Theon: To πετράδι του στέμματος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.Η Ελλάδα που επιμένει!


theon_out

Κωστής Χριστοδούλου

Είκοσι και πλέον στρατοί ανά τον κόσμο έχουν εμπιστευθεί την ικανότητα τους να μάχονται τα βράδια σε μία ελληνική εταιρεία, την Theon Sensors. H ίδια δίνει την δική της μάχη στην Ελλάδα…

Ποιο προϊόν είναι σταθερά μέσα στην πρώτη πεντάδα των ελληνικών εξαγωγών στη Σουηδία τα τελευταία χρόνια; Μην ποντάρετε ούτε στα σταφύλια ούτε στα ροδάκινα. Πρόκειται για ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας, το οποίο σχεδιάζεται και παράγεται στο Κορωπί, στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας Θέων Αισθητήρες. Ο λόγος για τις διόπτρες νυχτερινής όρασης (μονόκυαλα, δίκυαλα, περισκόπια κ.λπ.), οι οποίες έφτασαν να εξάγονται σε ποσοστό 100% στα χρόνια της ύφεσης.

Τα στελέχη της εταιρείας ταξιδεύουν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου ανταποκρινόμενα στη ζήτηση και στις ανάγκες των πελατών της. Μία από τις λίγες ημέρες που βρίσκεται στην Ελλάδα συναντήσαμε στο χώρο παραγωγής, τον Γενικό Διευθυντή της Θέων, Βασίλη Σαββαΐδη, ένα από τα στελέχη που βρίσκονται στην εταιρία από τη «γένεσή» της. Το 1997, έτος ίδρυσης της εταιρείας, απασχολούνταν όλοι και όλοι δέκα άνθρωποι αλλά σήμερα ξεπερνούν τα 100 άτομα μαζί με αυτούς που εργάζονται στα γραφεία που διαθέτει η εταιρία σε Σιγκαπούρη, Ινδία, και Άμπου Ντάμπι. Τα πρώτα χρόνια στηρίχθηκε σε συμβόλαια – μετά από διαγωνισμούς – με τον Ελληνικό Στρατό μέχρι το 2004, οπότε έρχεται η πρώτη συμφωνία για περισκόπια αρμάτων για τον στρατό της Αυστραλίας.

Savvaidis

“Από εκεί και πέρα «ανοίγουμε τα φτερά μας» και το 2008, που κάνει την εμφάνισή της η κρίση στη χώρα μας, εμείς αισθανόμαστε ‘θωρακισμένοι’ καθώς ήδη το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών μας προερχόταν από το εξωτερικό. Από το 2009 έως και πέρυσι το 100% του τζίρου μας αφορούσε εξαγωγές” εξηγεί ο Β. Σαββαΐδης.

Διόπτρες της Θέων Αισθητήρες έχουν πουληθεί μέχρι σήμερα σε Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιαπωνία, Χιλή, Πακιστάν, Αυστραλία, Αίγυπτο, Σιγκαπούρη, Ινδονησία και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Μέσα σε δέκα χρόνια η ελληνική εταιρεία έχει υπογράψει και υλοποιήσει συμβάσεις με περισσότερους από 20 τελικούς χρήστες ανά τον κόσμο για την προμήθεια ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων για εφαρμογές στην άμυνα και την ασφάλεια.

theon3

Κάθε χρόνο παράγονται στο Κορωπί περίπου 15 – 18 χιλιάδες τεμάχια ενώ η πλέον πρόσφατη εξέλιξη είναι ότι στο πορτφόλιο των προϊόντων της, στα οποία χρησιμοποιούνται λυχνίες ενίσχυσης φωτός, προστίθενται και θερμικές διόπτρες, τις οποίες η εταιρεία Theon Sensors – όπως είναι η αγγλική της ονομασία – θα παρουσιάσει μέσα στους επόμενους μήνες.

Η εταιρεία από το ξέσπασμα της ύφεσης πέρα από τα μεγαθήρια που έχει να αντιμετωπίσει – εταιρίες από την Αμερική, τη Γαλλία, το Ισραήλ κ.ά. – είναι και οι εγγυητικές επιστολές. “Κανένας στο εξωτερικό, ακόμη και το Πακιστάν, ακόμη και η Κένυα, δεν δέχεται εγγυητικές από ελληνικές τράπεζες”. Αποτέλεσμα είναι η Θέων να ζητάει εγγυητική από ξένη τράπεζα μέσω ελληνικής ανεβάζοντας περισσότερο το κόστος. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με τους προμηθευτές οι οποίοι έχουν διακόψει σε αρκετές περιπτώσεις τις πιστώσεις και σε κάποιες άλλες ζητούν τα χρήματα προκαταβολικά με αποτέλεσμα η εταιρία να καθίσταται ασθενέστερη απέναντι στον ανταγωνισμό.

Theon1

Έχοντας πουλήσει πάνω από 50.000 συστήματα τα τελευταία χρόνια χωρίς ούτε μία επιστροφή ή διαμαρτυρία, η Θέων έχει μία πολύ καλή φήμη με αποτέλεσμα να δέχεται προτάσεις τόσο για συνεργασία όσο και για εξαγορά. Φυσικά ο δρόμος δεν ήταν πάντοτε ρόδινος – όχι ότι τώρα είναι – καθώς στην αρχή αρκετοί ήταν αυτοί που αμφισβητούσαν το εάν μπορεί μία ελληνική εταιρεία να παράγει αξιόπιστο προϊόν hi tech και να το παραδώσει στον συμφωνηθέντα χρόνο.

«Ήταν λίγο δύσκολο να πείσουμε ότι μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, γνωστή για τον ήλιο, τη θάλασσα και το… ελαιόλαδο μπορεί να διακριθεί και για την υψηλή τεχνολογία της. Ξεπεράσαμε αυτόν τον σκόπελο, με την ποιότητα των προϊόντων μας, τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό μας όπως αυτά αναγνωρίστηκαν από τους πελάτες μας» επισημαίνει ο Β. Σαββαΐδης.

theon2

Σε ότι αφορά τις εργασιακές συνθήκες θα αναφέρει “ότι τα τελευταία τρία χρόνια πήγαν κόντρα στο ρεύμα πραγματοποιώντας προσλήψεις και φυσικά ούτε λόγος για μειώσεις. Αντίθετα εφαρμόζουν πολιτική στήριξης με κοινωνικά κριτήρια”.

Την ανησυχία του εκφράζει ο κ. Σαββαΐδης για την αβεβαιότητα που επικρατεί από τις αρχές του χρόνου με αποτέλεσμα να έχει «παγώσει» επένδυση ύψους 1 εκατ. Ευρώ, η οποία αφορά επέκταση κτηριακών εγκαταστάσεων καθώς και προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Ξεκαθαρίζει όμως ότι παρά τις όποιες «αντιξοότητες» η Θέων Αισθητήρες θα παραμείνει στην Ελλάδα σε πείσμα όλων αυτών που πιστεύουν ότι η χώρα μας είναι τόπος μόνο για διακοπές.

 

 

 

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Theon: To πετράδι του στέμματος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.Η Ελλάδα που επιμένει!

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Theon & Econ « απέραντο γαλάζιο

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.