Με παράνομα απόβλητα υδραργύρου γέμισε την Ελλάδα γερμανική εταιρεία


wasteΓερμανική εταιρία διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων εντοπίστηκε να διακινεί παρανόμως τεράστιες ποσότητες υδραργύρου. Μέρος της ποσότητας εξήχθη και στην χώρα μας και εντοπίστηκε σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο, με την ένδειξη επικίνδυνο εμπόρευμα.

Πρόκειται για την εταιρία «DELA GmbH RECYCLING SOLUTIONS», η οποία«έριξε» στην ευρωπαϊκή (και όχι μόνο) αγορά, χίλιους και πλέον τόνους υδραργύρου που προήλθαν ως προϊόν επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων.

Από την παρανόμως διακινηθείσα ποσότητα, μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 800 τόνοι, εκ των οποίων, 300 στην Σιγκαπούρη, από 100 σε Ελλάδα, Ολλανδία, Δανία, Ελβετία και 80 τόνοι στην Κωνσταντινούπολη.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την ποσότητα των 100 τόνων υδραργύρου που μπήκε στην χώρα μας, περίπου 50 τόνοι εξήχθησαν στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα βρίσκεται σε αποθήκες logisticς, στον Ασπρόπυργο. Η γερμανική εταιρία εξήγαγε τον υδράργυρο ως επικίνδυνο εμπόρευμα και χρησιμοποίησε πιστοποιημένες προς τον σκοπό αυτό μεταφορικές εταιρίες. Μια εξ αυτών ελληνική.

Προκειμένου, μάλιστα, να μην αποκαλυφθεί η παράνομη διακίνηση, η γερμανική εταιρία δεν έκλεινε απ΄ ευθείας την μεταφορά (αφού θα ήταν σαφές, ότι πρόκειται για απόβλητο), αλλά μέσω τρίτων, με την ένδειξη «επικίνδυνο εμπόρευμα». Γιατί σε διαφορετική περίπτωση έπρεπε να τηρηθούν οι αυστηρότατες διατάξεις που διέπουν την διασυνοριακή διακίνηση επικίνδυνων αποβλήτων.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο η γερμανική εταιρία αύξανε σημαντικά τα κέρδη της, εάν αναλογιστούμε ότι οι πελάτες της πλήρωναν για τη διαχείριση απόβλητων με υδράργυρο, περίπου 5.000 ευρώ, ανά τόνο.

Όπως, όμως, απεδείχθη, η DELA GmbH RECYCLING SOLUTIONS, αύξανε τα κέρδη της από την μη σύννομη διαχείριση των αποβλήτων, που της έστελναν για επεξεργασία. Γιατί τον υδράργυρο που έβγαζε κατά την επεξεργασία των αποβλήτων δεν τον διαχειριζόταν με βάση τις υποχρεώσεις της, αλλά τον εξήγαγε (έναντι φυσικά κάποιου ποσού) κατά κύριο λόγο σε τρίτες χώρες (στην προκειμένη περίπτωση και στην Ευρώπη), ως επικίνδυνο εμπόρευμα.

Πρόκειται για σοβαρότατο περιβαλλοντικό έγκλημα, αφού σύμφωνα με την βιβλιογραφία, η ποσότητα υδραργύρου που περιέχεται σε τέσσερα θερμόμετρα, αρκεί για να μολύνει τα νερά λίμνης 80 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Επισημαίνεται επίσης, ότι ο υδράργυρος αποτελεί άκρως επικίνδυνη ουσία αφού προκαλεί σοβαρές βλάβες στον οργανισμό.

Τα όσα επισημαίνονται σε έγγραφο του Γενικού Χημείου του Κράτους, ο υδράργυρος και οι ενώσεις του είναι ιδιαίτερα τοξικές και έχουν σοβαρότατες συνέπειες σε ανθρώπους, οικοσυστήματα και ζώα. Έκθεση σε υψηλές δόσεις υδραργύρου είναι θανατηφόρα. Αλλά και σχετικά χαμηλές δόσεις έχουν σοβαρές αρνητικές νευροαναπτυξιακές επιπτώσεις, καθώς και επίπτωση στο καρδιαγγειακό, ανοσολογικό και το αναπαραγωγικό σύστημα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το έγγραφο του ΓΧΚ, έκχυση υδραργύρου σε ποσότητα μεγαλύτερη των 30 ml (406 γραμμάρια) αποτελεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ο χώρος πρέπει να εκκενωθεί άμεσα.

defencenet.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Με παράνομα απόβλητα υδραργύρου γέμισε την Ελλάδα γερμανική εταιρεία

 1. Ὁ/ἡ polmarkarch γράφει:

  ΕΛΕΟΣ !!!

  Μας πήραν χαμπάρι και οι ……”αγνοί – παρθένοι – γερνουνοί “των υποβρυχίων” ……..ιλουμινάτοι.
  Θεωρώ το συγκεκριμένο περιστατικό αδιανόητο για να συμβεί στην χώρα τους.

  Γνωρίζουν ομως πολύ καλά οτι η χώρα μας βρίθει…..και προσφέρεται για περιβαλλοντικά εγκλήματα για τα οποία η πολιτεία μας …….αγρόν ηγοράζει.!!!

  Πολύκαρπος

  http://kyameftopedioareos.blogspot.com

  Πολλοί δρώντες τα αίσχιστα, λόγους τους αρίστους ασκέουσι.
  Δημόκριτος, 470-370 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.