Τι (και γιατί) συμβαίνει τώρα στα ρωσοουκρανικά σύνορα;


Η Ρωσία αφέθηκε να ελέγχει τα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας

– Το καθεστώς του Κιέβου εγκαταλείπει τα σημεία ελέγχου στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας 
 Μέρη της Ανατολικής Ουκρανίας έχουν de facto “ενσωματωθεί” στη Ρωσία 

Του Eric Zuesse 
Global Research 
Aπόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει παραιτηθεί από την φύλαξη των συνόρων της χώρας με τη Ρωσία, στα νοτιοανατολικά, όπου η λαϊκή αντίδραση εναντίον των αρχών του Κιέβου έχει γίνει αιτία να χάσει η κυβέρνηση την δυνατότητα αστυνόμευσης των συνόρων στα σημεία αυτά.

Οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες στην πόλη του Σεβέρνι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους από την Πέμπτη, 5 Ιουνίου, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση ο οποιοσδήποτε να περνάει τα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ανεμπόδιστα

Αυτό θα επιτρέψει σε όποιους Ουκρανούς επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα να το πράξουν, αλλά θα επιτρέψει επίσης και στους Ρώσους που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στα κινήματα εξεγέρσεων στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας (ή απλά να προστατεύσουν τα συγγενικά τους πρόσωπα που διαμένουν εκεί), να το κάνουν, χωρίς εμπόδια από τις δύο πλευρές, και χωρίς τον φόβο του ελέγχου κατά τη διέλευση των συνόρων.

Η πληροφορία για την εγκατάλειψη των συγκεκριμένων σημείων ελέγχου μεταδόθηκε για πρώτη φορά από το γαλλικό πρακτορείο Agence France Presse (AFP). Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεωνItar-ΤΑSS δημοσίευσε περισσότερες λεπτομέρειες, αναφέροντας ότι η απόφαση ελήφθη από την κεντρική κυβέρνηση της Ουκρανίας και είχε ευρύτερο πεδίο εφαρμογής και όχι μόνο στην πόλη Σεβέρνι.

Το ακριβές απόσπασμα:

«Προκειμένου να αποτραπεί η εμφάνιση απειλών για τη ζωή ή την υγεία των πολιτών της χώρας, ως αποτέλεσμα των επικίνδυνων γεγονότων που λαμβάνουν χώρα σε ορισμένες περιοχές, το Υπουργικό Συμβούλιο [στο Κίεβο, στα βορειοδυτικά] συμφώνησε με την πρόταση της Κρατικής Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων να διακοπεί η λειτουργία των σημείων ελέγχου»ανέφερε σε δελτίο Τύπου την Πέμπτη η υπηρεσία Τύπου της Κυβέρνησης.

Το δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου Itar-TASS αναφέρει στη συνέχεια ότι το Σεβέρνι είναι ένα από τα συνολικά έξι εγκαταλελειμμένα σημεία διέλευσης των συνόρων:


«Στην περιφέρεια Λούγκανσκ της Ουκρανίας, η λειτουργία των ακόλουθων σημείων ελέγχουέχει διακοπεί: στο Ντολτσχάνσκι, το Τσερβονοπάρτιζανσκ, στην Κράσναγια Μογίλα, στο Νοβομπόροτσκι και στο Σεβέρνι. Στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, το σημείο ελέγχου Μαρινόβκα πρόκειται σύντομα να κλείσει. Η ουκρανική κυβέρνηση έχει αναθέσει στο Υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει τη Ρωσική Κυβέρνηση για την απόφαση».

Η σημασία αυτού του γεγονότος έγκειται στο γεγονός ότι στα συγκεκριμένα σημεία παραδίδεται ο έλεγχος των συνόρων στη Ρωσία. 

Η κυβέρνηση του Κιέβου έχει κάνει χρήση ελικοπτέρων και τζετ για εξορμήσεις στην περιοχή, αλλά και βόμβες, προκειμένου να πείσει τους κατοίκους ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την στάση αντίστασης που προβάλλουν, αν θέλουν να παραμείνουν ζωντανοί.

Ωστόσο, για να υπάρξει οποιοδήποτε αντίκρισμα στις προσπάθειες αυτές, θα πρέπει να διατεθεί ένας σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός δυνάμεων από όσες διαθέτει σήμερα η κυβέρνηση του Κιέβου για τον σκοπό αυτό.

Στις 14 Απριλίου το 2014, δημοσίευμα του Reuters ισχυρίζονταν ότι: «Οι ΗΠΑ σκέφτονται την αποστολή όπλων στην Ουκρανία» 

Ωστόσο, η αποστολή όπλων από τις ΗΠΑ με οποιοδήποτε «ανοιχτό» τρόπο θα ήταν επιζήμια για την αποτελεσματικότητα των Αμερικανών να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους τους ότι η κυβέρνηση που εγκαταστάθηκε με εγκάθετο τρόπο στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου έχει την όποια δημοκρατική νομιμότητα, ιδιαίτερα μετά το μακελειό στην Οδησσό στις 2 Μαΐου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προειδοποιήσει τις αρχές του Κιέβου ότι η καταστολή των εξεγέρσεων είναι η προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης του “υπερχρεωμένου” ουκρανικού κράτους. 

Αυτό σημαίνει ότι ο σημερινός ηγέτης του Κιέβου, Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, είναι σεδιατεταγμένη αποστολή, την οποία του έχει αναθέσει το ΔΝΤ, για να μην πούμε οι ΗΠΑ ή κάποιοι άλλοι.

Ας Μιλήσουμε Επιτέλους! 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Σχολιάστε

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.