“Χοντρή” τουρκική πρόκληση στη Σάμο σε πτήση “Σπαρτιάτη”! Τσιμουδιά από το ΓΕΕΘΑ


Επιμέλεια: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Σε χοντρή πρόκληση αμφισβήτησης του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) νοτίως της Σάμου προχώρησε η Τουρκία την 1η Ιουλίου με την ελληνική πλευρά να να τηρεί …σιγή ασυρμάτου – κυριολεκτικώς και μεταφορικώς!

Η πρόκληση, την οποία απέκρυψε η Πολεμική Αεροπορία, το ΓΕΕΘΑ και το Υπ. Αμυνας , έγινε κατά την διάρκεια δρομολογίου του μοναδικού αυτή την περίοδο διαθέσιμου μεταφορικού αεροσκάφους C-27J ”Σπαρτιάτης” της Πολεμικής Αεροπορίας μεταξύ Σάμου ,Λέσβου και Χίου. Στις 09.19 π.μ. της 1ης Ιουλίου όταν το C-27J Spartan βρισκόταν νοτίως της Σάμου και φυσικά εντός του ΕΕΧ δέχθηκε κλήση από τουρκικό ραντάρ με τον Τούρκο ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας να ”προειδοποιεί” το πλήρωμα του ”Σπαρτιάτη” ότι …”επηρεάζει” τον Τουρκικό Εναέριο Χώρο – μια διατύπωση που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι για να ειδοποιούν για παραβιάσεις. Φυσικά το πλήρωμα του ελληνικού μεταγωγικού αεροσκάφους δεν έλαβε υπόψιν του την …”προειδοποίηση” – που μάλλον επαναλήφθηκε- και ούτε καν απάντησε, συνεχίζοντας το προγραμματισμένο δρομολόγιό του- και καλά έκανε.

Λάθος η απόκρυψη…

Αυτό που κατά την άποψή μας δεν ήταν σωστή επιλογή ήταν η απόφαση για μη δημοσιοποίηση του περιστατικού παρόλο που όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές είναι κάτι που το έχουν ξανακάνει πολλές φορές και μάλιστα με κλήσεις ασυρμάτου και προς πολιτικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή αλλά και σε ‘άλλες!

Και αυτό διότι είναι δεδομένο πλέον ότι η Άγκυρα δια του Γενικού Επιτελείου ανακοινώνει ή διαρρέει …όσα κατασκευάζει ως δήθεν ελληνικές παραβιάσεις ή παρενοχλήσεις κ.λπ. για να ”κατοχυρώνει” στην διεθνή κοινή γνώμη ότι οι Ελληνες προκαλούν.

Αυτό έγινε και σε αυτή τη περίπτωση και μάλιστα από την κρατική τουρκική τηλεόραση: Το κρατικό κανάλι λοιπόν έδωσε την ”είδηση” στο Δελτίο της παρουσιάζοντάς το περιστατικό ως …ελληνική πρόκληση και συγκεκριμένα ως παραβίαση του εναέριου χώρου της!

Οι Τούρκοι είδαν …τρείς (3) Σπαρτιάτες!

Και δεν ήταν μόνο αυτό, αφού προχώρησε ένα ακόμα βήμα παρουσιάζοντας την ψεύτικη ελληνική ”πρόκληση” ως …τριπλή!Ανέφερε λοιπόν σε είδησή της ότι …τρία (3) ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-27J που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση παραβίασαν τρεις φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο για 4 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα στα δυτικά του Aydın. Βεβαίως εμείς …τρία ”Σπαρτάν” δεν έχουμε αυτή την στιγμή διαθέσιμα. Απλώς οι μπουνταλάδες που ανέλαβαν από την τουρκική πλευρά να …σκηνοθετήσουν το περιστατικό δεν το θυμήθηκαν… Εντός αν έκαναν λάθος οπότε είναι και δυο φορές μπουνταλάδες…

Ανεξάρτητα από αυτό παραμένουν τα ερωτηματικά γιατί το Πεντάγωνο απέκρυψε την ευθεία αμφισβήτηση του Εθνικού Εναέριου Χώρου…

onalert.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.