«Το όνομα του Διαβόλου»: Αντιδράσεις στον «μακεδονισμό»


Picture 0 for «Το όνομα του Διαβόλου»: Αντιδράσεις στον «μακεδονισμό»Ένα ενδιαφέρον επιστημονικό πόνημα Σκοπιανού καθηγητή που αμφισβητεί την αντικατάσταση της θεμελιώδους σλαβικής εθνικής ταυτότητας των γειτόνων με τη ψευδομακεδονική

Η πλύση εγκεφάλου, την οποία έχει επιβάλει στους Σκοπιανούς ο κ. Γκρούεφσκι, άρχισε να γίνεται ενοχλητική σε μεγάλη μερίδα πολιτών. Ιδιαιτέρως, λόγω της αδιαφάνειας που περιβάλλει τις απίστευτες σε αριθμό και κακογουστιά κατασκευές, που υποτίθεται ότι παραπέμπουν στους Μακεδόνες, οι οποίοι θεωρούνται και πρόγονοι των Σλάβων.

Οι καταγγελίες για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, από την σκοπιανή κυβέρνηση, που αποτελεί και δείγμα της μεγάλης διαφθοράς και κακοδιοίκησης στο κράτος, είναι και ένας από τους λόγους που η Ενωμένη Ευρώπη αρνείται να δώσει στα Σκόπια ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Και αυτό ενοχλεί, όχι μόνον τους Αλβανούς των Σκοπίων που θεωρούν αναγκαία για την ύπαρξη του κράτους -το οποίο σε λίγα χρόνια θα βρίσκεται στα χέρια τους λόγω της μεγάλης αύξησης των γεννήσεων μεταξύ των Αλβανών πολιτών των Σκοπίων-  την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., αλλά και πολλούς επιφανείς Σλάβους, για τον ίδιο λόγο. Επειδή βλέπουν ότι με την ανερμάτιστη πολιτική του κ. Γκρούεφσκι, το κράτος τους δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.

Στις μέρες των Χριστουγέννων έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του πανεπιστημιακού καθηγητή αρχιτεκτονικής, κ. Μίροσλαβ Γκάρτσεφ, με τίτλο: «Το όνομα του Διαβόλου» και αποτέλεσε ένα γεγονός που σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στη συνεισφορά της διανόησης των Σκοπίων κατά του μακεδονισμού, και αποδεικνύει ότι άρχισε να οργανώνεται η μέχρι χθες διαιρεμένη αντιπολίτευση κατά του καθεστώτος του VMRO-DPMNE.

Όπως γράφει ο σλαβικός Τύπος των Σκοπίων και μεταφέρει το «Βαλκανικό Περισκόπιο», το πόνημα αμφισβητεί την αντικατάσταση της θεμελιώδους σλαβικής εθνικής ταυτότητας των πολιτών, μέσα από μια σειρά δημοσιευμένων εργασιών του κ. Γκάρτσεφ, στις οποίες προβαίνει σε μια ουσιαστική αισθητική, πολιτική και πολιτιστική κριτική, που δημοσιεύθηκαν σε πολύ λίγα μέσα ενημέρωσης, όσα είναι απαλλαγμένα από την επιρροή του κ. Γκρούεφσκι.

Έτσι, το βιβλίο, αποτελεί μια πρώτης τάξης αφήγηση για τον παραλογισμό που κρύβεται πίσω από τις αυταρχικές πολιτικές που συνεχίζονται εδώ και οκτώ χρόνια.

Ένα απόσπασμα στο οπισθόφυλλο του βιβλίου συνοψίζει πλήρως την προσέγγιση του συγγραφέα, το πεδίο αναφοράς και τον στόχο. «Το σχέδιο “Σκόπια 2014” -εννοεί την τοποθέτηση εκατοντάδων “μακεδονικών”, και όχι μόνον, μνημείων, σε όλες τις πλατείες- έχει δημιουργηθεί από μια εφιαλτική σκέψη, ένα αποκύημα βλακείας, η οποία, όμως, έχει εξελιχθεί σε μια κοινωνική κατάσταση και αποτέλεσε ένα πραγματικό πολιτιστικό έγκλημα, μια πολιτιστική δολοφονία».

Το βιβλίο συγκεντρώνει την πολυμάθεια του συγγραφέα που αναλύει και απομυθοποιεί το ρόλο της υποβαθμισμένης αρχιτεκτονικής και του ψευδο-καλλιτεχνικού συμβολισμού στο πλαίσιο της απατηλής δημιουργίας της Ψευδομακεδονικής εθνικής ταυτότητας, η οποία βρήκε μιμητές, σε όλο το πολιτικό σύστημα, τόσο στην αριστερά, όσο και στη δεξιά.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε σε ένα κοινό -με χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη παρουσία, αλλά συμπεριλάμβανε κορυφαία ονόματα της τοπικής διανόησης- μιας πόλη των 700 χιλιάδων κατοίκων, στην οποία εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι καλύτερες, ίσως, συλλογές δοκιμίων -και μάλιστα, αποτελεί πρωτοτυπία- εν μέσω της λαϊκίστικης δημαγωγίας και της πολιτιστικής φάρσας, που αποτυπώνουν τις αυταρχικές πλάνες του κ. Νίκολα Γκρούεφσκι.

Μέσα από τα διαχρονικά του κείμενα ο συγγραφέας προσπαθεί να παρουσιάσει το ψεύτικο υπόβαθρο από το οποίο εκπηγάζει η “εθνική υπερηφάνεια”, προτείνοντας μέσα στο περιβάλλον αυτό, έναν υγιή διάλογο και δημόσια συζήτηση -που είναι εντελώς ανύπαρκτη- και αξίζει της προσοχής, προτίθεται δε να δημιουργήσει έναν πιθανό πολιτικό και πολιτιστικό αντίκτυπο.

Το εμπόδιο όμως σε όλα αυτά, είναι ότι αφενός ο κ. Γκρούεφσκι πλουτίζει σε ψήφους και δολάρια με τον “μακεδονισμό”, αφετέρου οι ισχυροί προστάτες του, θέλουν να υπερίπταται η ιδέα της “Αιγαιακής Μακεδονίας”, ώστε, αν εξακολουθήσουμε εμείς να μη αντιλαμβανόμαστε το απώτερο σχέδιο του κ. Σόρος που χρηματοδότησε για πολλά χρόνια αυτήν την εκστρατεία του κ. Γκρούεφσκι, να υπάρχει το σπέρμα μελλοντικών προβλημάτων στην Ελλάδα.

Και αν κανείς πιστεύει, ότι αυτά δεν γίνονται, να του υπενθυμίσω απλώς, ότι ούτε οι Σέρβοι πίστευαν ότι θα πολυτεμαχιστεί το κράτος τους, ούτε ο Άσαντ, ούτε ο Σαντάτ, ούτε ο Καντάφι, και προσφάτως ούτε οι Ουκρανοί, πως θα υπάρξουν εξελίξεις τις οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Ο Μακεδών

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ «Το όνομα του Διαβόλου»: Αντιδράσεις στον «μακεδονισμό»

  1. Ὁ/ἡ freejovanvi γράφει:

    Ο κανονικός αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και μητροπολίτης Σκοπίων Ιωάννης παραμένει άδικα φυλακισμένος με ψεύτικες κατηγορίες από το καθεστώς του Γκρούεφσκι, ενώ η υγεία του είναι σε κακή κατάσταση! Ας υπογράψουμε για την αποφυλάκισή του! https://secure.avaaz.org/el/petition/Joe_Biden_John_Kerry_Ban_Kimoon_Nikola_Gruevski_Gjorge_Ivanov_Free_Archbishop_Jovan
    Δείτε το κείμενο στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες στο μπλογκ freejovanvi.wordpress.com

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.