“Δημήτρης Τόφαλος: Ποιός ήταν ο Ολυμπιονίκης λαϊκός ήρωας που όλοι λέμε τ’ όνομα του;”


τοφαλος1

karamitsos.com – eirinika.gr

Όλοι έχουμε ακουστά τον Τόφαλο, αλλά ποιος τον ξέρει επί της ουσίας;
Ο Δημήτρης Τόφαλος ήταν Πατρινός, γεννήθηκε το 1884, και έγινε Ολυμπιονίκης, έστω και σε Μεσολυμπιάδα.
Τώρα ένας αναπάντεχος θησαυρός με φωτογραφίες, έγγραφα, ημερολόγια και αρχειακό υλικό φέρνει στο προσκήνιο αυτήν την ξεχωριστή προσωπικότητα του ελληνικού αθλητισμού και της ομογένειας, που έγινε ίνδαλμα και αντικείμενο λατρείας με την επιτυχία του στην άρση βαρών στη Μεσολυμπιάδα του 1906.
Την πρωτοεμφανιζόμενη αυτή συλλογή δημοπρατεί ο οίκος A. Karamitsos στις 12 Σεπτεμβρίου (4 μ.μ.) στο ξενοδοχείο Hilton, με τιμή εκκίνησης 55.000 ευρώ. Η συλλογή έχει εντυπωσιακό βάθος και ποικιλία.

Προσφέρονται 232 προσωπικές φωτογραφίες (1906-1966) με ιδιόχειρες περιγραφές στην οπίσθια όψη και περίπου 1.000 προσωπικά έγγραφα, (χειρόγραφα, αποκόμματα εφημερίδων, επιστολές, επιταγές κ.ά.), από τα οποία ξεχωρίζουν δύο ιδιόχειρα ημερολόγια με πάνω από 350 σελίδες ημερήσιες σημειώσεις (1952, 1955). Σε αυτά τα ημερολόγια αποτυπώνεται η ζωή του αλλά και η σύνθετη προσωπικότητά του. Το διάστημα πριν από το 1906 αποτυπώνεται σε μία σχολική φωτογραφία και σε τρία πορτρέτα από τους Α. Ατζαρίτη (Πάτρα), Boehringer (Αθήνα) και Δ. Β. Λεμπεσόπουλο (Καλαμάτα). «Η συλλογή έχει μεγάλο ιστορικό και φιλολογικό ενδιαφέρον», σχολιάζει ο εκτιμητής κ. Σπύρος Τσιπίδης, εκ μέρους του οίκου Α. Karamitsos. «Θα μπορούσε από μόνη της να καταλαμβάνει μία αίθουσα σε εκθεσιακό χώρο και να είναι προσβάσιμη στο κοινό.

τοφαλος3

Αυτό θα ήταν ιδανικό, διότι η μελέτη του αρχείου που άφησε ο Δημήτρης Τόφαλος μας δίνει στοιχεία όχι μόνο για τον αθλητισμό αλλά και για την ανάμειξή του με την πολιτική της ομογένειας. Μέσα από τις επιστολές του και τις ημερολογιακές καταγραφές αποκαλύπτεται ο ρομαντικός και συναισθηματικός χαρακτήρας του, όπως και η αγάπη για την πατρίδα».
Ο Τόφαλος, γεννημένος στην Πάτρα το 1884, ήταν ένας άνθρωπος με πάθος και πολλά ενδιαφέροντα. Το 1906 γίνεται λαϊκός ήρωας καθώς καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στην άρση βαρών. Ήταν τόσο δημοφιλής, που το όνομά του έμεινε στην ιστορία και πέρασε στην καθομιλουμένη για να χαρακτηρίσει τον θηριώδη σωματότυπο. Τα επόμενα χρόνια θα φύγει για την Αμερική, όπου άρχισε να ασχολείται με την ελεύθερη πάλη. Αυτός ο χαρισματικός άνθρωπος είχε και ωραία φωνή τενόρου και λέγεται ότι έκανε και μια μικρή καριέρα. «Οι φωτογραφίες το αποδεικνύουν», λέει ο κ. Σπύρος Τσιπίδης, ο οποίος εντόπισε το όνομα του Τόφαλου και σε αμερικανικά αρχεία ηχογραφήσεων.

τοφαλος2

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης το κομμάτι του αρχείου Τόφαλου που αναφέρεται στη δραστηριότητα της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ τις δεκαετίες 1930 και 1940. Στην Αμερική, ο Δημήτρης Τόφαλος ήταν εκπρόσωπος της Achaia Clauss και το υλικό που υπάρχει στη συλλογή παρακολουθεί την ανάπτυξη και την πτώση της εταιρείας στις ΗΠΑ (1935-1949). Το 1952, ο Τόφαλος επέστρεψε στην Ελλάδα. Το 1940 είχε χάσει την αδελφή του στον βομβαρδισμό της Πάτρας από τους Ιταλούς. Όλα τα κεφάλαια της ζωής του ανοίγουν σε ενότητες της ελληνικής ιστορίας.
Ενιαίο σύνολο

Στο υλικό περιλαμβάνεται επίσης σειρά ολόκληρων εφημερίδων της ελληνικής ομογένειας της Αμερικής, της περιόδου 1939-50, όπως και αποκόμματα με αναφορά σε αγώνες πάλης ή διαφημίσεις προϊόντων Achaia Clauss, Βότρυς και Δελφοί. Ο Τόφαλος υπήρξε και προπονητής του πρωταθλητή της ελεύθερης πάλης, επίσης θρυλικού, Τζιμ Λόντου.
Η συλλογή πωλείται ως ενότητα καθώς αποτελεί σύνολο. Είναι η βάση για σειρά μελετών αλλά και η αφορμή για ένα συναρπαστικό ταξίδι.
Δημοπρασία Συλλογής Δημήτρη Τόφαλου. Ξενοδοχείο Hilton (12/9/15, 4 μ.μ.).

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.