«Εξώκοσμο φως» από το Αστεροσκοπείο Σκίνακα στο Ιδρυμα Ευγενίδου


αστεροσκοπειο

kathimerini.gr    Χριστίνα Σανούδου

Χτισμένο το 1970 σε υψόμετρο 1.750 μ. στις πλαγιές του Ψηλορείτη, το Αστεροσκοπείο Σκίνακα αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και του Max-Planck Institute for Extraterrestrial Physics της Γερμανίας.

Χάρη στην προνομιακή γεωγραφική θέση του, στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, και προστατευμένο από τις ατμοσφαιρικές αναταράξεις εξαιτίας του υδάτινου «κλοιού» που περιβάλλει την Κρήτη, προσφέρεται για υψηλού επιπέδου αστρονομικές παρατηρήσεις.

Από αύριο, Δευτέρα, και μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2016, εντυπωσιακές αστροφωτογραφίες τραβηγμένες με τρία τηλεσκόπια και υψηλής ευαισθησίας ψηφιακές κάμερες του Αστεροσκοπείου θα εκτεθούν στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου υπό τον τίτλο «Εξώκοσμο Φως:

Το ορατό Σύμπαν μέσα από τα Τηλεσκόπια και τις Κάμερες του Αστεροσκοπείου Σκίνακα», προσφέροντας στο αθηναϊκό κοινό την ευκαιρία να αξιολογήσει την ποιότητα του έργου, που παράγει η Ομάδα Αστροφυσικής Κρήτης. Ορισμένες από τις εικόνες ξεχωρίζουν μεταξύ των ωραιότερων και λεπτομερέστερων φωτογραφιών, που έχουν δει ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας διεθνώς.

Αποτελούμενη από επτά καθηγητές και έναν ερευνητή, η Ομάδα Αστροφυσικής Κρήτης δραστηριοποιείται στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ, τα οποία έχουν αναλάβει τη διοργάνωση της έκθεσης.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων προγραμματίζονται ομιλίες του Ιωάννη Παπαμαστοράκη, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, και του Διονύση Σιμόπουλου, επίτιμου διευθυντή του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, ενώ έχει γίνει πρόβλεψη για ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Ωρα έναρξης 7 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.