Έβαλαν πρόστιμο στην Πειραιώς και μετά το πήραν πίσω. Πλήρωνε εσύ και την κληση σου Κοροϊδο ! (έγγραφα)


Έβαλαν πρόστιμο στην Πειραιώς και μετά το πήραν πίσω (έγγραφα)

Του Βαγγέλη Τριάντη

Πολλά ερωτηματικά αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της εγείρουν δύο αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς.

Στις 22/05/2014 το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) συνεδρίασε προκειμένου να αποφασίσει την επιβολή ή όχι προστίμων σε συγκεκριμένες εταιρείες. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΚ αποφάσισε μεταξύ άλλων την επιβολή προστίμου ύψους 10.000 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η Τράπεζα Κύπρου, φέρεται να είχε διαπράξει παραβάσεις σε βάρος πελατών της και για το λόγο αυτό έπρεπε να της επιβληθεί πρόστιμο. Με το σκεπτικό της ΕΚ ότι η Τράπεζα Πειραιώς ήταν καθολικός διάδοχος της Τράπεζας Κύπρου, έπρεπε να πληρώσει και το σχετικό πρόστιμο.

«Την επιβολή προστίμου € 10.000 στην «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ», ως καθολικής διαδόχου της «CYPRUS POPULAR BANK PUBLIC CO LTD» η οποία ενεργώντας ως αντιπρόσωπος θυγατρικής ΑΕΔΑΚ, δεν τήρησε τη διαδικασία διάθεσης μεριδίων αλλοδαπών αμοιβαίων κεφαλαίων πελατών της, κατά παράβαση του ν. 3283/2004», όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου.

Ωστόσο λίγες μέρες μετά τα πράγματα αλλάξαν. Με συμπληρωματικό δελτίο τύπου στις 04/06/2014 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όχι μόνο παρέλειψε τελείως το πρόστιμο στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά επέβαλλε και πρόστιμο στην Τράπεζα Κύπρου.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 682/22/05/2014 συνεδρίασή του αποφάσισε:

Την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ στην «CYPRUS POPULAR BANK PUBLIC LTD», η οποία ενεργώντας ως αντιπρόσωπος διάθεσης μεριδίων κεφαλαίων στην Ελλάδα δεν τήρησε τη διαδικασία διάθεσης των εν λόγω μεριδίων σε πελάτες της κατά παράβαση του ν.3283/2004», αναφέρεται στο συμπληρωματικό δελτίο τύπου στις 04/06/2014.

e-reportaz.gr

συμπληρωματικο ΔΕΛΤΙΟ

Με τη μόνη διαφορά ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν είναι αρμόδια για να επιβάλλει πρόστιμο στην Τράπεζα Κύπρου. Αρμόδια για να επιβάλλει πρόστιμο στην Τράπεζα Κύπρου είναι η κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όχι η Ελληνική.

Ωστόσο η συγκεκριμένη στάση της Επιτροπής Κεφαλαιαγορά εγείρει πολλά ερωτηματικά. Καταρχήν για ποιο λόγο το πρόστιμο που αρχικά επιβλήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς αναιρέθηκε; Οι νομικοί σύμβουλοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που εξέτασαν το νομικό σκέλος της «καθολικότητας» προφανώς έκριναν ότι υπάρχει νομική βάση. Γι αυτό και στη συνέχεια επιβλήθηκε το πρόστιμο. Φαίνεται όμως ότι στους διαδρόμους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επικρατήσαν δεύτερες σκέψεις.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

δελτιοσυνεχεια

 

 

 

 

Περὶ τοῦ/τῆς: netakias.com

Η ελευθερία, "αυτό το τρομερό όνομα, γραμμένο πάνω στο άρμα της θύελλας", είναι η κοινή αρχή σε όλες τις επαναστάσεις. Χωρίς αυτήν, οι επαναστάτες δεν μπορούν να φανταστούν την δικαιοσύνη. - Albert Camu *L'Homme révolté*
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.