Απάντηση στο «spectator»


«Ως Ελγίνεια Μάρμαρα είναι γνωστή μία συλλογή γλυπτών που προέρχονται από την Ακρόπολη των Αθηνών, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806 από τον Τόμας Μπρούς,7ο κόμη του Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803. Εκμεταλλευόμενος την Οθωμανική ηγεμονία στην ελληνική επικράτεια, κατάφερε και απέκτησε φιρμάνι από τον Οθωμανό Σουλτάνο για την αποκαθήλωσή τους από τον Παρθενώνα με σκοπό την μέτρηση και την αποτύπωσή τους σε σχέδια, και στη συνέχεια προχώρησε στην αφαίρεση και φυγάδευσή τους. Τα γλυπτά αυτά αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό μουσείο του Λονδίνου το 1816. Το οθωμανικό φιρμάνι, που κατέχει το Βρετανικό Μουσείο “δεν φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του Σουλτάνου ή τη συνήθη επίκληση στο Θεό, και χωρίς αυτά, ο Elgin και συνεπώς το Βρετανικό Μουσείο δεν έχουν καμία νομική απόδειξη της κυριότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα”. (Wikipedia).

Αυτά σε συντομία για τα ελγίνεια μάρμαρα.

Μάθαμε λοιπόν ότι ένα περιοδικό στην Αγγλία με τίτλο «Spectator» δηλ. «Θεατής» ή σε πιο λαϊκή μετάφραση «Μπανιστιρτζής» ενοχλήθηκε –λέει- από την δραστηριότητα που αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα με την άφιξη της συζύγου του γνωστού ηθοποιού Τζωρτζ  Κλούνει, και ξεσπάθωσε κατά της Ελλάδας και της κυρίας Αμάλ Αλαμουντίν και των συνεργατών της, που συνηγορούν στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των μαρμάρων εκεί που πρέπει να είναι, εκεί από όπου τα απέσπασε, τα έκλεψε και τα φυγάδεψε Έλγιν.

Εδώ βλέπουμε ένα πρωτοφανές στην παγκόσμια ιστορία φαινόμενο, πολιτιστικά έργα τέχνης αποσπασμένα από ένα σύνολο μνημείου που έχει χαρακτηρισθεί ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, τον μοναδικό Παρθενώνα, να μην έχουν την ονομασία τους, ως μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά να έχουν μετονομαστεί και να φιγουράρουν με το όνομα του εγκληματία που τα έκλεψε από την μάνα τους και να αποκαλούνται «Ελγίνεια».

Έχει δε το θράσος ο συντάκτης του παραπάνω περιοδικού να ειρωνεύεται τη Χώρα μας και να προκαλεί λέγοντας να πληρώσουμε το χρέος μας τα 240 δισεκατομμύρια προκειμένου να μας τα επιστρέψουν.

Εμείς μπορούμε να κάνουμε μια αντιπρόταση σε αυτόν τον κύριο (;;;) με τη λιγδωμένη γραβάτα και τον βρώμικο κοντυλοφόρο, και να του πούμε ότι μπορούν να τα κρατήσουν τα μάρμαρα εφόσον και η Αγγλία εξοφλήσει το χρέος της που όπως καταγράφεται σήμερα, 17 Οκτωβρίου 2014 και ώρα Ελλάδος 21.12 ανέρχεται στο ευκαταφρόνητο ποσό των USD 2.600.861.475.410 (Δολλάρια ΗΠΑ δύο τρισεκατομμυρίων, εξακοσίων δισεκατομμυρίων, οκτακοσίων εξήντα ενός εκατομμυρίων τετρακοσίων εβδομήκοντα πέντε χιλιάδων τετρακοσίων δέκα).

Συμφωνείτε κύριε εκπρόσωπε και υπερασπιστή της λεηλασίας του πολιτισμού άλλων Χωρών που τα εκθέτετε στα μουσεία σας διότι ο δικός σας πολιτισμός δεν επαρκεί για να προβληθείτε  και να αξιολογηθείτε στο παγκόσμιο πολιτιστικό στερέωμα, παρά μόνο με έργα τέχνης που έχετε λεηλατήσει από τις χώρες που κάποτε κατακτήσατε ή που συνεργαστήκατε με τους κατακτητές τους;;;;;;;

 

 

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.