Σε 50 ακραίους ισλαμιστές έγινε «σκιά» η ΕΛ.ΑΣ.


Παρακολουθούν λαθρομετανάστες που ενδέχεται να έχουν επαφές με τζιχαντιστές
Καραβάνια τζιχαντιστών περνούν από την Ελλάδα με κατεύθυνση τη Μέση Ανατολή

Γράφει ο Στέλιος Βραδέλης

Σε στενή παρακολούθηση από την Ελληνική Αστυνομία βρίσκονται 50 μουσουλμάνοι λαθρομετανάστες, για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις πως διατηρούν επαφές με σκληρούς πυρήνες φονταμενταλιστών.
Από τις Ελληνικές αρχές ανακρίνεται ένας Αλγερινός που έμενε πολλά χρόνια στην Ελλάδα και ο οποίος προσπάθησε να ταξιδέψει στην Τουρκία έχοντας μαζί του δεκάδες δελτία ιταλικής ταυτότητας.
Ο άντρας αυτός, που συνελήφθη ύστερα από πληροφορίες της Europol και με βάση στοιχεία του προγράμματος Traveler, βρέθηκε να κουβαλάει στη βαλίτσα του εκατό (100) ασυμπλήρωτα δελτία ιταλικής ταυτότητας για τα οποία προέκυψε ότι ανήκουν σε σειρά κλεμμένων ασυμπλήρωτων εγγράφων.

Οι Αρχές εκτιμούν πως ο Αλγερινός, που ζει στην Ελλάδα πολλά χρόνια, με νόμιμα έγγραφα μέσω Τουρκίας θα κατέληγε στη Συρία, ενώ τα Ιταλικά έγραφα πιθανόν να χρησιμοποιούνταν από τζιχαντιστές, προκειμένου να εισέλθουν στην Ευρώπη νόμιμα ως πολίτες Ιταλίας και να μην κινδυνεύσουν να συλληφθούν.
Για την περίπτωση του Αλγερινού έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και οι αμερικανικές αρχές, ενώ εκτιμάται πως ανήκει σε υψηλόβαθμο κλιμάκιο των ακραίων ισλαμιστών.

Δύο Ιμάμηδες και τρεις Ιρακινοί
Ο Αλγερινός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βρισκόταν ούτως ή άλλως στη λίστα παρακολουθούμενων που είχαν συντάξει οι Ελληνικές αρχές, οι οποίες κατέληξαν σε αυτήν ύστερα από την επεξεργασία στοιχείων που δόθηκαν από τη Europol, μέσω του μυστικού προγράμματος Traveler, αλλά και από ενημέρωση που υπήρξε από τις αμερικανικές αρχές.
Πρόκειται για άτομα που κινούνται στο χώρο των ακραίων ισλαμιστών, ενώ ορισμένοι εξ αυτών είχαν απασχολήσει την Ασφάλεια εξαιτίας των ακραίων θέσεων που εξέφραζαν στις συγκεντρώσεις των μουσουλμάνων σε ορισμένα από τα δεκάδες αυτοσχέδια τζαμιά που λειτουργούν στην Αθήνα.

Ήδη την Αστυνομία απασχολούσε η στάση δύο ιμάμηδων με καταγωγή από το Πακιστάν, τα λεγόμενα των οποίων είχαν προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και μεταξύ των μουσουλμάνων. Είναι χαρακτηριστικό πως μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας είχαν φτάσει στο σημείο να προειδοποιήσουν τις Ελληνικές Αρχές για τις ακραίες θέσεις που ανέπτυσσαν αυτοί οι δύο ιμάμηδες σε χώρους συνάθροισης των μεταναστών σε Νίκαια και Ρέντη.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε η Europol στις ελληνικές αρχές, ορισμένοι από τους ευρωπαίους που τώρα μάχονται μαζί με τους τζιχαντιστές στη Μέση Αναστολή, είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φονταμενταλιστές που βρίσκονται τώρα στη Συρία είχαν περάσει από την Ελλάδα και είχαν φιλοξενηθεί για κάποια 24ωρα από μουσουλμάνους που βρίσκονται στη χώρα μας.

Επιπλέον εντοπίστηκαν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις λαθρομεταναστών από το Ιράκ που ζούσαν στην Ελλάδα και επέστρεψαν στην χώρα τους και οι οποίοι εκτιμάται πως έχουν στελεχώσει τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.
Στις περιπτώσεις των ατόμων αυτών αναζητούνται οι επαφές τους με φιλικά τους πρόσωπα, όπως επίσης και αν υπάρχει οποιαδήποτε συγκέντρωση χρηματικού ποσού που δίνεται για τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών.

Είναι χαρακτηριστικό πως αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι αρκετοί από τους μαχητές του Ισλαμικού Στρατού, που πολεμούν σε Ιράκ και Συρία, διέσχισαν την Ελληνική επικράτεια και κατευθύνθηκαν στη Μέση Ανατολή μέσω Τουρκίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου αξιωματούχου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν και Έλληνες στις τάξεις των περίπου τριών χιλιάδων δυτικών που έχουν ενταχθεί στους τζιχαντιστές.

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας
Οι Ελληνικές Αρχές, ωστόσο, αμφισβητούν πως υπάρχουν Έλληνες υπήκοοι μεταξύ των Τζιχαντιστών, ωστόσο δεν αποκλείουν την πιθανότητα μετανάστες που ζούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα να πήγαν στη Συρία και στο Ιράκ και να πολεμούν τώρα στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.

Από τη Europol έχει ζητηθεί οι Ελληνικές Αρχές να είναι προετοιμασμένες για να ανακόψουν την επιστροφή Ευρωπαίων πολεμιστών του Ισλαμικού Κράτους, με στόχο την πραγματοποίηση χτυπήματος. Στην Ελλάδα έχουν ήδη ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, που θεωρείται ένας από τους πιθανούς στόχους των τζιχαντιστών, λόγω της παρουσίας και των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Πηγή εφημ. «Το Καρφί»

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.