Το διπλό παιχνίδι της Τουρκίας με το Ισραήλ


τουρκιαΜεγάλα ερωτηματικά δημιουργούν τα όσα συμβαίνουν κατά την τελευταία τετραετία στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.
Ότι η Τουρκία παίζει διπλό παιχνίδι, εμπαίζοντας κατ’ ουσίαν τους Άραβες«αδελφούς» της, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Διερευνητέο είναι αν αυτό συμβαίνει κατόπιν σχεδίου, ή «αλλού πατάει κι αλλού βρίσκεται».

Όσα συμβαίνουν κατά την τελευταία τετραετία στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, μπορούν να αναλυθούν μόνον από τους βαθείς γνώστες του παρασκηνίου. Αλλιώς δεν εξάγεται συμπέρασμα. Οι τελευταίες ειδήσεις φέρουν τις δύο χώρες σε διπλωματική ρήξη, μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σε τουρκικές πόλεις με αφορμή μεν τη ισραηλινή επιχείρηση στην Γάζα, πυροδοτηθέντα δε από τους εμπρηστικούς λόγους του κ. Ερντογάν κατά του Ισραήλ, εκ των οποίων ο πλέον μετριοπαθής είναι η παρομοίωση των Ισραηλινών με χιτλερικούς.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μειώνει την διπλωματική του παρουσία στην Τουρκία στο«απολύτως απαραίτητο προσωπικό», και κατηγόρησε την τουρκική αστυνομία που φάνηκε ανίκανη να προστατεύσει την ισραηλινή πρεσβεία στην Άγκυρα και το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, σε μια «κατάφωρη παραβίαση των κανόνων διπλωματικής συμπεριφοράς».

Ενώ συμβαίνουν αυτά, η Τουρκία παρέχει πλήρη υποστήριξη στην στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ, για να καταφέρει πλήγματα κατά των Παλαιστινίων, για τους οποίους υποτίθεται ότι «κόπτεται» ο κ. Ερντογάν. Προχθές αναφέρθηκα στην προμήθεια με κηροζίνη για τα ισραηλινά αεροπλάνα από την Τουρκία, με πετρέλαιο που μεταφέρεται από το Κουρδιστάν στο Ιράκ και διυλίζεται στην Τουρκία. Το δε ισραηλινό ναυτικό προστατεύει το δεξαμενόπλοιο (Έλληνα εφοπλιστή, με σημαία Μάλτας).
Δεν είναι μόνον αυτό.

Τουρκική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι «Το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο ανακοινώνει σε κάθε ευκαιρία ότι καταδικάζει το Ισραήλ και την εκστρατεία βομβαρδισμών εναντίον της Γάζας, στην πραγματικότητας υποστηρίζει εμμέσως το Ισραήλ με προληπτικές μυστικές πληροφορίες που λαμβάνονται από τη βάση στο Kürecik της Malatya, στην Τουρκία» (το δημοσίευμα μετέφερε στα ελληνικά το Βαλκανικό Περισκόπιο). Δηλαδή, η κύρια λειτουργία της βάσης ραντάρ των ΗΠΑ στην Μαλάτεια αποτελεί εξυπηρέτηση της αεράμυνας του Ισραήλ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post και του Defense News, αυτή η βάση ραντάρ είναι όμοια μ’ αυτήν που λειτουργεί στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ. Έχει επομένως το Ισραήλ τις απαιτούμενες πληροφορίες για να επιτεθεί στους Παλαιστίνιους (να σημειωθεί, πως το ραντάρ αυτό παρέχει υποστήριξη στο Ισραήλ και σε περίπτωση εμπλοκής του με το Ιράν).

Να προσθέσουμε ένα ακόμη στοιχείο, που δείχνει ότι Τουρκία και Ισραήλ είναι«εχθροί» στα λόγια, ενώ στις πράξεις τίποτε δεν έχει αλλάξει από την προ τετραετίας στιγμή που υποτίθεται άρχισε η μεταξύ τους αντιπαλότητα (μου θυμίζει την δεκαετία του ’80, όπου η τότε κυβέρνηση καθύβριζε καθημερινούς τους Αμερικανούς και τοΝΑΤΟ, αλλά παρείχε κάθε υποστήριξη προς αυτούς, ακόμη και εναντίον των Αράβων).

Σύμφωνα με την ισραηλινή οικονομική έκδοση Globes, η Turcas Petrol, υπέβαλε ένα σχέδιο 2,5 δισ. δολ. για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού από το Ισραήλ στην Αλεξανδρέττα, υποσχόμενη ταυτοχρόνως, ότι θα αγοράζει μεγάλη ποσότητα από το ισραηλινό αέριο, και το άλλο θα διοχετεύεται στην Ευρώπη.

Να θυμίσω μια πληροφορία που είχα δημοσιεύσει προ μηνών. Ότι εκπρόσωποι των εταιρειών Noble Energy και Delek (που θα εκμεταλλευθούν το κυπριακό και ισραηλινό αέριο) συναντήθηκαν με εκπροσώπους των μεγαλύτερων τουρκικών εταιρειών ενέργειας, προκειμένου να διερευνήσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη με αγωγό μεταξύ Ισραήλ – Τουρκίας.

Συμπτωματικώς, τόσο οι εκπρόσωποι των Noble Energy και Delek, όσο και των Τούρκων αξιωματούχων, ήσαν Ισραηλίτες. Υπήρχε επομένως, και άλλο -πλην του επιχειρηματικού- ενδιαφέρον.

Κατά τα άλλα, οι εδώ ανύποπτοι «αρμόδιοι» πολιτικοί, μας διαβεβαιώνουν ότι όλα καλώς, και πως υπάρχει «στρατηγική σχέση» μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας.

Ο Μακεδών

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.