Μένει πρόεδρος ο Κουβέλης – Συνέδριο το Σεπτέμβριο


ΔΗΜΑΡ: Ο... Στάλιν, το Μουντιάλ, η Ρεπούση, οι «φράξιες» και τα «μπουλντόγκ»!

ΔΗΜΑΡ: Ο… Στάλιν, το Μουντιάλ, η Ρεπούση, οι «φράξιες» και τα «μπουλντόγκ»!

Απίστευτες φράσεις και αντεγκλήσεις στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής – Τι αναφέρει η τελική απόφαση

Με τον Φώτη Κουβέλη να παραμένει, παρά την παραίτησή του, στην προεδρία, αλλά χωρίς πολιτικά συμπεράσματα και απόδοση ευθυνών, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονο εκνευρισμό σε πολλά στελέχη του κόμματος, τα οποία εκφράζονταν μέχρι πρόσφατα και στις τρεις τάσεις. Η δυσφορία εκδηλώθηκε κατά τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης, οπότε άνοιξε η συζήτηση για τα θέματα που θα ετίθεντο σε ψηφοφορία.

Από τις πρώτες στιγμές φάνηκε πως κανείς δεν είχε ικανοποιηθεί από την όλη διαδικασία, παρά τις έξι παραιτήσεις μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής. Κατά τη συζήτηση για τη διεξαγωγή συνεδρίου, ακούγονταν φωνές από την πλευρά όπου κάθονταν μέλη της μειοψηφίας, οι οποίες έλεγαν ότι το συνέδριο θα εξελιχθεί σε παρωδία. Ζητούσαν να τεθεί συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο στο διάλογο για την ανάληψη ευθυνών και το μέλλον του κόμματος.

Μάλιστα, ο κ. Λυκούδης κάποια στιγμή μέσα στην ένταση έκανε λόγο για ένα συνέδριο, με στόχο «να διασωθεί ένας μηχανισμός». Η πλευρά Λυκούδη, δηλαδή η Μεταρρυθμιστική Τάση του κόμματος, ψήφισε σε όλες τις ψηφοφορίες αποχή, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, απείλησαν ότι θα αποχωρήσουν.

Τότε, οι διαπληκτισμοί εντάθηκαν μεταξύ της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Ακούγονταν μάλιστα εκφράσεις που παρέπεμπαν σε γενικές συνελεύσεις των πρώτων χρόνων της Μεταπολίτευσης, όπως «πάρε τη φράξια σου και φύγε» και «είσαστε μπουλντόγκ, να διώχνετε τον κόσμο;». Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, που βρισκόταν στο προεδρείο, προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα και ο Σπύρος Λυκούδης συνέστηνε ψυχραιμία στους «δικούς του».

Προς στιγμήν η ένταση εκτονώθηκε, όταν ο Νίκος Τσούκαλης ανέβηκε στο βήμα, για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της άποψης του προέδρου του κόμματος ότι το συνέδριο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο και όχι τον Ιούλιο, όπως αρχικά ψήφισε η Κεντρική Επιτροπή. Ο κ. Τσούκαλης ζήτησε, σχεδόν αστειευόμενος, να ληφθεί υπ’ όψιν ότι μεσολαβεί το Μουντιάλ: «Να γίνει συνέδριο αργότερα, είναι και το Μουντιάλ» είπε χαρακτηριστικά. Όταν η Μαρία Ρεπούση πήρε αμέσως μετά το λόγο, σημείωσε τη σοβαρότητα της κατάστασης για το κόμμα και διερωτήθηκε: «Λέει είναι το Μουντιάλ… Ποιο Μουντιάλ;».

Ένα άλλο σημείο τριβής αποτέλεσε η ευθύνη των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής. Λίγη ώρα πρωτύτερα, οι Σάκης Παπαθανασίου, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, Έφη Πάγκαλου, Μιχάλης Σαμπαντακάκης, Γιάννης Κακουλίδης και Παναγιώτης Παναγιώτου είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους. Ο Γιάννης Πανούσης ζήτησε να συζητηθούν οι πολιτικές ευθύνες της Εκτελεστικής Επιτροπής ως οργάνου, ενώ ο Σταμάτης Μαλέλης και η Μαρία Ρεπούση πρότειναν την παραίτηση όλων των μελών.

Η πρόταση των τελευταίων προκάλεσε σήκωσε ξανά θύελλα διαμαρτυριών, από μία πλευρά στελεχών. Έκαναν λόγο για καθαιρέσεις, λέγοντας επικριτικά: «Να φωνάξουμε και τον Στάλιν». Η Μαρία Ρεπούση, εμφανώς θιγόμενη, ζήτησε το λόγο και σημείωσε πως δεν πρόκειται περί αυτού, αφού τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής θα έχουν το δικαίωμα να θέσουν ξανά υποψηφιότητα.

Τέλος, ζήτημα -για λίγο, όμως- προέκυψε και με την υποβολή παραίτησης του κ. Κουβέλη στην Επιτροπή. Στο σύνολό τους, τα στελέχη του κόμματος δεν την έκαναν αποδεκτή, όμως μια πλευρά της μειοψηφίας ζήτησε να αναφερθεί στην απόφαση πως δεν αποδέχεται την παραίτηση, λόγω αναρμοδιότητας της Κεντρικής Επιτροπής. Η πρότασή τους δεν έγινε αποδεκτή.

Η τελική απόφαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ

– Η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ κρίνει ότι η πορεία του κόμματος προς το συνέδριο συνιστά κρίσιμη και αναγκαία διαδικασία αναδιάταξης και διαμόρφωσης της πολιτικής γραμμής μας. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίζει τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου στις 12-14 Σεπτεμβρίου.

– Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του προέδρου του κόμματος, Φώτη Κουβέλη.

– Δρομολογούνται όλες οι αναγκαίες δημοκρατικές διαδικασίες με διαφάνεια και αξιοπιστία.

Η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε, επίσης, το ζήτημα των παραιτήσεων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής να αντιμετωπιστεί σε νέα συνεδρίαση στις 21 Ιουνίου. Οι αναπληρώσεις-αντικαταστάσεις θα γίνουν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Μένει πρόεδρος ο Κουβέλης – Συνέδριο το Σεπτέμβριο

  1. Ουφ! Και είχα μια ανησυχία! Βρε δεν μας παρατάτε με το (από)κομμα. Έχουμε τόσα σοβαρά προβλήματα κι εσείς ασχολείστε με τον Κούβελα, την Ρεπούση και το μαγαζάκι τους. Τόσα μαγαζιά και επιχειρήσεις κλείσανε. Ας κλείσει κι αυτό το παραμάγαζο. Δεν χάθηκε κι ο κόσμος!

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.