Γενοκτονία στη Γάζα (Photos)


Βλέποντας δεκάδες πολέμους από τις οθόνες της τηλεόρασης τα τελευταία χρόνια, ο «παγκόσμιος τηλεθεατής» έχει λάβει υπέρμετρες δόσεις φρίκης και έχει πάψει να αντιλαμβάνεται (ή θέλει να το ξεχνά) πως πόλεμος σημαίνει – σε τελική ανάλυση – ένα και μόνο πράγμα: Θάνατος.

Παρακολουθώντας τις στιγμές που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα από τη σφαγή στη Γάζα, ο καλοζωισμένος τηλεθεατής στον λεγόμενο «πρώτο κόσμο» δεν προλαβαίνει ίσως να δει και, πολύ περισσότερο, να συνειδητοποιήσει ότι πίσω από κάθε βόμβα, κάθε γκρεμισμένο κτήριο βρίσκονται οι νεκροί και τραυματισμένοι άνθρωποι και ο πόνος. Η ταχύτητα της τηλεοπτικής εικόνας επιβάλλει τη λήθη. Όμως οι τραγικές στιγμές έχουν χαραχθεί για πάντα στην ψυχή αυτών που τις βίωσαν.

Κάποιες τέτοιες τραγικές στιγμές έχουν διατηρηθεί στην αιωνιότητα με τον τρόπο που μόνο το «κλικ» της φωτογραφικής κάμερας μπορεί να εξασφαλίσει.

Οι εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες φωτογραφίες που κυκλοφορούν και από τις οποίες το «Ποντίκι» διάλεξε αυτές που εμφανίζονται σ’ αυτήν τη σελίδα, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι παρά τη δύναμή τους δεν μπορούν να αποδώσουν τον φόβο, την οδύνη και την οργή ενός ολόκληρου λαού που παγιδευμένος στη Λωρίδα της Γάζας σφαγιάζεται.

Ίσως αυτές οι φωτογραφίες να έχουν σημασία για την αφύπνιση όλων όσοι από εμάς τις βλέπουμε με την ασφάλεια της απόστασης από τη σφαγή. Ίσως, μάλιστα, αυτή η αφύπνιση μας βοηθήσει να δούμε καλύτερα αυτό που συμβαίνει, τους ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος, οι οποίοι επισκέπτονται – όπως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι –, το Τελ Αβίβ, για να συνεχιστεί η υψηλή διπλωματία, η οποία εξασφαλίζει την ανεμπόδιστη συνέχιση της σφαγής…

Για την ώρα και όσο η υψηλή διπλωματία κάνει τους υπολογισμούς της ο κατάλογος των νεκρών στην Παλαιστίνη, από τις 8 Ιουλίου, έφτασε επίσημα τον αριθμό 644, χωρίς όμως να υπολογίζονται τα πτώματα που βρίσκονται κάπου στη Λωρίδα της Γάζας και δεν έχουν ακόμα καταμετρηθεί. Οι τραυματίες είναι περίπου 3.700 και οι εκτοπισμένοι 100.000. Οι γειτονιές της Γάζας είναι κατεστραμμένες. Η Σατζάγια, τόπος όπου δολοφονήθηκαν την Κυριακή 70 άνθρωποι, είναι μια περιοχή – ερείπιο. Από την άλλη πλευρά – των Ισραηλινών – έχουν σκοτωθεί 31 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 29 ήταν στρατιώτες…

Το Ποντίκι

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.