O Ερντογάν θέλει να κάνει την Τουρκία χαλιφάτο!


Ο εξουσιομανής Ερντογάν σκέφτεται αλλαγές για να έχει υπερνισχυμένη από πλευράς ισχύος Προεδρική θητεία

Ζήλεψε τη δόξα του Χαλίφη του ΙΚΙΛ και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει το δικό του Χαλιφάτο…

Ενόψει των προεδρικών εκλογών, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι επιθυμεί να ενισχυθούν οι εξουσίες του προέδρου στη χώρα του και πρόσθεσε πως αναμένει ότι το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα καταρτίσει και θα καταθέσει προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση ένα νέο Σύνταγμα μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Ο Ερντογάν ελπίζει να γίνει ο πρώτος απευθείας εκλεγμένος από το λαό πρόεδρος της Τουρκίας στις εκλογές της 10ης Αυγούστου και δεν κρύβει την επιθυμία του να δει το ως σήμερα κυρίως εθιμοτυπικό αυτό αξίωμα να αποκτά μεγαλύτερη ισχύ εάν —όπως αναμένεται γενικά— κερδίσει πράγματι.

Οι επικριτές του πρωθυπουργού εκφράζουν φόβους πως ίσως χρησιμοποιήσει αυτόν τον ρόλο για να συγκεντρώσει κι άλλες εξουσίες. Ο αυταρχισμός που επιρρίπτουν στον Ερντογάν οι αντίπαλοί του θεωρείται πως θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω μια δεκαετία οικονομικής ανάπτυξης και, σε σύγκριση με το παρελθόν, πολιτικής σταθερότητας.

«Εύχομαι να δω τη χώρα μου να μετακινείται σε ένα προεδρικό σύστημα, αλλά δεν μπορώ να πω εάν και κατά πόσον το κόμμα μου θα συμφωνήσει σε αυτό ως τότε», είπε ο Ερντογάν σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη η οποία μεταδόθηκε αργά χθες Δευτέρα.

«Εάν δεν είναι ένα εντελώς προεδρικό σύστημα, ένα ημιπροεδρικό σύστημα θα μπορούσε επίσης να είναι μια πιθανότητα. Με αυτόν τον τρόπο η λήψη αποφάσεων… θα είναι εφικτό να γίνεται ταχύτερα και με μεγαλύτερη ευκολία», επισήμανε ο Ερντογάν, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι «δεν είναι μυστικό» πως το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θέλει να καταρτίσει νέο Σύνταγμα και ότι θα πιέσει αυτό να αναθεωρηθεί εάν, όπως προβλέπει, το κυβερνών κόμμα τα πάει καλά στις βουλευτικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Οι προηγούμενες προσπάθειες για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος απέτυχαν διότι οι διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση κατέρρευσαν. Οι όποιες αναθεωρήσεις προταθούν θα πρέπει να εγκριθούν από μια πλειοψηφία δύο τρίτων στο τουρκικό κοινοβούλιο—δηλαδή έναν αριθμό βουλευτών που υπερβαίνει το 58% των εδρών το οποίο ελέγχει σήμερα το AKP.

“Ολυμπία”

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.