Σαν σήμερα δημιουργήθηκε ο νευρικός μας φίλος Ντόναλτ!


$T2eC16N,!yUE9s6NDM!MBR(s!LBLC!~~_35

Η πρώτη επίσημη βιογραφία του Ντόναλντ κυκλοφόρησε το 1941, σε ένα σπάνιο σήμερα εικονογραφημένο βιβλίο για μικρούς αναγνώστες από τις αμερικάνικες εκδόσεις Random House. Στο εξώφυλλο, ο Ντόναλντ ρίχνει ένα ελαφρώς βλοσυρό βλέμμαμε μια γερή δόση έπαρσης, ενώ ένα ιδιόχειρο σημείωμα μας πληροφορεί ότι πρόκειται για την μοναδική “εξουσιοδοτημένη βιογραφία” του. Ξεφυλλίζοντάς την, μαθαίνουμε ότι το πλήρες όνομά του είναι Ντόναλντ Φωντλερόυ Ντακ. Την πρώτη απόπειρα του 1941 ακολούθησε η βιογραφία του 1960 που σχεδιάστηκε από τον Τόνυ Στρομπλ, από την οποία βλέπουμε αριστερά το εξώφυλλο.

Το 1984, με αφορμή την συμπλήρωση των 40 χρόνων από το κινηματογραφικό ντεμπούτο του ήρωα, ο Μάρκο Ρότα θα σχεδιάσει την πιο σημαντική ίσως επετειακή βιογραφία του Ντόναλντ. Ο ελληνικός της τίτλος είναι Η Ιστορία ενός Παπιού, όπου βλέπουμε τον Ντόναλντ να αφηγείται σε έναν δημοσιογράφο την ζωή του από την γεννησή του μέχρι τις μέρες μας.

Τον Δεκέμβριο του 1998 άρχισαν να δημοσιεύονται στο ιταλικό Topolino μονοσέλιδες ιστορίες από τα παιδικά χρόνια του Ντόναλντ στο αγρόκτημα της Γιαγιάς Ντακ, σε κείμενα των Μπρούνο Έννα, Ντιέγκο Φαζάνο και Πάολο Μπαλάτσι, και σε σχέδιο του Αλεσσάντρο Μπαρμπούρτσι.

ντοναλτ

Στα καρτούν

Το 1949, στο μικρού μήκους καρτούν Τα Γενέθλια του Ντόναλντ του Τζακ Χάννα και του Μπομπ Κάρλσον, οι θεατές έμαθαν ότι ο ήρωας γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου, αλλά δεν αναφέρει την χρονολογία…

Μια πιθανή βιογραφία

Η παρακάτω βιογραφία συντέθηκε με βάση κάποιες ιστορίες του Μπαρκς και του Ρόσα, καθως και καρτούν με τον Ντόναλντ.

Πρώιμη ζωή (1920-1938)

500px-559px-Triple Dipstelfink.jpg

Ο Ντόναλντ και ο Γκαστόνε σε μικρή ηλικία στην ιστορία του Ντον Ρόσα Το Τριπλό Κελεπούρι

Ο Ντόναλντ Ντακ γεννήθηκε στην Λιμνούπολη από την Βολκάνα Μακ Ντακ και τον Μπαρούτη Ντακ. Μεγάλωσε με την αδερφή του Ντέλλα Ντακ, και ανέπτυξε από νωρίς κακές σχέσεις με τον ξάδερφό του Γκαστόνε. Από την εποχή που είχε ο Γκαστόνε τα πρώτα του γενέθλια, ο Ντόναλντ είχε ήδη αναπτύξει ένα εκρηκτικό ταμπεραμέντο, ενώ ο ξάδερφός του είχε κληρονομίσει από τη μητέρα του, Δάφνη Ντακ, την τύχη του.

321px-School.png

Ο Ντόναλντ αφηγείται τη σχολική ζωή του, αλλά με κάποιες διαφορές…

640px-800px-Kicking Ass.jpg

Ο Ντόναλντ βάζει τον Σκρουτζ στη θέση του!

Το 1930, ο Σκρουτζ Μακ Ντακ τελικά επέστρεψε στη Λιμνούπολη, ως ένας σκληραγωγημένος αλλά άπληστος και σκληρός άνδρας. Η αδερφή του Βολκάνα, και η οικογένειά της (συμπεριλαμβανομένου και του Ντόναλντ) και η Ματίλντα προετοίμασαν ένα πάρτι- έκπληξη στο Θησαυροφυλάκιό του για να τον καλωσορίσουν, αφού είχαν να τον δουν 20 χρόνια, από τότε που οδηγήθηκαν σε καβγά κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Αφρική. Αλλά, λόγω της συμπεριφοράς του Σκρουτζ, το πάρτι διελύθηκε και οι συγγενείς του εγκατέλειψαν το κτίριο. Ο Ντόναλντ παρέμεινε εκεί για λίγα παραπάνω δευτερόλεπτα, όπου κλώτσησε τον Σκρουτζ στον πισινό και μετά έτρεξε στην οικογένειά του. Τότε, η οικογένεια των Ντακ εγκατέλειψαν τον Σκρουτζ, φεύγοντας προς μια άγνωστη περιοχή.

Άλλες λεπτομέρειες για τα παιδικά του χρόνια, δηλαδή το πού πήγε η οικογένειά του μετά από το επεισόδιο αυτό, είναι άγνωστες.

Όσων αφορά τη σχολική ζωή του Ντόναλντ, όπως φαίνεται στην διπλανή εικόνα του Ντον Ρόσα, όπου σχεδιάζει μια θυμωμένη απεικόνιση του Σκρουτζ, βάζει σε μελάνι τα μαλλιά μιας συμμαθήτριας, σχεδιάζει διάφορα στον πίνακα και παλεύει με έναν συμμαθητή του, ήταν ένας άτακτος μαθητής. Παρόλα αυτά, ο Ντόναλντ ισχυρίζεται στα ανίψια του πως ήταν υπόδειγμα άριστου μαθητή!

Το 1955, η Ματίλντα περιγράφει τον Ντόναλντ ως ένα άτακτο και αναιδέστατο παπί όταν ήταν μικρός, κάτι που ο Ντόναλντ θέλει να κρύψει απ΄τα ανιψάκια του…

Τζούνιορ Ντακ

Παρόλα αυτά, όμως, έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς (κυρίως στην Ευρώπη) ιστορίες με τον λεγόμενο Τζούνιορ Ντακ, που είναι ο Ντόναλντ σε μικρή ηλικία. Σύμφωνα με αυτές τις ιστορίες ο Ντόναλντ μεγάλωσε στο αγρόκτημα της Γιαγιάς Ντακ στο Παπιοχώρι, ήταν ένα άτακτο και σκανταλιάρικο πιτσιρίκι που έκανε τον βίο αβίωτο στην Γιαγιά Ντακ και στην δασκάλα του. Μαζί μ τους φίλους του έπλαθαν φανταστικές ιστορίες με Ουφογήινους Εξωγήινους και άλλα τέρατα που έρχονται να κατακτήσουν τον πλανήτη! Οι περιπέτειες αυτές είχαν συνήθως κωμικοτραγική κατάληξη με τις ιδέες που σκαρφίζονταν ο Τζούνιορ και η φίλοι του για να ανιμετωπίσουν τους υποτιθέμενους κινδύνους.

Ενήλικη ζωή

Είναι άγνωστο αν ο Ντόναλντ συμμετείχε σε καμιά σχολή, αλλά είναι μάλλον απίθανο ότι αποφοίτησε, καθώς δεν έχει κάνει ακόμα χρήση του διπλώματός του.

The Three Caballeros.jpg

Οι Τρεις Καμπαλέρος στο Μεξικό

Meeting Scrooge.jpg

Τα ανίψια συναντούν τον Θείο Σκρουτζ στην έπαυλή του.

Αντ ‘αυτού, στα χρόνια πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, φαίνεται να έχει ενδιαφέρον στο να ταξιδεύει σε ξένες χώρες και να ανακαλύπτει νέους πολιτισμούς. Το 1942, ταξίδεψε στο Περού, και συγκεκριμένα στη λίμνη Τιτικάκα, και ήρθε σε επαφή με τους κατοίκους του χωριού, μαζί με τα άλογά τους, τα λάμα! Κατά το ίδιο έτος, ταξίδεψε στη Βραζιλία, πιο συγκεκριμένα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου συναντήθηκε με τον Χοσέ Καριόκα, κάπου κοντά στην παραλία Κόπακαμπάνα. Οι δυο τους έγιναν πολύ καλοί φίλοι. Είναι άγνωστο ανσυναντιόντουσαν ή μιλούσαν συχνά, αλλά το 1944, για να γιορτάσει τα 24α γενέθλια του Ντόναλντ, του έστειλε ένα δώρο. Το 1944 επανενώθηκε με τον Χοσέ Καριόκα, και πήγαν στο Μεξικό, όπου συναντήσαν τον Τσιουαουανό βακέρο Παντσίτο Πιστόλες, μαζί με τον οποίο αποτέλεσαν τους Τρεις Καμπαλέρος. Μαζί έζησαν απίθανες περιπέτειες.

Ο Ντόναλντ επέστρεψε στην Λιμνούπολη, και σε κάποιο σημείο μεταξύ του 1944 και του 1947,  τα τρία μικρά ανίψια του, ο Χιούη, ο Λιούη, ο Ντιούη Ντακ μπαίνουν ορμητικά στην ζωή του. Τα τρία αυτά μικρά παπάκια είναι παιδιά της αδερφής του Ντέλλα η οποία του τα έστειλε για να τα φιλοξενήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο παίρνει συνεχώς παράταση! Τα ανίψια ζουν έως τώρα μαζί του και ουσιαστικά ο Ντόναλντ  έχει αναλάβει  το ρόλο του γονέα. Ανέπτυξε επίσης μια σοβαρή σχέση με την Νταίζυ Ντακ, έναν άλλον πολίτη της Λιμνούπολης, με την οποία είναι άγνωστο αν είχαν συναντηθεί πριν από το 1944. Τελικά αρραβωνιάστηκαν.

Αγωνίστηκε με την ανεργία και την οικονομική αστάθεια, στο σημείο που δεν ήταν στη θέση να παρέχει στα ανιψάκια του ένα παραδοσιακό δείπνο Χριστουγέννων, αλλά αναγκαζόταν να κυνηγήσει άγριες γαλοπούλες στο δάσος.

Έζησε ένα σωρό απίθανες περιπέτειες στα τέσσερα σημεία της Γης, ανακαλύπτοντας θησαυρούς, από το Ελντοράντο ως την Απαγορευμένη Κοιλάδα με τους δεινοσαύρους! Η ζωή του στην Λιμνούπολη χαρακτηρίζεται από κωμικές περιστάσεις, κυρίως λόγω των σκανταλιάρικων ανιψιών του. Κατά τη διάρκεια αυτών της ζωής του καυτής, τον θυμήθηκε ο πλούσιος θείος του, Σκρουτζ Μακ Ντακ.

Ο Σκρουτζ αισθανόταν πολύ μοναξιά και είχε αποσυρθεί σε μια έπαυλη χωρίς να ορίσει διάδοχο. Ο χρόνος όμως και η μοναξιά τον νίκησαν, έτσι κάλεσε τα ανίψια του για να περάσουν τα Χριστούγεννα στο σπίτι διακοπών του στο Βουνό της Αρκούδας, προσπαθώντας να τους διδάξει (και ίσως και στον εαυτό του), ένα μάθημα για την ανδρεία. Μετά από αυτό, ο ίδιος τους κάλεσε να έπαυλή του, όπου συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Μετά τους πήγε στο Θησαυροφυλάκιό του, όπου νίκησε τους Μουργόλυκους, κάτι που, σε συνδυασμό με το κίνητρο που του δώσαν τα ανίψια του, τον ώθησε να επανέλθει στη δράση.

Η επάνοδος αυτή του θείου Σκρουτζ στην περιπέτεια ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστική για τον Ντόναλντ, αφού τον ακολούθησε σε ένα σωρό περιπέτειες και αναζητήσεις χαμένων θησαυρών σε όλη την υφήλιο, από τις Επτά Πόλεις της Τσιμπόλα και την Φιλοσοφική Λίθο, ως τα Ορυχεία των Ίνκας, το Παλάτι του Κροίσου και την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας!

Μεταγενέστερη ζωή (1957-1990)

Περίπου το 1958, ο Χιούη, ο Λιούη και ο Ντιούη μπορεί να πήγαν στο κολλέγιο, αν και δεν δεν υπάρχει άμεση επιβεβαίωση γι’ αυτό. Στην ιστορία του Ντον Ρόσα The Three Caballeros Ride Again (Και οι Τρεις είναι Υπέροχοι!), ο Ντόναλντ είπε πως δεν ήταν στην οικονομική θέση να πληρώσει στο κολλέγιο τα δίδακτρα τους, και σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει το θησαυρό που θα αποκτηθεί από την περιπέτειά του για να τους βοηθήσει να εγγραφούν στο κολλέγιο. Όταν ανακάλυψε πως τελικά ήταν άχρηστος, δήλωσε πως τα ανιψάκια του είναι αρκετά έξυπνα για να κερδίσουν μια υποτροφία.

Κάποια στιγμή στη ζωή του, μάλλον μετά από το 1958, τελικά παντρεύτηκε με την Νταίζυ Ντακ. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι είχε οποιοδήποτε απόγονο, αν και οι δύο έμειναν μαζί μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.

Ο Θάνατος του Σκρουτζ ήρθε το 1967, (κατά τον Ντον Ρόσα), κάτι που είχε σημαντικότατη επίδραση στον Ντόναλντ. Μιας και ήταν σίγουρο πως ο Ντόναλντ δε θα αναλάβει τις επιχειρήσεις του πλούσιου θείου του, αφού η διαθήκη του όριζε ως μοναδικούς κληρονόμους τους Χιούη, Λιούη και Ντιούη, ο Σκρουτζ δεν ήθελε τα ανίψια του, Ντόναλντ και Γκαστόνε, να μείνουν με άδεια χέρια. Έτσι ο Ντόναλντ ανέλαβε μια επιχείρηση που πουλούσε γκαζόζες.

Είναι άγνωστο το πότε απεβίωσε, αλλά η χρονολογία αυτή τοποθετείται μέσα στην δεκαετία του 1980. Σύμφωνα,με τον Ντον Ρόσα, πάντα.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.