Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΜΙ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε στην Τουρκία οι δηλώσεις του μέχρι σήμερα προβαλλόμενου σαν μετριοπαθή θρησκευτικού ηγέτη, Mehmet Görmez, ότι η Αγία Σοφία είναι τόπος ισλαμικής λατρείας και ότι δεν είναι μουσείο ούτε χριστιανική εκκλησία. Μιλώντας σε μια τηλεοπτική εκπομπή όταν του έγινε από τηλεθεατές η ερώτηση ποτέ θα ανοίξει ξανά η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης στην ισλαμική λατρεία, δηλαδή ποτέ θα ξαναγίνει μουσουλμανικό τέμενος, απάντησε ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο παγκοσμίου πολιτισμού και της ιστορίας, αλλά παράλληλα είναι και τόπος ισλαμικής λατρείας. Η Αγία Σοφία, σύμφωνα με τον θρησκευτικό ηγέτη της Τουρκίας, δεν είναι μουσείο και ότι μετά την πτώση της Πόλης από τον σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή, έγινε μουσουλμανικό τέμενος για να ασκείται η ισλαμική λατρεία για όλο τον ισλαμικό κόσμο. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ο Mehmet Görmez έκανε δημόσιες δηλώσεις για τον μεγάλο αυτό θέμα και για πρώτη φορά τοποθετήθηκε τόσο ξεκάθαρα υπέρ της απόδοσης της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης στην μουσουλμανική λατρεία. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν τις αντιδράσεις κάποιων παραγόντων, όπως του Münevver Eminoğlu, της Διεύθυνση Ιστορικών Κτισμάτων, ο όποιος δεν απέρριψε τις θέσεις του θρησκευτικού ηγέτη της Τουρκίας αλλά τόνισε πως το ιστορικό κτίσμα της Αγίας Σοφίας είναι πολύ σημαντικό και για τις δυο θρησκείες, δηλαδή και για το Ισλάμ αλλά και για τον χριστιανισμό γιατί, όπως ανέφερε, πριν γίνει μουσουλμανικό τέμενος ήταν επί χίλια περίπου χρόνια χριστιανικός ναός.

Οι δηλώσεις του Mehmet Görmez πυροδότησαν εκ νέου τις δημόσιες συζητήσεις για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, συζητήσεις που είχαν κοπάσει εδώ και λίγους μήνες. Όπως είναι γνωστό από τον περασμένο χρόνο έχει αρχίσει στην Τουρκία μια μεγάλη εκστρατεία για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, με πρωτοστάτη τον πρόεδρο του «Ιδρύματος Νέων Ανατολίας», Salih Turhan. Ο Salih Turhan υποστηρίζει σε συνεντεύξεις του ότι η Αγία Σοφία, αυτό το αρχιτεκτονικό μεγαλούργημα, είναι το…σύμβολο του Φατίχ, δηλαδή του Πορθητή της Κωνσταντινούπολης και για τον λόγο αυτό όπως ο Μωάμεθ ο δεύτερος μόλις μπήκε στην Πόλη μετέτρεψε την αγία Σοφία σε τζαμί, έτσι και τώρα θα πρέπει ο ναός αυτό να αποδοθεί στην πραγματική του λειτουργία, δηλαδή σαν μουσουλμανικό τέμενος. Για το ίδιο θέμα σε σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής ισλαμικής εφημερίδας, Yeni Şafak, στο φύλο της 2/12/2013, είχε αναγγελθεί προκαλώντας μεγάλη αίσθηση ότι τον επόμενο χρόνο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, πρόκειται να ξαναλειτουργήσει σαν μουσουλμανικό τέμενος.

Οι νέες αυτές δηλώσεις υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ίσως δεν είναι άσχετες με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν για την ανάγκη δημιουργίας δυο μουσουλμανικών τζαμιών στην Αθήνα. Από την δική μας επίσημη πλευρά, εμείς παρακολουθούμε σαν… απλοί θεατές όλες αυτές τις εξελίξεις ενώ οι ισλαμολάγνοι προχωρούν στην περεταίρω ισλαμοποίηση της μνημονιακής Ελλάδας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.