Γάζα: Στους 644 οι νεκροί Παλαιστίνιοι


Γάζα: Στους 644 οι νεκροί Παλαιστίνιοι - Κεντρική ΕικόναΣυνεχίζεται για 16η συνεχόμενη ημέρα η ανελέητη ισραηλινή επίθεση στη Γάζα,παρά τις εκκλήσεις εκεχειρία και τις διαβουλεύσεις για ειρήνευση.

Το πρωί της Τετάρτης, σκοτώθηκαν πέντε Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους δύο παιδιά, από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης στο Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή υπηρεσία πρώτων βοηθειών.

Το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως την Τετάρτη για να εξετάσει μια απόφαση, η οποία έχει υποβληθεί από την Παλαιστίνη και με την οποία ζητείται η διεθνής προστασία των Παλαιστινίων και η επείγουσα διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με την ισραηλινή επίθεση στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Εν τω μεταξύ, σε ισχύ βρίσκεται από την Τετάρτη η απαγόρευση πτήσεων από και προς το Ισραήλ, με αποτέλεσμα μεγάλες αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν τις πτήσεις.

Οι πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στο Αμπασάν, μια τοποθεσία ανατολικά του Χαν Γιούνις, κατά τη 16η ημέρα της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του θυλάκου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής υπηρεσίας πρώτων βοηθειών Άσραφ αλ-Κούντρα.

Τα πτώματα των πέντε Παλαιστινίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ του Χάν Γιούνις.

Ο θάνατός τους αυξάνει σε τουλάχιστον 644 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη, στις 8 Ιουλίου, των εχθροπραξιών ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ. Στο ίδιο διάστημα έχουν σκοτωθεί 31 Ισραηλινοί, οι 29 από τους οποίους ήταν στρατιώτες.

Στο μεταξύ, στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) πρόκειται να αρχίσει στη Γενεύη η έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τη διεξαγωγή της ζήτησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Αιγύπτου εξ ονόματος της αραβικής ομάδας, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Πακιστάν εξ ονόματος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, και ο μόνιμος παρατηρητής του Κράτους της Παλαιστίνης.

Η απόφαση που έχει υποβληθεί από την Παλαιστίνη καταδικάζει “τις γενικευμένες, συστηματικές και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών” που απορρέουν από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις 13 Ιουνίου στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, “ιδιαίτερα από την τελευταία στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας (…) κατά την οποία έγιναν τυφλές και δυσανάλογες επιθέσεις (…) που μπορεί να συνιστούν διεθνή εγκλήματα”.

Στην απόφαση ζητείται επίσης “να σταλεί επειγόντως μια ανεξάρτητη διεθνής ερευνητική επιτροπή” για να ερευνήσει σχετικά με τις παραβιάσεις αυτές και καλούνται οι ερευνητές να καταρτίσουν ένα κατάλογο “των παραβιάσεων και των εγκλημάτων που διαπράττονται” και “να ταυτοποιήσουν αυτούς που είναι υπεύθυνοι” ώστε να δικαστούν και να “μπει τέλος στην ατιμωρησία”.

Στο κείμενο ζητείται εξάλλου να τεθούν οι Παλαιστίνιοι υπό “άμεση διεθνή προστασία”. Απευθύνεται έκκληση για “άμεση παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων” και για “να μπει τέλος στις επιθέσεις εναντίον των αμάχων, περιλαμβανομένων και των ισραηλινών αμάχων”.

Στην απόφαση ζητείται επίσης από την Ελβετία, ως κράτος θεματοφύλακα των Συνθηκών της Γενεύης -θεμελιωδών κειμένων του ανθρωπιστικού δικαίου- να οργανώσει επειγόντως μια διάσκεψη για την κατάσταση στα Κατεχόμενα Εδάφη. Μια επιστολή προς την κατεύθυνση αυτή, με ημερομηνία 9 Ιουλίου, έχει ήδη σταλεί στη Βέρνη από τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Έκκληση και στις δύο πλευρές από τον ΟΗΕ

Έπειτα από μια επίσκεψη στην Αίγυπτο, παραδοσιακό μεσολαβητή ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ζήτησε από το Τελ Αβίβ να σταματήσει τις εχθροπραξίες.

“Το μήνυμά μου προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους είναι το ίδιο: ‘Σταματήστε να πολεμάτε, αρχίστε να μιλάτε. Αντιμετωπίστε τις αιτίες της σύγκρουσης στη ρίζα τους'”, υπογράμμισε παρόντος του Νετανιάχου.

Ο διακηρυγμένος στόχος του Ισραήλ είναι να αφοπλίσει την Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακο, να κάνει να σταματήσουν οι εκτοξεύσεις των ρουκετών της, να καταστρέψει τις σήραγγές της και να σταματήσει τις “διεισδύσεις” στο Ισραήλ μαχητών από τη Γάζα.

Η Χαμάς από την πλευρά της ζητάει την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας, ο οποίος ισχύει από το 2006, την απελευθέρωση κρατουμένων και το άνοιγμα των συνόρων με την Αίγυπτο.

Ο Νετανιάχου επιμένει στις θέσεις του και καλεί τη διεθνή κοινότητα να θεωρήσει τη Χαμάς μοναδική υπεύθυνη για το λουτρό αίματος: “Ο πληθυσμός της Γάζας είναι το θύμα του βάρβαρου καθεστώτος της Χαμάς”, σημειώνει.

Στη Νέα Υόρκη, ο παλαιστίνιος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του, κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι “απέτυχε στην υποχρέωσή της να προστατεύει τους αμάχους σε καιρό πολέμου”, δείχνοντας φωτογραφίες νεκρών παιδιών.

Η Ιορδανία πρότεινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο απόφασης που καλεί σε “άμεση κατάπαυση του πυρός”, έκαναν γνωστό διπλωμάτες.

Ρεπορτάζ του AFP

Απαγόρευση πτήσεων

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας (AESA) συνέστησε στο σύνολο των ευρωπαϊκών εταιρειών να σταματήσουν να εξυπηρετούν, το αργότερο από σήμερα και μέχρι νεωτέρας, το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί εκείνη που ελήφθη από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA), η οποία απαγόρευσε για 24 ώρες στις αμερικανικές εταιρείες να πετούν προς ή από το Ισραήλ, όταν μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα έπληξε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο.

Είναι η πρώτη φορά από τον πόλεμο του Κόλπου, το 1990-1991, που τέτοια μέτρα θίγουν το Ισραήλ.

Ενώ πάρα πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν από ευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές εταιρείες, όπως οι Air France, Lufthansa, EasyJet ή Delta, ο ισραηλινός υπουργός Μεταφορών Ίσραελ Κατς υποστήριξε πως δεν υπάρχει “κανένας λόγος” να λαμβάνονται τέτοια μέτρα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου “μίλησε το βράδυ της Τρίτης με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και του ζήτησε να αναλάβει δράση ώστε να αποκατασταθούν οι πτήσεις των αμερικανικών εταιρειών προς το Ισραήλ”, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ωστόσο ο Κέρι, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για να προσπαθήσει να επιτύχει μια κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, είπε τηλεφωνικά στον Νετανιάχου πως κίνητρο της απαγόρευσης αυτής είναι μόνο η προστασία των αμερικανών πολιτών.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν αν η απαγόρευση θα συνεχισθεί ή όχι μέσα στις επόμενες 24 ώρες, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ αψήφησε την απαγόρευση και ανακοίνωσε πως παίρνει το αεροπλάνο για το Τελ Αβίβ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ισραήλ.

nooz.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Γάζα: Στους 644 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

  1. Ὁ/ἡ Phoenix γράφει:

    Τὸ παρὸν ἀναδημοσιεύθηκε στὸ tolmima.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.