Αγεφύρωτες διαφορές στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις


Διάρκεια 50 λεπτών είχε η προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στo Cardiff της Ουαλίας, ύστερα από αίτημα του δευτέρου. Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο επιβεβαίωσε τις διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις και τις αγεφύρωτες διαφορές σε όλο το φάσμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες απο κυβερνητικές πηγές, το κλίμα ήταν αρνητικό και δεν υπήρξε καμία συμφωνία. O πρωθυπουργός πρόβαλε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, τονίζοντας ότι δεν πρέπει με τις πράξεις και τις δηλώσεις μας να δημιουργούμε περιβάλλον που δηλητηριάζει τις σχέσεις μας. Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβάσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και κάλεσε τον Tayyip Erdoğan να ασκήσει πλήρως την επιρροή του για την αποφυγή εξάρσεων στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη-Eroğlu για την εξεύρεση λύσης. Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η λύση του Κυπριακού να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αφού υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έκανε ειδική αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις Erdoğan από τα Κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα. Από την πλευρά του, ο Τ. Erdoğan επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας χαρακτηριστικά: «Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου, εκφράζοντας την ανησυχία του για προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργήσει στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Ελληνική πλευρά απάντησε ότι πρόκειται για πράξη εναρμόνισης με το Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και αποτελεί ιστορικού χαρακτήρα παρέμβαση που αφορά τον σεβασμό της μνήμης των θυμάτων και όχι τις διμερείς σχέσεις.

Οι κκ. Σαμαράς και Erdoğan απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους αποχωρώντας από τη συνάντηση, η οποία έγινε στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου από τα Κατεχόμενα αλλά και τις 27 τουρκικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου χθες στο Αιγαίο. Σημειώνεται ότι με χθεσινές του δηλώσεις, ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Volkan Bozkır, απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο επιστροφής του Βαρωσιού με αντάλλαγμα τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου.

Ελληνοαλβανικές σχέσεις

Κατά τα άλλα, ενδιαφέρον είχε η σημερινή τοποθέτηση του Αλβανού πρωθυπουργού Edi Rama, ενώπιον της Ολομέλειας των αρχηγών κρατών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία μεταξύ άλλων, ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ προκειμένου να επιδείξουν εποικοδομητική στάση για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί χθες συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ε. Βενιζέλου και Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου. Ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιουργεί η πρόσφατη μεταρρύθμιση διοικητική μεταρρύθμιση στη χώρα. Ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του Edi Rama για να αντιμετωπιστούν τα θέματα που έχουν εγερθεί στην περιοχή της Χειμάρας, στηλιτεύοντας παράλληλα τις εθνικιστικές κορώνες των «τσάμηδων». Υπογράμμισε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας ενώ έθεσε το ζήτημα της διμερούς συμφωνίας για τον καθορισμού των θαλασσίων συνόρων. Από την πλευρά του, ο Edi Rama ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ειλικρινή υποστήριξη της Ελλάδας στην Αλβανία, δήλωσε ότι αναγνωρίζει τις ευαισθησίες του για την Mειονότητα και ότι εγγυάται προσωπικά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διαβεβαίωσε δε ότι δεν υπήρξε πρόθεση να υποστεί βλάβη η Ελληνική Μειονότητα. Έκανε δε αναφορά στους κινδύνους από τη διείσδυση του ισλαμικού εξτρεμισμού, που εκφράζεται ήδη με τη στρατολόγηση τζιχαντιστών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων ενώ υπογράμμισε την καλή συνεργασία των αστυνομικών αρχών των δύο χωρών στην αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Ένταξη της ΠΓΔΜ μετά από λύση στο ζήτημα της ονομασίας

«Επαναλαμβάνουμε αυτά που είχαμε συμφωνήσει στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 και στις μετέπειτα Συνόδους, να επιδοθεί πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αμέσως μόλις επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ και καλούμε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή. Η ταχύτερη λύση, συνοδευόμενη από ένταξη, θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή» αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλία σχετικά με την ΠΓΔΜ.

e-amyna.com

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.