Spiegel: Πώς θα είναι στο μέλλον η Ανατολική Ουκρανία


Η εκεχειρία δεν φαίνεται ικανή να αλλάξει τα δεδομένα

«Η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία κρέμεται από μία κλωστή, και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν  εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι. Ολο και περισσότερο, φαίνεται σαν να προτίθεται να δημιουργήσει ένα ρωσικό προτεκτοράτο στην ανατολική Ουκρανία», γράφει το Spiegel.

Η απαισιοδοξία κυριαρχεί. O Βιτάλι Κλίτσκο, δήμαρχος του Κιέβου και από τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης που έριξε τον φιλορώσο πρόεδρο Γιανουκόβιτς, δεν πιστεύει στο ειρηνευτικό σχέδιο που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν.

«Ο Πούτιν απλώς προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τους πραγματικούς στόχους του. Θέλει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας. Ο πραγματικός σκοπός του είναι: επιστροφή στην ΕΣΣΔ», λέει ο Κλίτσκο στο Spiegel.

Δέκα μήνες μετά την λαϊκή εξέγερση και έξι μήνες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει τις ανατολικές επαρχίες της.

Η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονμπάς δεν φαίνεται ικανή να αλλάξει τα δεδομένα.

Δεν είναι περίεργο που ένα από τα σημεία στα οποία επιμένει ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είναι το απαραβίαστο των συνόρων της χώρας του.

«Στόχος του Πούτιν είναι η καταστροφή της Ουκρανίας ως κυρίαρχου κράτους και η μετατροπή της σε μια υποτελή της Μόσχας, με ή χωρίς την έγκριση των Δυτικών», λέει στο Spiegel ο Βλαντίμιρ Φρόλοφ, πολιτικός σύμβουλος στη Μόσχα, και πρώην διπλωμάτης.

Πράγματι, το σχέδιο επτά σημείων του Πούτιν για την Ουκρανία, το οποίο παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Μογγολία, μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο ως ένα σχέδιο για την συνθηκολόγηση του Κιέβου, παρά ως σχέδιο ειρήνης.

«Από τότε που ο Πούτιν επέλεξε να παρέχει μαζική στήριξη στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, με τη μορφή όπλων και στρατιωτών, η στρατηγική του ήταν εμφανής. Θέλει να αναγκάσει την ουκρανική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία απευθείας με τους αυτονομιστές στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ», γράφει το Spiegel.

«Στη συνέχεια, η Μόσχα θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ρωσικό προτεκτοράτο σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες με το μοντέλο της Υπερδνειστερίας, του φιλο-ρωσικού εδάφους που έχει αποσχισθεί από την Μολδαβία.

Ο Πούτιν θα μπορούσε επίσης να φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, ή ακόμα και να αναστήσει την λεγόμενη Νέα Ρωσία (Novorossiya), μια περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, την οποία προσάρτησε στη Ρωσία η Μεγάλη Αικατερίνη», τονίζει το γερμανικό περιοδικό.

Θα μπορούσε, λοιπόν, να είναι αυτή η μακροπρόθεσμη στρατηγική του Πούτιν; Η γεωπολιτική επέκταση που θα δικαιολογείται από τις εδαφικές κτήσεις της Ρωσίας επί της τσαρικής εποχής; διερωτάται το Spiegel.

ΒΗΜΑ

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.