Μπλοκάρουν υπολογιστές με ιό και ζητούν χρήματα για να ξεκλειδώσουν τα αρχεία


Τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση και στην Ελλάδα του κακόβουλου λογισμικού «Crypto-Wall » κρούει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Μπλοκάρουν υπολογιστές με ιό και ζητούν χρήματα για να ξεκλειδώσουν τα αρχεία

Το κακόβουλο λογισμικό «κλειδώνει» τα ψηφιακά δεδομένα και αρχεία και ζητά χρήματα προκειμένου να ξεκλειδωθούν τα ψηφιακά αρχεία στους χρήστες τους. Το λογισμικό μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις λειτουργικού συστήματος και εξαπλώνεται, κυρίως, μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο συγκεκριμένος ιός, που αποτελεί εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού «Cryptolocker», συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου Crypto-Malware. Πιο συγκεκριμένα, το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται ? μεταδίδεται όταν επισκεπτόμαστε επισφαλείς ή μολυσμένες ιστοσελίδες, εμφανιζόμενο ως δήθεν νόμιμη ενημέρωση δημοφιλών εφαρμογών. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, το «CryptoWall» εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, το λογισμικό, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί-κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα (διαφόρων τύπων αρχείων) που είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό.

Πληρωμή με bitcoin
Η καταβολή του ποσού γίνεται με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin, κατόπιν μηνύματος που εμφανίζεται, με οδηγίες για την πληρωμή.

«Καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες πρακτικές, καθώς και για να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο, ενώ θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας», τονίζουν οι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

ethnos.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.