ΘΕΡΜΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ;


20140422-114008.jpg

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ανήμερα της μεγάλης Πέμπτης, στις 17 Απρίλιου, σύμφωνα με ένα «περίεργο» δημοσίευα της τουρκικής εφημερίδας, Milliyet, σημειώθηκε ανοιχτή «θερμή» ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, (sıcak karşılama), με την επέμβαση μιας τουρκικής φρεγάτας που ενισχύθηκε με πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής έχοντας και παράλληλη αεροπορική υποστήριξη, όταν το ερευνητικό πλοίο, R/V Poseidon, εκτελούσε ερευνητική αποστολή για ενεργειακά κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης και μέσα στα όρια της 
ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει πως το γερμανικό ερευνητικό πλοίο, R/V Poseidon, διενεργούσε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με ελληνική δικαιοδοσία χωρίς όμως να έχει προηγηθεί, «ως όφειλε», ενημερωτική αναφορά στους Τούρκους, πoυ όπως υποστηρίζουν, θα πρέπει να μετέχουν και αυτοί στις έρευνες αυτές του ερευνητικού σκάφους με δικό τους ειδικό παρατηρητή. Το γεγονός αυτό οι Τούρκοι το θεώρησαν παραβίαση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή να παρεμποδιστεί άμεσα η συνέχιση των ερευνών αυτών από το γερμανικό ερευνητικό σκάφος, μήκους 61 μέτρων. Το πλοίο αυτό, σύμφωνα με τους Τούρκους, θα πρέπει να έχει και από την δική τους πλευρά σχετική άδεια για τις έρευνες νότια της Κρήτης και έτσι οι η τουρκική πλευρά να έχει άμεση ενημέρωση για τις έρευνες και τα αποτελέσματα τους με την πάγια επιδίωξη της Άγκυρας να συνδιαχειριστούν με την Ελλάδα το Αιγαίο και τα ενεργειακά του κοιτάσματα.

Η τουρκική εφημερίδα καταγγέλλει την ελληνική πλευρά ότι επιχειρεί με παράνομο τρόπο να αποκτήσει την αποκλειστική δικαιοδοσία ερευνών και στρατηγικού ελέγχου σε ένα μεγάλο εύρος στο Αιγαίο πέλαγος που αρχίζει από την Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο και ότι οι… «παράνομες» αυτές ελληνικές ενέργειες έχουν αρχίσει απ το 2006. Μάλιστα η τουρκική εφημερίδα κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι προσπαθεί «παράνομα» να ελέγξει αποκλειστικά και την θαλάσσια κυκλοφορία σε όλο το ανατολικό Αιγαίο. Το γεγονός αυτό η Τουρκία δεν μπορεί να το αποδεχτεί και να υποχρεωθεί να αναγνωρίσει τετελεσμένα γεγονότα που… «παραβιάζουν», σύμφωνα με τους Τούρκους, τις… διεθνείς συνθήκες στις περιοχές αυτές του Αιγαίου.

Όλα αυτά δείχνουν μια άκρως προκλητική συμπεριφορά των Τούρκων η οποία ανεβάζει την ένταση ην ίδια περίοδο που οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και σε θάλασσα και στον αέρα έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Αξιοσημείωτο σε όλα αυτά είναι ότι συμβαίνουν, (;), ενώ η εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας είναι εκρηκτική καθώς η χώρα αυτή βαδίζει σε πολύ κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις 10 Αυγούστου. Ίσως κάποιοι εκεί στην Άγκυρα να θέλουν να ρίξουν «λάδι» στην φωτιά για πολιτικές σκοπιμότητες παίζοντας όμως επικίνδυνα παιχνίδια την ίδια περίοδο που στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη πολύ σημαντικά γεωτρατηγικά θέματα.

Το δικό μας ερώτημα βέβαια δεν είναι τι κάνουν οι Τούρκοι αλλά αν πραγματικά σημειώθηκε το επεισόδιο αυτό και αν η Αθήνα έχει πλήρη γνώση της κατάστασης και έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Από μια κατοχική κυβέρνησης ;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

olympia.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.