Το Μαξίμου ψαρεύει αποστάτες


Κυβερνητικές μεθοδεύσεις για «προσέλκυση» ανεξάρτητων βουλευτών βλέπει η Κουμουνδούρου

Στο μετεκλογικό τοπίο, όπως διαμορφώνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μία δέχεται πιέσεις για συναίνεση με το κυβερνητικό σύστημα (μέσα από τη σεναριολογία π.χ. για «μεγάλο συνασπισμό» με τη Ν.Δ. ή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ), αλλά ταυτόχρονα αποτελεί την «πέτρα του σκανδάλου» στο εσωτερικό της Κεντροαριστεράς, η οποία, στην προσπάθεια να ανασυνταχθεί σε ενιαίο μόρφωμα με ρυθμιστικό ρόλο, αναζητεί κατεύθυνση, ενδεχομένως και αρχηγό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις διεργασίες σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Διεργασίες οι οποίες φαίνεται να έχουν ως καταλύτη τις… ανάγκες της κυβέρνησης να μαζέψει τα κουκιά για την προεδρική πλειοψηφία. Όπως προκύπτει και από δημόσιες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών περί «αποστασιών», στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι υπάρχουν μεθοδεύσεις από την κυβερνητική πλευρά για την προσέλκυση ανεξάρτητων βουλευτών ή βουλευτών των κομμάτων που βρίσκονται σε κρίση.

Προς το παρόν, το μόνο που φαίνεται να μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να παρεμποδίσει αυτήν τη διαδικασία ρευστοποίησης ολόκληρων πολιτικών χώρων με «δόλιους» τρόπους, όπως λέγεται, είναι να παρεμβαίνει και να πιέζει θυμίζοντας προς πάσα κατεύθυνση, δηλαδή και τους βουλευτές που δέχονται πιέσεις, ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον τη νομιμοποίηση να συνεχίζει αυτήν την πολιτική, να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις ή να διορίζει πρόσωπα σε κρίσιμες θέσεις, ούτε μπορεί η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, τα ερωτήματα περί συνεργασίας αναζωπυρωθήκαν ύστερα από αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για το ενδεχόμενο συνεργασίας αν οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες σταματήσουν να στηρίζουν τη λιτότητα, οι οποίες ερμηνεύονται ως άνοιγμα στην ευρωομάδα των σοσιαλδημοκρατών.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν ανάλογη τακτική όταν ερωτώνται για το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά, προτάσσουν δηλαδή το θέμα αλλαγής στρατηγικής. Κάτι το οποίο κατ’ επέκταση μάλλον προϋποθέτει και αλλαγή ηγεσίας, καθώς για την Κουμουνδούρου ο Βενιζέλος είναι ταυτισμένος με τη σημερινή πολιτική, συχνά δε επισημαίνει τη δορυφοροποίησή του ως προς τη Ν.Δ.

Μάλιστα ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία τις τελευταίες δεκαετίες κινείται στη στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού, ενώ στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ «ξεπέρασε τη Ν.Δ. όταν βρέθηκε στα πράγματα». Ωστόσο, πρόσθεσε πως «θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον αν μπορούσε το σημερινό ΠΑΣΟΚ να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση».

Ουσιαστικά, η Κουμουνδούρου με έναν εύσχημο τρόπο ξεκόβει το θέμα της συνεργασίας υπό τις σημερινές συνθήκες, αφήνει όμως περιθώρια συνεργασίας με μιαν άλλη κατάσταση πραγμάτων και προσώπων στο ΠΑΣΟΚ, πιο κοντά στο πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ, προς την κατεύθυνση του οποίου άλλωστε δείχνουν όλο και περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ που δεν βλέπουν πόλο εξουσίας χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ (Σκανδαλίδης, Ρέππας κ.λπ.).

Σε σχέση με τη ΔΗΜΑΡ, όπου οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και ανοιχτές σχετικά με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, η Κουμουνδούρου βλέπει με ικανοποίηση την τοποθέτηση βουλευτών και στελεχών της να τάσσονται υπέρ μιας προσέγγισης των δύο χώρων. Στελέχη διευκρινίζουν όμως ότι δεν θα ήθελαν τη διάλυσή της, δεν τους ενδιαφέρει επομένως η προσέλκυση μεμονωμένων προσώπων που εκφράζονται θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ συνολικά ως πολιτικό φορέα, εφόσον βέβαια αυτή επιβιώσει πολιτικά και επιλέξει πολιτική κατεύθυνση τέτοια που να συγκλίνει με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό διότι θεωρούν ότι το κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου εκφράζει έναν ολόκληρο ιδεολογικό χώρο, αρκετά ευρύτερο του ποσοστού που έγραψε στις ευρωεκλογές πληρώνοντας τις επιλογές της, εκτιμούν δε ότι αργά ή γρήγορα το τοπίο θα ξεκαθαρίσει, καθώς, αν επιλέξει σαφή κατεύθυνση, διάφορα «δεξιά στοιχεία» θα την εγκαταλείψουν.

Το Ποντίκι

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.