Το Βόλβογκραντ ξαναγίνεται Στάλινγκραντ

του Παντελή Καρύκα

Το Βόλβογκραντ ξαναγίνεται Στάλινγκραντ

Στην ιστορική απόφαση να μετονομαστεί, για τέταρτη φορά στην ιστορία της, η ιστορική πόλη της Ρωσίας, προχώρησε η ρωσική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχτηκε το αίτημα βετεράνων του Κόκκινου Στρατού, με τους οποίους συναντήθηκε στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία και η όλη διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει πολύ γρήγορα. «Δεν γίνεται προς τιμή του Στάλιν», ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Νμίτρι Ραγκόζιν, «αλλά προς τιμή αυτών που πολέμησαν εκεί».
Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετονομασίας θα πρέπει, για τυπικούς λόγους, να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα των κατοίκων, το οποίο και θα δρομολογηθεί.
Η μάχη του Στάλινγκραντ, η οποία διεξήχθη από τον Οκτώβριο του 1942 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 1943, αποτέλεσε το σημείο καμπής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Ανατολικό Μέτωπο.
Η πόλη, που αρχικά ονομαζόταν Τσαρίτσιν, μετονομάστηκε σε Στάλινγκραντ, προς τιμή του Στάλιν, μετά την άνοδό του στην εξουσία και σε Βόλβογκραντ το 1961, από τον Νικήτα Κρουτσόφ, κατά τη διάρκεια της «αποσταλινοποίησης» της ΕΣΣΔ.

http://www.hellasforce.com/blog/to-volvogkrant-xanaginete-stalingkrant/

Περὶ τοῦ/τῆς: netakias.com

Η ελευθερία, "αυτό το τρομερό όνομα, γραμμένο πάνω στο άρμα της θύελλας", είναι η κοινή αρχή σε όλες τις επαναστάσεις. Χωρίς αυτήν, οι επαναστάτες δεν μπορούν να φανταστούν την δικαιοσύνη. - Albert Camu *L'Homme révolté*
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.