Προσοχή! Ένας “ανατολίτης μπαγασάκος” στο τιμόνι της Τουρκίας – Ποιος είναι ο Νταβούτογλου


Image

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η Τουρκία έχει μία πολιτική εναντίον της Ελλάδας. Και είναι διαχρονικά επιθετική. Τα πρόσωπα που την ασκούν καθορίζουν απλά την ένταση της επιθετικότητάς της . Το πως αυτή εκδηλώνεται. Τα νέα με την -αναμενόμενη βέβαια- τοπθέτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου στη θεση του πρωθυπουργού της Τουρκίας δεν είναι καλά για την Ελλάδα. Ένας “ανατολίτης μπαγασάκος” στο τιμόνι της διαχρονικά εχθρικής Τουρκίας. Αυτό είναι ο κ.Νταβούτογλου και να μας συμπαθάτε για …τον λαϊκισμό.

Δεν αμφισβητούμε τις σπουδές του και την πορεία του στις ΗΠΑ. Αλλά ο Αχμέτ βλέποντας το πρόσωπο και τις εκφράσεις του μόνο αρκεί για να σε πείσει ότι είναι αυτό που προαναφέραμε. Ένας “τούρκος μπαγασάκος” ο οποίος μ΄ ένα σαρδόνιο χαμόγελο και εκμεταλλευόμενος βέβαια την χρόνια διπλωματική ελληνική αφασία λέει χοντράδες που σε άλλες εποχές θα είχαν ξεσηκώσει το σύμπαν ολόκληρο! Προς το παρόν εμείς συχνά πυκνά τον υποδεχόμαστε στην Αθήνα και τον αφήνουμε να αλωνίζει στη Θράκη όπου αποθεώνεται σε φιέστες οργανωμένες από κύκλους που ελέγχονται απόλυτα από την Άγκυρα.

Για όσους έχουν ξεχάσει τα όσα έχει κατά καιρούς πει ο Αχμέτ θα αναφέρουμε ορισμένα. Ελάχιστα απ΄όσα έχει ξεστομίσει μιλώντας μάλιστα σε ελληνικές εφημερίδες.

«Ο διασκορπισμός των νησιών και το γεγονός ότι πολλά θέματα είναι αλληλένδετα καθιστούν το ζήτημα του Αιγαίου περίπλοκο»,έχει πει μιλώντας στον Άρη Αμπατζή της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ.

Το καλύτερο το έχει δηλώσει στην Καθημερινή και στον Αλέξη Παπαχελά σε μια από τις πολλές επισκέψεις του στην Αθήνα πριν πάει Θράκη. Το Καστελόριζο σύμφωνα με τον Αχμέτ δεν είναι «μέρος του Αιγαίου,αλλά της Μεσογείου»!

Τι είχε πει ακριβώς;

«Το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. Σ΄ ότι αφορά το νησί του Καστελόριζου,η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις,σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων,συμπεριλαμβανομένης και της Χάγης.Και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ήταν η εποχή που οι τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες είχαν αρχίσει να αυξάνουν τις “βόλτες” στο Αιγαίο και ο Νταβούτογλου μας …μάλωσε:

«Είναι απογοητευτικό για εμάς ότι τα μίντια και ορισμένοι κύκλοι προσπαθούν να προσδώσουν διαφορετικό νόημα σ΄ αυτές τις διελεύσεις. Μου είναι δύσκολο να τους καταλάβω. Δίνουν την εντύπωση ότι η Ελλαδα σταδιακά υιοθετεί τη θέση της πλήρους αποκοπής της Τουρκίας από το Αιγαίο. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματική πρόθεση της Ελλάδας.Πολεμικά και εμπορικά πλοία της Τουρκίας,όπως και κάθε άλλης χώρας,έχουν την ελευθερία να κινούνται στο Αιγαίο…Σε ότι αφορά τα χωρικά ύδατα ,η αρχή της «αβαλβούς διέλευσης» στο διεθνές δίκαιο είναι σαφής και δεν αφήνει χώρο για εθνικές ερμηνείες .Πρέπει επίσης να προσθέσω ότι αυτές οι διελεύσεις δεν συνιστούν απειλή για την Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη χώρα. Κατ΄ αναλογία,αν ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο πραγματοποιήσει αβλαβή διέλευση από τα τουρκικά χωρικά ύδατα,ακόμη κι αν περάσει πολύ κοντά από την τουρκική ενοχώρα,δεν θα αντιδράσουμε καθόλυ.Τουναντίον θα το καλοσωρίσουμε σε κάποιο από τα λιμάνια μας και θα προσφέρουμε και μία κούπα καφέ στο πλήρωμά του».

Ο κ.Νταβούτογλου,βέβαια δεν μας εξήγησε το νόημα της «αβλαβούς διέλευσης»,ενός τουρκικού πολεμικού πλοίου ,που ξεκινά τον πλου του από το Λίβανο,έχει προορισμό τη Σμύρνη και κάνει το ταξίδι του μέσω Ραφήνας! Προφανώς ως άριστος γνώστης όλων αυτών των ζητημάτων ,ξέρει πολύ καλά ότι αυτό δεν είναι αβλαβής διέλευση. Είναι πρόκληση και επίδειξη αλαζονείας.

Από αλαζονεία ο Νταβούτογλου έχει “να φάνε και οι κότες”

“Η Τουρκία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει μεγάλη στρατηγική δύναμη και δίχως την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχει να προσθέσει σημαντικό στρατηγικό βάρος στην ΕΕ με την ένταξή της”, έχει δηλώσει ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας .

Μπορούμε να γράψουμε δεκάδες άλλες δηλώσεις ,να αναφερθούμε σε πλήθος δημόσιων τοποθετήσεών του που αποδεικνύουν ότι ο συγγραφέας του πονήματος “Το στρατηγικό βάθος της Τουρκίας”, είναι ένα πρόσωπο που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα κι όχι ευχάριστα κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας.

Ο Νταβούτογλου για να βάλουμε βέβαια και μερικά πράγματα στη θέση τους, μπορεί να έχει κατορθώσει να κρατά ψηλά το όνομά του στην “μαρκίζα” της τουρκικής αλλά και της διεθνούς πολιτικής σκηνής στην πράξη όμως έχει επιτύχει το απόλυτο μηδέν! Ο εμπνευστής του δόγματος που ήθελε την Τουρκία να έχει “μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές” κατόρθωσε σε χρόνο ρεκόρ να δημιουργήσει μέτωπα μ΄ όλους . Επιπλέον η Τουρκία διανύει μια κακή περίοδο στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Πολύ κακή. Ο κ.Νταβούτογλου είναι “μπαγασάκος” αλλά αποδεικνύεται και ατζαμής. Αυτό το τελευταίο δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε αλλά μάλλον να ανησυχούμε περισσότερο. Οι ατζαμήδες πολλές φορές αντιδρούν επικίνδυνα.

Ας ξυπνήσουν λοιπόν στην Αθήνα οι “βούδες” της διπλωματίας κι ας αφήσουν κατά μέρος τις “πολιτικές ορθότητες” και τις περιττές αβρότητες. Ας κατανοήσουν ότι απέναντί τους έχουν ένα μονίμως…χαμογελαστό γεράκι. Κι ας του δώσουν από νωρίς να καταλάβει ότι δεν είμααστε διατεθειμένοι να επιβεβαιώσουμε τις ανοησίες που κατά καιρούς έχει δηλώσει για το Αιγαίο,το Καστελόριζο,την Κύπρο κλπ. Οι σπουδές του και οι γνώσεις του επιβεβαιώνουν ότι γνωρίζει πάρα μα πάρα πολύ καλά και τι προβλέπουν οι συνθήκες και ποιος τις καταπατά κατάφωρα . Και βέβαια γνωρίζει και πολύ καλή γεωγραφία, για να ξέρει που βρίσκεται και που ανήκει το Καστελόριζο.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.