείνας
  • Νομιμοποίηση του λοκ άουτ και ασφυκτικό περιορισμό στα όρια της κατάργησης του δικαιώματος της απεργίας
  • Πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων (κάτι που θα ευνοήσει ειδικά τους τραπεζίτες και μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο)
  • Ενίσχυση των μεσαζόντων για εύκολες εισαγωγές
  • Μεταφορά μέρους τους τζίρου, ειδικά στο φάρμακο και το γάλα, σε πολυεθνικές και αφεντικά των Super Markets

Το σύνολο των διατάξεων που ψηφίζονται σήμερα αποτελούν μέρος της “εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ” που αποτελεί μια μελέτη που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ για την κυβέρνηση (και πληρώθηκε πάνω από 1 εκατομμύριο € για αυτή) η οποία δόθηκε υπεργολαβικά στον ΙΟΒΕ και μερικά δικηγορικά γραφεία που διαμεσολαβούν επιχειρηματικά συμφέροντα των οικονομικών ελίτ.

Η έκταση των τομέων που επηρεάζονται από το πολυνομοσχέδιοδιαμορφώνει την εικόνα ενός νέου μνημονίου, που ψηφίζεται σήμερα μέσα σε κλίμα νέων εκβιασμών και απειλών για τη δανειοδότηση της οικονομίας.  Πρακτικά, οι αλλαγές στο εργασιακό πεδίο κατοχυρώνουν τηνπαντοδυναμία των αφεντικών να απαγορεύουν και να εκδικούνται τους αγώνες των εργαζομένων, επιβάλλει περικοπές μισθών με την κατάργηση τριετιών και ωριμάνσεων.

Ουσιαστικά, αν ένας άνεργος καταφέρει να βρει μια θέση εργασίας μέσα στους εκβιασμούς και τις συνθήκες ισοπέδωσης που έχουν επικρατήσει στην εργασία, θα έχει ένα πετσοκομμένο μισθό που ΔΕΝ θα αυξάνεται καθόλου στο πέρασμα των χρόνων.  Ειδικότερα, με τα μέτρα που ψηφίζονται για τις απεργίες, διαμορφώνεται ένα τοπίο τυπικής απαγόρευσης των αγώνων των εργαζομένων, ώστε να σπάσουν οι όποιες κοινωνικές αντιστάσεις μπροστά στη λεηλασία της εργασίας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου από τις εγχώριες και ξένες οικονομικές ελίτ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της ισοπέδωσης της κοινωνίας από τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ελίτ που εξυπηρετεί η ακροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, παίχτηκε την προηγούμενη μέρα και το θέατρο με την παραίτηση από το Μάξιμο Χαρακόπουλο, αναπληρωτή υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, ο οποίος διαφώνησε στις ρυθμίσεις εξυπηρέτησης των πολυεθνικών γάλακτος  που χτυπάνε τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ντόπιων γαλακτοβιομηχάνων. Θυμίζουμε ότι ο Χαρακόπουλος εκλέγεται στη Λάρισα, περιοχή με έντονο ενδιαφέρον για την γαλακτοβιομηχανική παραγωγή ωστόσο  ο ίδιος  δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις με τις οποίες διαφωνεί!!

Καλή η εξυπηρέτηση συμφερόντων των εγχώριων γαλακτοβιομηχάνων αλλά δεν φεύγουμε και από το μαντρί της ΝΔ…

Με γεια μας, που δεν θα την έχουμε, το νέο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση Σαμαρά…Η φασιστικοποίηση της κοινωνίας μέσω της εφαρμοζόμενης πολιτικής ξεκινά από τους αδύναμους κρίκους των βασανιστηρίων κρατουμένων και φτάνει μέχρι τους εργαζόμενους και άνεργους, καθώς η ισοπέδωση της κοινωνίας απαιτεί τεράστιες δόσεις κρατικής βίας και τρομοκρατίας αλλά και συσπείρωση των δυνάμεων των αφεντικών και εξουσίαςγια τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος υπέρ τους.

Άραγε θα βρει η κοινωνία ένα τρόπο αποτελεσματικής αντίστασης για να τσακίσει τη βία του κράτους και αφεντικών που υφίσταται?

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.