Ήττα Ολάντ, θρίαμβος Λεπέν


Ήττα Ολάντ, θρίαμβος Λεπέν

Για μεγάλη ήττα των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και προσωπικά του Φρανσουά Ολάντ κάνουν λόγο τα περισσότερα ΜΜΕ, μετά τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία. Λόγω και της πολύ χαμηλής συμμετοχής, οι Σοσιαλιστές έχασαν σημαντικό έδαφος, με αποτέλεσμα η Κεντροδεξιά να κερδίζει και σε ποσοστά και σε αριθμό δήμων.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μετακίνηση περίπου 100 δήμων με περισσότερους από 10.000 κατοίκους προς την Κεντροδεξιά – αν και το Παρίσι είναι πιθανό να μείνει στους Σοσιαλιστές.

Την ίδια στιγμή, η Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν πανηγυρίζει. Ολοκληρώνοντας τις πολύ καλές επιδόσεις του πρώτου γύρου, οι υποψήφιοι του Εθνικού Μετώπου φέρονται να κερδίζουν τουλάχιστον οκτώ δήμους (είχαν κερδίσει άλλο ένα από την πρώτη Κυριακή), αλλά και να εκλέγουν εκατοντάδες συμβούλους σε όλη τη χώρα. Έτσι, μοιάζει να επιβεβαιώνεται η δυναμική του κόμματος, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις το φέρνουν στην πρώτη θέση ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου. Όσο για την ίδια τη Λεπέν, δικαιούται να ελπίζει ότι στις προεδρικές εκλογές του 2017 μπορεί να κάνει τη μεγάλη έκπληξη, καταφέροντας ό,τι δεν πέτυχε ο πατέρας της το 2002.
Τώρα, θα πρέπει να αναμένεται η αντίδραση του Ολάντ, τα ποσοστά δημοτικότητας του οποίου έχουν υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 20%. Οι φήμες κάνουν λόγο για σχέδιο ανασχηματισμού της κυβέρνηση, με πιθανή απομάκρυνση και του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, ο πρόεδρος δεν μοιάζει ικανός να αναστρέψει το κλίμα, που είναι ιδιαιτέρως βαρύ για τον ίδιο και το κόμμα του.

Ημερησία

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.