επαναφορά από τον τύπο στην ουσία…


Πρώτο βήμα υπήρξε η συνειδητοποίηση της κατάστασης (λογική και βίωμα), δεύτερο βήμα οι εκλογές (δράση), το τρίτο άμεσο βήμα επαναφορά στην ουσία… και των λέξεων και των εννοιών, προκειμένου να συνεννοηθούμε μέσα κι έξω από τη χώρα. Είναι βήματα που δίδαξαν υπομονή, το χρόνο ωρίμασης μίας κατάστασης στις συνειδήσεις προκειμένου να συγχρονιστούμε, τον «άλλο τρόπο» αντίδρασης με δράση – αντικατάσταση που δεν αφήνει κενό.

Η λέξη ουσία σημαίνει το αμετάβλητο στοιχείο, τύπος είναι η μορφή, η εξωτερική, συμβατική μορφή, ο καθιερωμένος τρόπος μιας ενέργειας, συμπεριφοράς, θεσμού σε αντιδιαστολή με το ουσιαστικό περιεχόμενο. Μία τυπική πράξη είναι… κενή ουσίας, ψυχρή, κρατά τα προσχήματα, είναι συγκεκριμένη για κάθε περίσταση και εύκολα επαναλαμβάνεται «ως είθισται» από οποιονδήποτε.

Η δυτική αντιστροφή και διαστροφή της έννοιας των λέξεων δημιούργησε την ανάγκη επεξήγησης των εννοιών τους προκειμένου να συνεννοηθούμε προτάσσοντας τη λογική στο παράλογο και επαναφορά στην ουσία.

Η δυτική αντίληψη ξέφυγε της ουσίας και κράτησε τον τύπο αντίθετα με την καθ’ ημάς Ανατολή που κράτησε την ουσία σφυροκοπούμενη από τον τύπο – συμβατική εξωτερική μορφή. Η «ανάπτυξη» δυτικού τύπου στην Ελλάδα αποτυγχάνει! Η εντυπωσιακά αλάνθαστη κοινή γνώμη την κατάλληλη στιγμή το αποτυπώνει στις επιλογές της, οι διαφορετικές αναγνώσεις των οποίων απορρέουν από τη διαφορετική αντίληψη (η πραγματικότητα-ρεαλισμός είναι υποκειμενικός, η αλήθεια μία) αλλά και από ηθελημένη διαστρέβλωση τους.

Το πρόβλημα το οποίο οδήγησε σε οικονομική κρίση είναι βαθειά ηθικό. Επιβεβαιώνεται από μία φράση για η οποία ξέφυγε της προσοχής των σχολιαστών, του Πρωθυπουργού της Ιταλίας Matteo Renzi ο οποίος μεταξύ άλλων, στην κοινή ανακοίνωση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είπε: Grecia e Italia condividono di essere superpotenze della cultura del passato e vogliono lavorare per un’ Europa che sia se stessa” – «Ελλάδα και Ιταλία μοιράζονται ότι υπήρξαν στο παρελθόν υπερδυνάμεις του πολιτισμού και θέλουν να εργασθούν για μία Ευρώπη που θα είναι ο εαυτός της».

Υπερδυνάμεις του πολιτισμού, στο παρελθόν όμως, σήμερα πια δύναμη ηγείται του πολιτισμού; Πως ορίζεται ο πολιτισμός; Ποίος είναι ο εαυτός της Ευρώπης; Ερωτήσεις που πρώτιστα πρέπει ν’ απαντηθούν.

Σήμερα η Ευρώπη είναι ένα τεχνητό, θολό κατασκεύασμα που βασίζεται μόνο στην προώθηση των οικονομικών σταθερών ενώ θα έπρεπε να βασίζεται στην ανάπτυξη των διαφορετικών πολιτισμών και ταυτοτήτων που την αποτελούν.

Ακριβώς αυτό κάνει η σημερινή κυβέρνηση, επαναφέρει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο την ουσία με επιτυχία! Μία υπερδύναμη του πολιτισμού μπροστά σ’ έναν γίγαντα της οικονομίας, η αυλαία άνοιξε!

Τέλος της «λιτότητας» με την έννοια που εφαρμόζεται. Μεταρρυθμίσεις ναι! αλλά εκείνες που όλοι θέλουμε να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, όχι απορρυθμίσεις που βαφτίζονται «μεταρρυθμίσεις» διαλύοντας το κράτος. Επαναφορά από το life style και glamorous στο λιτό βίο, δηλαδή στο ανθρώπινο μέτρο που εγγυάται την ποιότητα και τον ελληνικό τρόπο ζωής.

 

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.