Το παρατραβούν οι Γερμανοί.


Η Ευρωζώνη φαίνεται να «βυθίζεται» για ακόμα μια φορά σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι σε μηδενικό επίπεδο και τη μεγαλύτερη οικονομίας της, αυτή της Γερμανίας, να σημειώσει ύφεση στο β’ τρίμηνο του 2014.

Παράλληλα το γερμανικό δίδυμο της λιτότητας, Μέρκελ και Σόιμπλε, φροντίζουν σε κάθε ευκαιρία να

ξεκαθαρίσουν ότι η στρατηγική της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν αλλάζει, βάζοντας στο στόχαστρο και τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που αμφισβητεί αυτή την πολιτική.

Ενδεικτικό του πως σκέφτονται οι Γερμανοί είναι άρθρο του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στους Financial Times, στο οποί επαναφέρει τα σενάρια για διχοτόμηση της Ευρωζώνης.

Ο Σόιμπλε υποστηρίζει πως πρέπει να δημιουργηθούν εντός της ΕΕ «πυρήνες συνεργασίας», που θα δώσουν τη δυνατότητα σε μικρότερες ομάδες «πρόθυμων» κρατών-μελών να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την εξασφάλιση υγιών δημοσιονομικών, την περαιτέρω ρύθμιση των χρηματαγορών, τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, την εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς, την ολοκλήρωση των διατλαντικών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, τον περιορισμό του επιβλαβούς φορολογικού ανταγωνισμού, την οικοδόμηση μιας ενεργειακής ένωσης και τη δημιουργία μιας ψηφιακής ένωσης στην ΕΕ. Ολα όσα, δηλαδή, αποτελούν τη βάση, την ουσία, της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι δύο υπογράφοντες παραδέχονται ότι η πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση των δύο ταχυτήτων έγινε με την ίδρυση της νομισματικής ένωσης το 1999 και τώρα επί της ουσίας προτείνουν το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από τη διάσπαση της Ευρωζώνης σε ακόμη μικρότερους πυρήνες. «Δυστυχώς, η Γερμανία και η Γαλλία υπονόμευσαν το Σύμφωνο το 2003, δίνοντας κακό παράδειγμα σε όλους τους άλλους. Όλοι γνωρίζουμε τι έγινε στη συνέχεια» αναφέρει το άρθρο, και επανέρχεται με την πρόταση που είχε καταθέσει για πρώτη φορά το 1994, επιμένοντας ιδιαίτερα στην ανάγκη διασφάλισης «υγιών δημοσιονομικών» ως προϋπόθεση για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Σόιμπλε στο άρθρο του καταθέτει και δύο προτάσεις:
«Γιατί να μην έχουμε έναν Ευρωπαίο επίτροπο προϋπολογισμού που θα έχει την εξουσία να απορρίπτει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, εάν δεν ανταποκρίνονται στους κανόνες που συμφωνήσαμε από κοινού;. Επίσης, υποστηρίζουμε ένα ”Κοινοβούλιο Ευρωζώνης”, που θα απαρτίζεται από τους βουλευτές των μελών της Ευρωζώνης, ώστε να ενισχυθεί η δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος» αναφέρει…

fortunegreece.com

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.