Όταν η εξουσία κοιμάται, το κεφάλαιο πηδάει την εργατική τάξη και ο λαός μένει χεσμένος


626l

Έξω έχει καύσωνα κι εγώ κλεισμένη σε ένα γραφείο με τον ανεμιστήρα στο ρελαντί σε μια ύστατη προσπάθεια να βοηθήσω ένα παιδί , προσπαθώ να διορθώσω τα εκφραστικά και ορθογραφικά λάθη στο thesis του. Όχι δεν είναι η Παγκόσμια μέρα του παιδιού, σήμερα.. Είναι απλά η εποχή που υπάρχουν και κάποια παιδιά γέννημα θρέμμα των ημερών μας, κάποια παιδιά τελειόφοιτοι ή απόφοιτοι Πανεπιστημίων, η νεολαία μας που μόλις βγήκε ή βγαίνει στο στίβο της ζωής, αυτά που είναι η πιο… “ζουμερή” παραγωγική τάξη μιας κοινωνίας, το μέλλον -λογικά- της χώρας μας παλεύει για μια θέση στον ήλιο!
Στη σκέψη τους μου έρχεται κατά νου και το γνωστό ανέκδοτο με τον Τοτό και το μέλλον …

Ο μικρός μπόμπιρας ρωτάει μία μέρα τον πατέρα του:
– Μπαμπά τι είναι το κεφάλαιο, η εξουσία, η εργατική τάξη και ο λαός που μας είπαν στο σχολείο;
– Για παράδειγμα, απαντάει ο πατέρας του, Εγώ στην οικογένεια είμαι το κεφάλαιο, η μαμά σου είναι η εξουσία, η φιλιππινέζα μας είναι η εργατική τάξη, και εσύ είσαι ο λαός!
– Α, καλά λέει ο μπόμπιρας, που δεν πολύ κατάλαβε.
Ένα βράδυ ο μπόμπιρας χέστηκε στο κρεβάτι του. Σηκώνεται λοιπόν και πάει προς το δωμάτιο της φιλιππινέζας να την ξυπνήσει για να τον καθαρίσει. Ανοίγει τη πόρτα και βλέπει τον μπαμπά του να πηδ*** την φιλιππινέζα.

– Τώρα κατάλαβα, φωνάζει ο μπόμπιρας! Όταν η εξουσία κοιμάται, το κεφάλαιο πηδάει την εργατική τάξη και ο λαός μένει χεσμένος!

Άκουσε κανένας σας να γίνεται αναφορά σε αυτά τα παιδιά;Οχι! Εχουμε μουντιαλ. Άρτο και θεάματα για το λαό!  Κανένας πολιτικός , κανένας φωτισμένος ακαδημαϊκός δάσκαλος δεν αναφέρεται σε αυτά και στα προβλήματα τους; Έχουν κι αυτά ανάγκη να φτιάξουν μια δική τους πια στέγη , έχουν ανάγκη να τραφούν μόνα τους , να ντυθούν , να φτιάξουν δική τους οικογένεια !
Άλλα θα τριγυρνούν όλο το Καλοκαίρι στα νησιά προσπαθώντας να πνίξουν τη στενοχώρια τους στις παραλίες … άλλα θα κάνουν εποχιακές δουλειές, του ποδαριού, για ένα χαρτζιλίκι και μετά θα μείνουν πάλι άνεργα. ¨όταν φθινωποριάσει και τα μεν και τα δε, θα μαζευτούν στο πατρικό τους και θα ντρέπονται να αντικρύσουν το βλέμμα της μάνας ή να ζητάνε ψιλά από τον πατέρα για να κεράσουν το κορίτσι τους ένα καφέ! Κάποια από αυτά θα παραμείνουν πίσω καμιά βδομάδα να χαλαρώσουν εκεί μετά το ψάξιμο για δουλειά ! Ίσως έτσι ξεφεύγουν και από τα αγωνιώδη βλέμματα της οικογένειας. Το διάβασα έντονο αυτό το συναίσθημα στο βλέμμα ενός φίλου της κόρης μου χτες βράδυ, πάνω στην κουβέντα και μου έκατσε κόμπος στο λαιμό η μπουκιά που έτρωγα ! Και άλλα σαν αυτό για το οποίο καίγομαι και λιώνω δουλεύουν σαν μεταπτυχιακά σκλαβάκια σε ξένα Πανεπιστήμια και άτεγκτους  εργοδότες σε χώρες που ο ήλιος τώρα το Καλοκαίρι δύει μετά τις δέκα για να ολοκληρώσουν και να παρουσιάσουν μια διπλωματική και σκάνε μην τυχόν και τα παραπέμψει η επιβλέπουσα καθηγήτρια (που ουσιαστικά όλο το χρόνο αδιαφορούσε και δεν επέβλεπε)  να παρουσιάσουν το Σεπτέμβρη και χάσουν το άριστα στο thesis κι άντε μετά να είσαι ανταγωνιστικός εκεί έξω που θα βγεις στην αγορά εργασίας.

to poylaki petajeΚι εμείς τα κοιτάμε …Θεατές αμέτοχοι , της παράτας που πέρασε αργά χτες βράδυ από την πόλη μας !

Μετά μας κόφτει που οι νέοι μας αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό !!!
Που οφείλετε αυτό;;;
“ Στην ανεργία που μαστίζει την Ελλάδα και τη συνέπεια αυτής, τη μετανάστευση της νέας γενιάς στο εξωτερικό. Ένας αυξανόμενος αριθμός νεαρών αποφοίτων πανεπιστημίου αφήνει την Ελλάδα καθώς η ύφεση βαθαίνει και πνίγει μια αγορά εργασίας ήδη ακρωτηριασμένη […]Επτά στους 10 Έλληνες αποφοίτους επιθυμούν να φύγουν στο εξωτερικό για να εργαστούν, ενώ ένας στους δέκα ήδη ψάχνει για δουλειά σε άλλη χώρα ή προσπαθεί να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό για να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλες αγορές εργασίας!
Τις δεκαετίες του 1950 και 1960 χιλιάδες Ελλήνων εγκατέλειπαν τη χώρα για τις ΗΠΑ, την Αυστραλία ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ, πολλοί επέστρεψαν σε μια ανθούσα οικονομία. Η δε περηφάνεια που προκάλεσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004 έφερε κι άλλες χιλιάδες Έλληνες πίσω. Αλλά, όπως και στην Ιρλανδία, το πάρτυ δεν κράτησε, γράφει το άρθρο [..]
Σήμερα φαίνεται πως η χώρα είναι ξανά στα όρια ενός νέου κύματος μετανάστευσης, με πρώτους τους νεαρούς απόφοιτους πανεπιστημίων! »
( Πηγή : NY Times )
Όλη αυτή η ατέλειωτη σειρά σκανδάλων η πολιτική διαφθορά και η κοινωνική αστάθεια έχει απογοητεύσει τη νεολαία μας και την  κάνει απαισιόδοξη όσον αφορά στις προοπτικές και τις ευκαιρίες που επιφυλάσσει το μέλλον τους στη χώρα μας , αφού η δική μας γενιά τα καταδίκασε σε ένα εθνικό χρέος, που εκτιμάται στα 300 δις. Ευρώ ( μεγαλύτερο από το εθνικό ακαθάριστο προϊόν!)
Αν συγκρίνει κάποιος αυτά τα δυο μεγέθη θα πρέπει να είναι τυφλός για να μη δει ότι η ζυγαριά δείχνει ότι μπροστά μας βρίσκονται τουλάχιστον δέκα χρόνια αυστηρών προϋπολογισμών λιτότητας. Το ίδιο φωνάζει και στη νεολαία και  η λογική της… !
Κι εμείς ;;; Tι κάνουμε τώρα γι αυτό ;;; (Aσε το τι κάναμε! )
……….
Σκόπιμα  φέτος δεν ανάρτησα κάποιες σκέψεις μου σε κείμενο για την ημερα του παιδιού. Όχι δεν είχα ξεχαστεί .Τη μέρα αυτή την ώρα που θα διέθετα για να σας γράψω   την πέρασα συζητώντας με το παιδί μου .. κι ας την αποκαλώ μικρή, παρόλο που είναι μεγάλο παιδί . .. Βλέπεις μεγαλώνουν …. αλλάζουν οι εποχές , αλλάζουν και οι ανάγκες τους…Και κανένας μας δεν γεννήθηκε γονιός … Μαθαίνουμε να είμαστε γονείς, μαζί τους… Πάνε οι εποχές των παραμυθιών!

xeimwniatikhliakada

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.