Η αποταμίευση


γραφει ο αρισταρχος

koymparasΤο μικρότερο ανέκδοτο της εποχής είναι η λέξη αποταμίευση. Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα της αποταμίευσης! Ακούγεται τόσο αστείο. Τα αποταμιευμένα των προηγούμενων ετών της χαλάρωσης και της ευημερίας, έστω και πλαστής και πλαστικής, εφαγώθησαν- φευ(!)-  στην πενταετία της ντροπής. Θυμάμαι ακόμη, μικρός, την προσπάθεια που έκανε το ταμιευτήριο για την αποταμίευση. Μέχρι και κουμπαράδες δωρεάν έδιναν στους πιτσιρικάδες να αποταμιεύουν τις δεκάρες.  Και πάντα με το σλόγκαν “φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι”.  Άμα τόχεις βέβαια το φασούλι, κι αυτά έγιναν 5ευρώ το κιλό, για να το φας και να σου περισσέψει να το αποταμιεύσεις. Ουτοπίες…

Όμως ας μη μεμψιμοιρούμε. Δεν είναι δυνατόν την λέξη αυτή να την περιορίζουμε μονάχα στα χρήματα. Ισχύει παντού και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Για παράδειγμα οι μωρές παρθένες από την γνωστή παραβολή του Ιησού Χριστού. Κοινώς κάντε οικονομία όπου περισσεύει γιατί θα σας χρειαστεί για αργότερα. Πάρτε για παράδειγμα το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν είναι αποτέλεσμα αποταμίευσης; Κόψε από δω ράψε από κει να το περίσσευμα. Αυτό βέβαια ενέχει παρενέργειες πείνας, κοινώς πρέπει να ξεράνουμε κάτι. Και όχι όλοι, μη θαρρείτε. Αλλά το φτωχό το πόπολο.

Σκοπός όμως αγιάζει τα μέσα χωρίς να τα νομιμοποιεί. Πρώτα η αποταμίευση και ύστερα το πλεόνασμα, και όσοι αντέξουν.

Περὶ τοῦ/τῆς: aristarhos

Προσοχή στην πρίζα, υπάρχει συνωστισμός!
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.