Ο Στουρνάρας κι ο καπιταλισμός δεν είναι δύναμη της φύσης.


#consumerism#consumer#capitalism#love#money#black and white#society httpp://netakias.com

Κώστας Λιανίδης

Ο Στουρνάρας ζήτησε απ το Χαρδούβελη να κρατήσει Θερμοπύλες. Ο δεύτερος υποσχέθηκε να το κάνει ενώ προέτρεψε την Αριστερά να μην τάζει πράγματα τα οποία δε γίνεται να πραγματοποιηθούν.

Πολλοί κοροϊδεύαμε το ΓΑΠ όταν δήλωνε “λεφτά υπάρχουν”. Ο ΓΑΠ μέσα στο λαϊκισμό του όμως είχε δίκιο.

Λεφτά όντως υπάρχουν, υπήρχαν και θα υπάρχουν.

Ίσως περισσότερα, ίσως λιγότερα όμως πάντοτε αρκετά για να θεωρηθούν “λεφτά”.. ικανά για να καλύψουν διάφορες ανάγκες. Το ζήτημα είναι τι προτεραιότητες βάζουμε, τι στόχους θέτουμε, τι και ποιούς θέλουμε να προστατεύσουμε.

Απο τη μία υπάρχει ο καπιταλιστικός “ρεαλισμός” απο την άλλη ο πολιτικός ιδεαλισμός αν θέλετε.

Αυτή η καραμέλα οτι δεν περισσεύουν λεφτά για κοινωνικό κράτος, δεν περισσεύουν λεφτά για την υγεία, την παιδεία, για τους άνεργους, τους αστεγους, τους συνταξιουχους είναι καθαρά ιδεολογική ερμηνεία, όχι γεγονός.

Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα αυτό. Βλέπουμε να συμβαίνει λιγο πολυ σε όλες τις χώρες που πλέον το τέρας του νεοφιλελευθερισμού τείνει να καταβροχθίσει.

Αυτό που ο κόσμος οφείλει να κατανοήσει είναι οτι ο καπιταλισμός δεν είναι δύναμη της φύσης, οι κρίσεις δεν είναι φυσικά φαινόμενα, οι οικονομικές πολιτικές δεν είναι μονόδρομοι.

Είναι συνειδητές επιλογές μιας ελιτ που εκφράζει ένα συγκεκριμένο δόγμα.

Και μόνο το γεγονός οτι τύποι σαν το Στουρνάρα αποχωρούν απ τις θέσεις τους πανηγυρίζοντας και νιώθοντας επιτυχημένοι, αντί να φύγουν με σκυμμένο το κεφάλι ζητώντας συγγνώμη για το δράμα χιλιάδων συνανθρώπων τους τους οποίους οδήγησαν στην εξαθλίωση, δείχνει οτι ούτε αναγκασμένοι ήταν να κάνουν όσα έκαναν, ούτε θλιμμένοι.

Αυτά ήθελαν να κάνουν, αυτά έκαναν και γι αυτό αποχωρούν μέσα στην καλή χαρά περιμένοντας το επόμενο πόστο απο το οποίο θα κληθούν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

http://netakias.com/2014/06/10/cptlsm/

Περὶ τοῦ/τῆς: netakias.com

Η ελευθερία, "αυτό το τρομερό όνομα, γραμμένο πάνω στο άρμα της θύελλας", είναι η κοινή αρχή σε όλες τις επαναστάσεις. Χωρίς αυτήν, οι επαναστάτες δεν μπορούν να φανταστούν την δικαιοσύνη. - Albert Camu *L'Homme révolté*
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.