«Εκτεθειμένη» η άμυνα της Κύπρου


Η Κύπρος δεν διαθέτει κανένα μέσο εντοπισμού υποβρυχίων στα χωρικά της ύδατα και ευρύτερα στην ΑΟΖ, κάτι που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την ασφάλεια των ερευνών και των γεωτρήσεων που διεξάγονται από ξένες εταιρείες. Τα μικρά περιπολικά σκάφη που διαθέτει το κυπριακό ναυτικό και η Λιμενική αστυνομία δεν διαθέτουν συστήματα εντοπισμού, αλλά ούτε και συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου. Ως εκ τούτου οι κυπριακές ένοπλες δυνάμεις έχουν δυνατότητα παρακολούθησης μόνο πλοιων επιφανείας χωρίς όμως να μπορούν και να ελέγξουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τον θαλάσσιο χώρο.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου μια φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού η οποία θα ενταχθεί στις δυνάμεις του ΟΗΕ για τον Λίβανο UNIFIL ώστε να αποφευχθεί προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τη δική της παρουσία με την ελληνική.

Ένα ακόμη μειονέκτημα της Κύπρου είναι η ανυπαρξία αεροπορίας καθώς διαθέτει μόνο κάποια ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα και κάποια άλλα που δεν έχουν δυνατότητα αξιόπιστου ελέγχου στη περιοχή.

Παραμελημένη άμυνα

Η άμυνα της Κύπρου παρουσίασε κάμψη μετά το φιάσκο των S-300 που αντί να μεταφερθούν στη Κύπρο μεταφέρθηκαν στη Κρήτη λόγω των αντιδράσεων της Τουρκίας. Ήταν μια κοινή απόφαση των κυβερνήσεων Κληρίδη και Σημίτη. Από την περίοδο εκείνη έως σήμερα οι προϋπολογισμοί για την αμυντική θωράκιση μειώνονταν χρόνο με το χρόνο, χωρίς να γίνεται αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων ή αγορά νέων.

Ακόμα και η προμήθεια των αντιαεροπορικών πυραύλων TOR-M1 έχει αφήσει μια πικρή γεύση αφού όπως έχει αποκαλυφθεί υπήρξε όργιο με τις μίζες για τις οποίες καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και δικάζεται ο Κύπριος υπ. εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης.

Όχι σε πλοία

Πριν λίγους μήνες το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου πρότεινε αγορά δύο πλοίων ανοικτής θαλάσσης από το Ισραήλ. Αν και η πρόταση εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, η αγορά δεν προχώρησε αφού τα κόμματα αρνήθηκαν να αποδεσμεύσουν τα σχετικά κονδύλια από τη Βουλή. Σήμερα γίνονται δεύτερες σκέψεις αλλά ακόμα και αν ληφθεί απόφαση, ο χρόνος κατασκευής δεν αναμένεται να είναι μικρότερος των 18 μηνών.

Η Κυπριακή άμυνα αντιμετωπίζει ακόμα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα λόγω του εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στις πωλήσεις όπλων και οπλικών συστημάτων κάθε είδους στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα ο κατοχικός στρατός είναι πλήρως εξοπλισμένος με αμερικάνικα όπλα. Ακόμα και όταν στα τέλη της δεκαετίας του 90 η Ελλάδα είχε μεταφέρει στη Κύπρο άρματα Μ-48 υπήρξε παρέμβαση των ΗΠΑ για απομάκρυνση τους. Το ίδιο έπραξαν οι αμερικανοί και με δύο αμερικάνικα ελικόπτερα που επίσης είχαν μεταφερθεί στη Κύπρο από την Ελλάδα.

Τουρκικό υποβρύχιο στην κυπριακή ΑΟΖ μαζί με το Barbaros

Η τουρκική προκλητικότητα εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης συνεχίζεται, καθώς φαίνεται ότι πέραν από τα δύο πολεμικά πλοία, τα οποία εδώ και μια εβδομάδα συνοδεύουν το «Μπαρμπαρός», σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται και υποβρύχιο του τουρκικού στόλου.

Το τουρκικό υποβρύχιο είναι από την πρώτη στιγμή στη συνοδεία του σεισμογραφικού σκάφους, αλλά η παρουσία του δεν έγινε γνωστή. Η Τουρκία, μ’ αυτόν τον τρόπο, θέλησε να «θωρακίσει» την παρουσία εντός των «οικοπέδων» της ΑΟΖ, την παρουσία του «Μπαρμπαρός» για ολοκλήρωση των ερευνών που διενεργούν.

Αρμόδια στρατιωτική πηγή ανέφερε στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ότι είναι συνήθης τακτική τόσο από την Τουρκία όσο και από άλλες χώρες που διαθέτουν Πολεμικό Ναυτικό, όταν βρίσκονται σε αποστολή φρεγάτες ή κορβέτες, πάντα να τις συνοδεύει κάποιο υποβρύχιο. Αυτό όπως εξήγησε, γίνεται για να ασκείται καλύτερος έλεγχος των περιοχών όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι αποστολές τους.

Η παρουσία του τουρκικού υποβρύχιου στην περιοχή που «βολτάρει» το «Μπαρμπαρός» επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα από πλοία της UNFIL που βρέθηκαν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο πλαίσιο των ερευνών εντοπισμού των δύο επιβαινόντων του μικρού αεροσκάφους Diamond.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε ελλαδικές ιστοσελίδες, τα ανθυποβρυχιακά συστήματα των πλοίων που ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις για βοήθεια «χτύπησαν» το υποβρύχιο της Άγκυρας να πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όσον αφορά στα άλλα δύο πολεμικά πλοία, που συνοδεύουν το «Μπαρμπαρός», αντικαθίστανται για σκοπούς ανεφοδιασμού και τη θέση τους στις περιοχές έρευνας λαμβάνουν άλλα πολεμικά πλοία.

Πηγή 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.