Αρτεμισία Α΄, η ηρωίδα της ναυμαχίας της Σαλαμίνας


αρχείο λήψης

historicalpersonalities

Στα 480 π.Χ. υπό την ηγεσία του νεαρού τότε Πέρση Βασιλιά Ξέρξη του Α΄ ένας μεγάλος όγκος περσικών δυνάμεων που ετοιμαζόταν πυρετωδώς επί 4 έτη ξεκινά με προορισμό την κυρίως Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο στα χρόνια αυτά τύραννος της Αλικαρνασσού γίνεται μετά το θάνατο του συζύγου της η Αρτεμισία η Α΄ κόρη του Λύγδαμι. Πρόκειται για μια ισχυρή ιστορική φυσιογνωμία. Θαρραλέα, ατρόμητη, δικαίωνε με την τολμηρή ιδιοσυγκρασία της την καταγωγή της από τον πολεμοχαρή Κάρα και την Κρητικιά μάνα.

Στις ναυμαχίες του Αρτεμισίου και της Σαλαμίνας πολέμησε με γενναιότητα στο πλευρό του βασιλιά των Περσών. Είχε υπό τις διαταγές της το πιο άρτια εξοπλισμένο τμήμα του περσικού στόλου αποτελούμενο από 5 πλοία.

Ειδικά στην ναυμαχία της Σαλαμίνας επέδειξε τόσο μεγάλη επιδεξιότητα, θάρρος και μεγαλοφυΐα ώστε ο Ξέρξης που παρακολουθούσε την ναυμαχία από το βουνό, να πει την περίφημη εκείνη φράση: «Οι μεν άνδρες γεγόνασί μοι γυναίκες, οι δε γυναίκες άνδρες».

Με απερίγραπτη έκπληξη οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι τα πλέον καίρια χτυπήματα του Περσικού στόλου προέρχονται από το πλοίο που βρίσκεται υπό τις διαταγές μιας γυναίκας. Έτσι προσφέρουν μεγάλη χρηματική αμοιβή σε εκείνο που θα την κατεδίωκε και θα την παρέδιδε ζωντανή.

Η Αρτεμισία όμως ξεφεύγει με ένα έξυπνο τέχνασμα. Επιτιθέμενη σε ένα πλοίο που άνηκε όχι στον Ελληνικό στόλο αλλά στον περσικό. Ήταν μια Καρική Τριήρης την οποία τελικά βύθισε και στην οποία επέβαινε ο Δαμασίθυμος, βασιλιάς των Καλυνδέων. Μέσα στην σύγχυση ο Αμεινίας που την καταδίωκε θεώρησε ότι πρόκειται για περσικό πλοίο που λιποτάχτησε και έτσι εκείνη βρήκε την ευκαιρία να δραπετεύσει.

Μετά την ναυμαχία θεωρείται ότι επηρέασε τον Πέρση μονάρχη στην απόφασή του να μην διακινδυνεύσει εκ νέου συμπλοκή με τους Έλληνες. Όταν επέστρεψε στη χώρα της, ο Ξέρξης την τίμησε περισσότερο από όλους απονέμοντας της ιδιαίτερα προνόμια.

Από την ιστορία της ισχυρής αυτής γυναίκας της Καρίας δεν σώζεται τίποτε άλλο από μια αμφιλεγόμενη αφήγηση που αφορά τον θάνατό της και η οποία παραδίδει ότι αυτοκτόνησε σε μεγάλη ηλικία όταν κάποιος νέος από την Άβυδο δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η εξουσία της Αρτεμισίας εκτεινόταν και πέραν των τειχών της Αλικαρνασσού. Στη γειτονική περιφέρεια υπήρχαν αρκετές πόλεις που ανήκαν στους Λέλεγες και θεωρούνταν αυτόνομες ως τα χρόνια του Μαυσώλου.

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.