Κουρδικό: Η ανεξαρτησία μυρίζει πετρέλαιο


Κουρδικό: Η ανεξαρτησία μυρίζει πετρέλαιο

Με τις ευλογίες του Ισραήλ, το ιρακινό Κουρδιστάν είναι defacto ανεξάρτητο κράτος…

Με τους σημαντικούς πόρους και τις κρίσιμες συμμαχίες που του εξασφαλίζουν τα κοιτάσματα πετρελαίου, που ανήκουν στις ελεγχόμενες από το ίδιο περιοχές του Βορείου Ιράκ, το ιρακινό Κουρδιστάν οδεύει ολοταχώς προς την ανεξαρτησία του. Μια εξέλιξη η οποία ανατρέπει και τις ενεργειακές ισορροπίες, καθώς τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου περνούν πλέον στον έλεγχο της αυτόνομης πια, αλλά πλήρως ανεξαρτητοποιημένης από τη Βαγδάτη κουρδικής οντότητας στο Βόρειο Ιράκ.

Ακόμη και σήμερα η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι δεν επιθυμεί τη διάλυση του Ιράκ, αλλά ήταν οι ίδιες οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες –μεταξύ αυτών, και αμερικανικές– που έσπευσαν να κλείσουν τις πρώτες μεγάλες συμφωνίες με τον πρόεδρο της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, στο Ερμπίλ, υπονομεύοντας έτσι στην πράξη την ενότητα της χώρας.

Δεκάδες ενεργειακοί κολοσσοί –ανάμεσά τους η βρετανο-τουρκική GenelEnegy, η κινεζική AddaxPetroleum, η γαλλική TOTAL, η νορβηγική DNO, η ρωσική Gazprom και οι αμερικανικές ExxonMobil και Chevron–, σε συνεργασία με μικρότερες αμερικανικές εταιρείες, αλλά με ισχυρή επιρροή, όπως οι Hess, HKN, Hunt, Marathon και Murphy και σχεδόν πενήντα ακόμη εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο, επιδόθηκαν σε άνευ προηγουμένου ανταγωνισμό για να εξασφαλίσουν μερίδιο στα 45 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και στα 99-200 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου που βρίσκονται κρυμμένα στο υπέδαφος του ιρακινού Κουρδιστάν.

Το Ισραήλ

Στο μεταξύ, αμέριστη στήριξη στο Κουρδιστάν προσφέρει ένας ισχυρός περιφερειακός παίκτης: το Ισραήλ. Στη συνάντηση που είχε με τον Τζον Κέρι, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι «το Ιράκ διαλύεται μπροστά στα μάτια μας και η δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους έχει ήδη δρομολογηθεί». Μια μέρα νωρίτερα ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Σιμόν Πέρες, είχε διαμηνύσει στον Μπαράκ Ομπάμα την υποστήριξη της χώρας του στον Μπαρζανί, σημειώνοντας ότι «οι Κούρδοι έχουν δημιουργήσει defacto το δικό τους κράτος, που, μάλιστα, είναι δημοκρατικό». Ήδη το Ισραήλ παρέλαβε τα πρώτα φορτία πετρελαίου απευθείας από το ιρακινό Κουρδιστάν, παρακάμπτοντας και εξοργίζοντας την κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.