Διαγράφουν τη διδασκαλία του Επιταφίου του Περικλέους από την Γ’ τάξη του Νέου Λυκείου!


thoukididi-perikleous-epitafiosΞεριζώνουν τα πάντα, να μη μείνει τίποτε ελληνικό.

Το μάθημα της Ιστορίας στα Γυμνάσια θα διδάσκεται από θεολόγους και καθηγητές ξένων γλωσσών!

Όλα τα σφάζει η συμμαχική κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Δεν αφήνει τίποτε όρθιο που να θυμίζει τις ρίζες μας, την Ιστορία μας, τον πολιτισμό μας. Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι ξένοι που έχουν περισσότερες ευαισθησίες από τους δικούς μας, οι οποίοι έχουν πάρει τον κασμά και ξηλώνουν τα πάντα.

Καινούργιο κατόρθωμά τους, η διαγραφή της διδασκαλίας του «Επιταφίου του Περικλέους» από το Λύκειο, που έχει χαρακτηριστεί Ευαγγέλιο της Δημοκρατίας, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η πολιτιστική εταιρεία «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά», πρόεδρος της οποίας είναι ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας.

Δεν μένει, όμως, μόνο εκεί το υπουργείο Παιδείας. Από δω και πέρα, το μάθημα της Ιστορίας στο Γυμνάσιο θα το διδάσκουν καθηγητές ξένων γλωσσών, θεολόγοι ή κοινωνιολόγοι.

Η «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά», σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Νομοσχέδια και… Παιδαγωγική», την οποία υπογράφουν εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου ο πρόεδρος, καθηγητής κ. Βασίλης Φίλιας, και η γενική γραμματέας, καθηγήτρια κ. Α. Σιδέρη – Τόλια, επισημαίνει τα εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς (ΕΓΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την διαγραφή της διδασκαλίας του «Επιταφίου του Περικλέους» από το ωρολόγιο πρόγραμμα Γενικής Παιδείας της Γ΄Τάξεως του Νέου Λυκείου. Αυτή η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας εκπλήσσει, διότι είναι αυτονόητη και επιτακτική η ανάγκη όλοι οι μαθητές, ανεξαρτήτως του γνωστικού πεδίου επιλογής των, να σπουδάζουν και να εγκολπώνωνται τις κοινωνικο-πολιτικές και ηθικές αξίες αυτού του κειμένου και να ενστερνίζονται την έννοια της δημοκρατίας. Οι αξίες αυτές διατυπώνονται με καθαρότητα και σαφήνεια λόγου στο κείμενο αυτό της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, που έχει εύστοχα χαρακτηρισθή ως ευαγγέλιον της δημοκρατίας.

Παρά ταύτα, η Ελληνική Πολιτεία αβασάνιστα, όπως αποδεικνύεται, αφαιρεί την γνώση του έως τώρα διδασκομένου αυτού κειμένου από τους Νέους της Πατρίδας μας. Και αυτό ατυχώς συμβαίνει σήμερα που η ελληνική κοινωνία βιώνει επώδυνα μια οικονομική κρίση, απότοκο μιας βαθειάς κρίσεως ηθικών αξιών και πολιτισμού.

Επίσης κρίνεται αντιεκπαιδευτική η απόφαση του Υπουργείου να διδάσκεται το μάθημα της Ιστορίας στο Γυμνάσιο από καθηγητές Ξένων Γλωσσών, Θεολόγους ή Κοινωνιολόγους, δηλαδή εκπαιδευτικούς χωρίς πανεπιστημιακές σπουδές στην Ιστορία, εν όλω ή εν μέρει, και χωρίς να εξετάζωνται στο μάθημα αυτό οι υποψήφιοι για διορισμό στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κατά τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την άστοχη μείωση των ωρών διδασκαλίας της Ιστορίας στην Γ΄Γυμνασίου από τρεις ώρες σε δύο και με τα ακατάλληλα και αντιπαιδαγωγικά σχολικά εγχειρίδια διδασκαλίας, οδηγεί στην απαξίωση του μαθήματος και την ελλιπή γνώση της ιστορικής διαδρομής του Έθνους μας.

Λογικό επακόλουθο της προηγούμενης καταστάσεως είναι ότι ωθούνται τελικώς οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου να μην επιλέγουν και φυσικά να μην εξετάζωνται στις πανελλαδικές εξετάσεις στο μάθημα της Ιστορίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την στέρεη ιστορική γνώση και την βαθύτερη μόρφωσή τους. Το παρατηρούμενο άλλωστε έλλειμμα γνώσεως της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Ιστορίας από τους μαθητές και σπουδαστές των ΑΕΙ θα έπρεπε να καταστήσει προσεκτικούς τους αρμοδίους του Υπουργείου, αφού είναι κοινώς γνωστόν ότι η Ιστορία και η Γλώσσα αποτελούν τους βασικούς άξονες του πολιτισμού μας».

paron.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

3 ἀπαντήσεις στὸ Διαγράφουν τη διδασκαλία του Επιταφίου του Περικλέους από την Γ’ τάξη του Νέου Λυκείου!

 1. Ὁ/ἡ Γιώργος γράφει:

  ο Χένρι Κίσινγκερ δήλωσε δημόσια ότι: «Οι Ελληνες είναι αναρχικοί και δύσκολα “κουμαντάρονται”. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στις πολιτισμικές τους ρίζες, μπορεί τότε να τους αναγκάσουμε να συμβιβαστούν. Εννοώ βέβαια να χτυπήσουμε τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους, τα πολιτιστικά και ιστορικά τους αποθέματα (sic), έτσι ώστε να ουδετεροποιήσουμε τη δυνατότητά τους να αναπτύσσονται, να διακρίνουν τους εαυτούς τους (sic) ή να αποδεικνύουν ότι μπορούν να νικούν…»

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ kynorodi γράφει:

  η νίκη έρχεται όταν όλα έχουν χαθεί, μαζί κι ο φόβος ότι θα τα χάσεις… τότε γεννιούνται οι ήρωες!

  Μοῦ ἀρέσει

 3. Ὁ/ἡ Στέφανος γράφει:

  Πρώτα από όλα δεν βλέπω τον λόγο που σας παραξενεύει και ξινίζει το γεγονός ότι αφαιρέθηκε ο “επιτάφιος”. Το μάθημα αυτό, ούτως ή άλλως, διδασκόταν ελλιπέστατα από τους φιλολόγους (πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις). Ακόμα κι αν δεν ισχύει το προαναφερθέν, είναι μάθημα ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΟΛΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ, μαθητές και καθηγητές. Όσοι πιστεύουν το αντίθετο, τότε πραγματικά έχουν ξεχάσει τι συμβαίνει στο ελληνικό σχολείο.
  Δεύτερον, πού ακριβώς είναι το πρόβλημα οι θεολόγοι και οι καθηγητές ξένων γλωσσών (κξγ) να διδάσκουν στο γυμνάσιο ιστορία; Αρχικά, οι κξγ ήδη κάνουν το μάθημα αυτό, οπότε λίγο άσκοπο το παράπονο. Επιπλέον, επειδή το κύριο αντικείμενο τους είναι η θεολογία και η εκάστοτε ξένη γλώσσα σημαίνει ότι δεν κάνουν μαθήματα ιστορίας στις σχολές αυτές; Πώς γίνεται να σπουδάζουν τα αντικείμενά τους χωρίς ιστορία; Μάλλον πρέπει να δούμε τα πράγματα λίγο πιο σφαιρικά.
  Τρίτον και κυριότερον, πού κολλάει το “Ξεριζώνουν τα πάντα, να μη μείνει τίποτε ελληνικό”; Δεν είναι Έλληνες οι θεολόγοι ή οι κξγ; Ή μήπως δεν σπουδάζουν σε ελληνικά πανεπιστήμια, με ελληνική μόρφωση, από Έλληνες καθηγητές; Μην λέμε και ό,τι μας κατέβει, έτσι;

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.