Όλοι ετοιμάζονται για κυβέρνηση Τσίπρα!


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ 

Το τελειωτικό χτύπημα στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου συνιστά η απόφαση του Αρείου Πάγου να επιτρέψει τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου. Αφενός πέφτει το ποσοστό της ΝΔ και αφετέρου μειώνεται το ποσοστό της αποχής. Καθίσταται πλέον εξαιρετικά δύσκολο για τη ΝΔ να υπερβεί αισθητά το όριο του 20% χωρίς να είναι καν βέβαιο ότι το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά θα πιάσει οπωσδήποτε το ποσοστό αυτό.

Οι ημέρες που απομένουν ως τις εκλογές είναι πολύ επικίνδυνες για το ποσοστό που θα πιάσει τελικά η ΝΔ. Αν η βεβαιότητα της εκλογικής της ήττας συνοδευτεί από εικόνα κατάρρευσης, οι απώλειές της θα προσλάβουν καταστροφικές διαστάσεις για τη δυνατότητα επιβίωσής της ως κόμματος ενιαίου και με το ίδιο όνομα μετά τις εκλογές.

Το σημαντικότερο όμως μήνυμα που περνά η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν ελέγχουν πλέον κανέναν αρμό εξουσίας από πολιτική σκοπιά.

Όσο για την ίδια τη Χρυσή Αυγή, που σίγουρα έχει αποδυναμωθεί από τις φυλακίσεις ηγετικών στελεχών της στον οργανωτικό τομέα, αλλά αυτό καθόλου δεν προδικάζει ότι οι ισχυροί κύκλοι που την στηρίζουν οικονομικά την προετοιμάζουν για να δράσει στο πολιτικο-κοινωνικό πλαίσιο που θα δημιουργηθεί όταν εκλεγεί κυβέρνηση Τσίπρα. Η Χρυσή Αυγή, δηλαδή, θα είναι για ένα διάστημα η αιχμή του δόρατος της μαχητικής αντιπολίτευσης, καθώς το ΠΑΣΟΚ θα διαλύεται και η ΝΔ θα περιδινείται σε υπαρξιακή κρίση.

Γιώργος υπέρ ΣΥΡΙΖΑ
Μέσω του στενότερου συνεργάτη του, του πρώην υπουργού Εξωτερικών και απερχόμενου ευρωβουλευτή Δημήτρη Δρούτσα, που έδωσε συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών την περασμένη Παρασκευή, ο Γιώργος Παπανδρέου υποδήλωσε εμμέσως την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα (σ.σ.: για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας) εμπεριέχει ενδιαφέροντα στοιχεία: Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών, όπως το 1953 για τη Γερμανία» είπε επί λέξει ο Δ. Δρούτσας, κλείνοντάς τη συνέντευξή του.

«Αν θέλουμε οριστική λύση για την Ελλάδα και το ευρώ, απαιτείται νέο και μάλιστα γενναίο «κούρεμα». Είναι αδιανόητο η ελληνική κυβέρνηση να μην το απαιτεί και να αποδέχεται αμαχητί αυτό που συμφέρει τη Γερμανία, επειδή ο κ. Σόιμπλε είπε στον κ. Στουρνάρα «forget it», είχε ήδη πει ο Δ. Δρούτσας.

Δεν είχε παραλείψει, φυσικά, να σχολιάσει δηλητηριωδώς τη στάση του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. «Είναι αυτονόητο ότι στις εκλογές κρίνεται προσωπικά και ο αρχηγός. Έχει έρθει η στιγμή της αλήθειας και για τον κ. Βενιζέλο», είπε ο Δ. Δρούτσας. Η στάση του «μου θυμίζει τις πρόσφατες εκλογές στη Γερμανία, όπου το Κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών, εταίρος τότε της κυρίας Μέρκελ, παρακαλούσε τους ψηφοφόρους της να του «δανείσουν» κάποιες ψήφους, αλλά το κόμμα αυτό δεν μπήκε καν στη Βουλή», πρόσθεσε δηκτικά.

Και ο Κουβέλης μαζί
Στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον σαφέστατα προσανατολισμένος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, θεωρώντας προφανώς «τελειωμένη» την κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Αυτό αποκαλύπτει η δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα ότι «η προοδευτική Αριστερά δεν μπορεί να είναι προσδεδεμένη στο άρμα της ΝΔ,αλλά δύναμη ικανή να μετατοπίσει τον άξονα των εξελίξεων σε προοδευτική κατεύθυνση».

Η εμφανής εύνοια του κ. Κουβέλη προς την υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή της Μαριλένας Κοππά εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, στενότατης συνεργάτιδας του Γιώργου Παπανδρέου, συνδυαζόμενη με τον ρητό αποκλεισμό του ΠΑΣΟΚ από κάθε προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και τη συστηματική απαξίωση του Ποταμιού από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, επιβεβαιώνει έμμεσα ότι ο πρόεδρός της έχει οριστικά στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό εξοργίζει, προφανώς, τον «πασοκικό» πυρήνα της ΔΗΜΑΡ που έχει επικεφαλής τον πρώην γραμματέα Σπύρο Λυκούδη. Όλα τα υπερβολικά εκτεθειμένα για «πασοκολαγνεία» στελέχη της φοβούνται μήπως σύντομα μείνουν πολιτικά άστεγα, τώρα που το ΠΑΣΟΚ διαλύεται και στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη τους θεωρούν μάλλον επιβαρυντικό και πολιτικά άχρηστο έρμα.

Ώρα βουλευτικών εκλογών
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ετοιμάζεται κι αυτός για τη νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές, παρόλο που οι πολιτικά ανόητες ή υποβολιμαίες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προσλάβει χαρακτήρα επιδημίας. Όσο κι αν προσπαθεί να τις αξιοποιήσει όμως η κυβέρνηση, η ζημιά που προκαλούν στο εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ασήμαντη.

«Την 26η Μαΐου είναι σαφές ότι θα ζητήσουμε εθνικές εκλογές» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που έδωσε στον ιστότοπο της Έλλης Στάη, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με το παλιό κατεστημένο», αποκλείοντας ρητά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ. Δεν τήρησε όμως την ίδια στάση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Στην ερώτηση με ποια κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει κυβερνητική συνεργασία, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το ποια κόμματα θα είναι στη νέα Βουλή. Επίσης, από το αν το ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει ή όχι ή αν θα αλλάξει την ηγεσία του, δημιουργώντας την εντύπωση –χωρίς, βεβαίως, να το πει ρητά- ότι ενδεχόμενη εκλογή αντιμνημνιακού ηγέτη στο ΠΑΣΟΚ και πέρασμά του σε αντιμνημονιακή πολιτική ίσως αφήσουν περιθώρια προσέγγισης με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνητική σύγχυση
Καθώς γενικεύεται το κλίμα όπου όλοι θεωρούν «τελειωμένη» την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, επιτείνεται το κλίμα σύγχυσης και αλληλοεκβιασμών στους κόλπους του φιλοκυβερνητικού στρατοπέδου.

«Δεν υπάρχει κυβέρνηση χωρίς εμάς», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό. «Άρα, το θέμα είναι η κυβερνητική σταθερότητα ως τέτοια συνολικά», έβγαλε το συμπέρασμά του και το ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους.

«Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα μετά τις εκλογές σε καμία περίπτωση» δήλωσε την ίδια ακριβώς ημέρα ο Αντώνης Σαμαράς. 

Πλήρης ασυμφωνία!
«Από τη στιγμή που ο κ. Βενιζέλος έθεσε το δίλημμα αυτό, δεν υπάρχει επιστροφή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

«Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, είναι πράξεις αυτοκτονίας», δήλωσε ο επί δεκαετίες διατελέσας υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος. «Είναι ένας άθλιος εκβιασμός» πρόσθεσε, εξαπολύοντας μύδρους κατά του Βενιζέλου.

«Φτάνει πια κύριε Πάγκαλε!… Αφήστε τη χώρα και την παράταξη να αναπνεύσει! Αφήστε μας να ξεχάσουμε τον χειρισμό σας στα Ίμια και στην υπόθεση Οτσαλάν και όχι μόνο!» του απάντησε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αφροδίτη Αλ Σάλεχ.

«Θέλουμε η χώρα το βράδυ των εκλογών να είναι μία χώρα που θα υποστεί ό,τι έχουν υποστεί χώρες όπως η Ουκρανία ή χώρες της Βόρειας Αφρικής;» αναρωτήθηκε απειλητικά προς όσους τον άκουγαν σε συγκέντρωση στον Βόλο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, για να προειδοποιήσει τους Έλληνες τι θα πάθουν έτσι και τολμήσουν να μην ψηφίσουν μαζικά υπέρ του ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου! Ουκρανία θα γίνουμε, αν οι πολίτες τολμήσουν και ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ! Το λέει ο Γρηγοράκος!

«Τουρλουμπούκι»!
Δύο μόλις ημέρες αργότερα ο εν λόγω Λεωνίδας ξαναχτύπησε, σε εντελώς άλλο μήκος κύματος αυτή τη φορά: «Πιστεύετε ότι δεν θα υπάρξει θέμα ηγεσίας, αν πάμε στο 40% και στο 3%; Θα πάμε σε ανασύνταξη του χώρου ούτως ή άλλως μετεκλογικά… Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνάει, αν τα ποσοστά του στις εκλογές συρρικνωθούν… Εξαϋλωμένοι δεν μπορούμε να κυβερνάμε… Έχουμε και μία αξιοπρέπεια!» δήλωσε ο φανατικός μέχρι τώρα υποστηρικτής του Ευ. Βενιζέλου.

«Μετά τις εκλογές είναι θεμιτό να συζητηθούν όλα. Ακόμη, αν προκύψει, και το θέμα ηγεσίας. Δεν υπάρχει κανένα ταμπού», δήλωσε γενναιόφρων και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Τάκης Ρήγας.

«Εάν προκύψει ένα αποτέλεσμα που είναι καταποντισμός για το ΠΑΣΟΚ, εκ των πραγμάτων τίθεται θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης… Αν η ΝΔ πάρει 25% και το ΠΑΣΟΚ 2%, δεν έχει κανένα νόημα η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση» δήλωσε και ο βουλευτής του κόμματος της ελάσσονος συμπολίτευσης, Γ. Ντόλιος.

Στο ΠΑΣΟΚ μπορούν σίγουρα μετά από αυτά να πουν «είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα!», αναπαράγοντας την θρυλική ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου σε κωμωδία της δεκαετίας του ’60, πριν από μισό αιώνα.

Από πολιτική σκοπιά, όλα δείχνουν ότι στο ΠΑΣΟΚ έχουν πια καταλάβει ότι ήρθε η ώρα να τα μαζεύουν και να απαλλάξουν τη χώρα από την κυβερνητική παρουσία τους, τουλάχιστον οι πιο εκτεθειμένοι από τα… «υπουργικά λαμόγια», παρέα με τους νεοδημοκράτες συνεργάτες τους.

Πηγή από περιοδικό «Επίκαιρα»

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.