Αναμνήσεις από το σπίτι των νεκρών


La Boheme - Puccini - Welsh National Opera - 1 June 2012 Mimi - Anita Hartig Rodolfo - Alex Vicens Marcello - David Kempster Schaunard - Gary Griffiths Colline - David Soar Musetta - Kate Valentine Director - Annabel Arden Designer - Stephen Brimson-LewΕίναι εντυπωσιακό το πώς οι μεγάλοι συγγραφείς καταφέρνουν να γράφουν φράσεις τόσο δυνατές, που μπορούν αυτές να περιγράψουν καταστάσεις ακόμα κι εντελώς έξω από τα αρχικά τους συμφραζόμενα. Να, λ.χ., ένας τίτλος από έργο του Ντοστογιέφσκι: «Αναμνήσεις από το σπίτι των νεκρών». Ταιριάζει άριστα στο Πα.Σο.Κ. που γιορτάζει την επέτειο της ίδρυσής του αυτές τις μέρες.

Και δεν ταιριάζει η φράση μόνο στο Πα.Σο.Κ. Ας δούμε μερικές ακόμα τέτοιες αναμνήσεις, και θα το διαπιστώσετε:

Οσονούπω είναι η επέτειος ενός χρόνου από την ημέρα που ο Πρωθυπουργός μας μάς είχε υποσχεθεί ότι θα απογειωνόμασταν. Για πέρυσι τέτοιες μέρες το είχε δώσει το ραντεβού του με τα ύψη, αν θυμάστε. Τελικά απογειωθήκαμε; Ναι, απογειωθήκαμε. Κατά μια εκδοχή, οι νεκροί ίπτανται. Ανάμνηση κι αυτή, λοιπόν, από το σπίτι των νεκρών.

Επίσης, κάθε τόσο συμπληρώνονται διάφορα χρονικά διαστήματα από τις κατά καιρούς εξαγγελίες του ότι η ανεργία έχει αρχίσει να μειώνεται και τέτοια… Νικήθηκε το τέρας; Πολλά ζητάτε. Δημιουργήθηκε Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης. Συνεδρίασε κιόλας κι έβγαλε και μια μεγαλόσχημη ανακοίνωση στα αλαμπουρνέζικα. Τι άλλο θέλετε; Δεν σας φτάνει η ανάμνηση από το σπίτι των νεκρών;

Έχει κι άλλες τέτοιες αναμνήσεις: Να, η ΝΕΡΙΤ, ας πούμε, παίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ διάφορες παλαιές νίκες της Εθνικής Μπάσκετ. Ψοφάει το κατεστημένο για τέτοιες αναμνήσεις. Θέλει πάση θυσία να ταυτιστεί μαζί τους. Και σκάβει. Σκάβει στην Αμφίπολη, σκάβει στο Αρχείο της ΕΡΤ, σκάβει όπου μπορεί. Η Ελλάδα πέρασε από το μυστρί στο φτυάρι. Υποθέτω βάσιμα ότι στο Μαξίμου δεν χάνουν αγώνα της σημερινής Εθνικής Μπάσκετ, με μεγάλη αγωνία για να στείλουν κανένα τηλεγράφημα. Κρίμα, γιατί είναι καλή ομάδα.

Α, μην ξεχάσω! Σε λίγες ημέρες έχουμε επίσης την επέτειο ενός έτους από την ημέρα, που εξαγγέλθηκε το δωρεάν Wi-Fi. Αλλά, συμπαθάτε με, παραστράτησα. Τούτο με το δωρεάν Wi-Fi δεν ανήκει στις αναμνήσεις από το σπίτι των νεκρών. Ανήκει στις αναμνήσεις από το μέλλον. Που είναι φράση άλλου συγγραφέα…

sotosblog

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.