ΗΠΑ και Τουρκία οδεύουν ολοταχώς σε μεγάλη σύγκρουση


Βαριά «σύννεφα» μαζεύονται στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες την επαύριον των εκλογών στην πρώτη. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν κρύβει τη νευρικότητά της πλέον με όσα συμβαίνουν στη γειτονική μας χώρα, όπως φάνηκε στην ενημέρωση του State Department.

Χαρακτηριστικό ήταν ότι η Ουάσιγκτον κερδίζει χρόνο επικαλούμενη τη μη δημοσιοποίηση του τελικού αποτελέσματος, ενώ η αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρί Χαρφ, δηλώνει άγνοια για το τι θα πράξει ο πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, στο θέμα των τυπικών συγχαρητηρίων στον νικητή των εκλογών…

Οι Αμερικανοί δεν προσπερνούν εύκολα τις καταγγελίες για νοθεία, όσο κι αν η συντριπτική επικράτηση Ερντογάν, μάλλον καθιστά κάθε υποψία για νοθεία ήσσονος σημασίας, παρότι απευθύνθηκε έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση να διερευνήσει τις καταγγελίες.

Βέβαια, όταν η αντιπολίτευση μιλά για νοθεία στην Κωνσταντινούπολη και ειδικά στην Άγκυρα όπου το αποτέλεσμα κρίθηκε οριακά, το πολιτικό θέμα που εγείρεται είναι εξ ορισμού σοβαρό. Στις αστειότητες έρχονται να προστεθεί και η… απόδοση ευθυνών από τον υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, για τις διακοπές ρεύματος το βράδυ που καταμετρούνταν οι ψήφοι, σε μια… γάτα που μπήκε μέσα σε έναν μετασχηματιστή. «Απείθαρχα» σε όλες τις χώρες αυτά τα ζωντανά…

Το σημείο της ενημέρωσης όμως που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, ήταν όταν ετέθη το θέμα του Φετουλάχ Γκιουλέν που διαμένει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, με τη νευρικότητα να φτάνει στο αποκορύφωμα.

Ακόμη κι αν διαμένει στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν δεν είχε κανένα λόγο να κλείσει το Twitter και να κυνηγά τους αντιπάλους του, ήταν η δεικτική απάντηση! Φαίνεται, πως η «επινίκια» ομιλία Ερντογάν, έκανε πολλούς στην Ουάσιγκτον να εκνευριστούν πάρα πολύ

Στην ουσία, το αποτέλεσμα των εκλογών προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στην Ουάσιγκτον. Όλη της η πολιτική φαίνεται στηριζόταν στην υπόθεση να υποχωρήσει εκλογικά ο Ερντογάν ώστε να είναι πολύ πιο «διαχειρήσιμος» στα ζητήματα που ταλαιπωρούν την περιοχή, όπως το Κυπριακό και οι υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου, καθώς επίσης και η τυπική έστω αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ.

Ωστόσο, όπως σχολιάσαμε από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις. Η επαμφοτερίζουσα στάση απέναντι στον Ερντογάν δεν βοηθά.

Ο δε Ερντογάν φαίνεται πως σύντομα θα δεχθεί «επίθεση φιλίας» από τη ρωσική πλευρά, καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών και η στάση των ΗΠΑ, δίνουν ευκαιρία τακτικής εκμετάλλευση της υπόθεσης στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής…

Defence-Point

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.