Ίον το εύοσμον (Viola Odorata) – Το σύμβολο της αγάπης και της αθωότητας: Θεραπευτικές Ιδιότητες


ιον ευοσμον

.enter2life.gr/

Αν έχετε την τύχη να έχετε μια ρίζα ίο στον κήπο σας θα ανακαλύψετε ότι αυτό το μικρό φυτό με τα φύλλα σε σχήμα καρδιά και με το μωβ ντροπαλό λουλούδι που κρύβεται ανάμεσα στα φύλλα είναι ένας μεγάλος θησαυρός για την υγεία σας. Το ίο υπήρχε στον κήπο μας από τα χρόνια της προγιαγιάς και ίσως χρόνια ακόμα πιο πολλά. Από μια μικρή ρίζα γέμισε όλο τον κήπο και υποδέχεται κάθε χρόνο την Άνοιξη με τα υπέροχα μωβ άνθη του και το γλυκό του άρωμα. Από τα 200 είδη βιολέτας που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο μόνο τρία είδη είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Το Ίον το εύοσμον (Viola Odorata), ο αγριοπανσές (Viola tricolour) και το κινέζικο βιολετί (Viola yezoensis).

Το Ίον το εύοσμον είναι γνωστό από την αρχαιότητα όταν ο Ιπποκράτης το χαρακτήρισε ως το “υγρό” βότανο γιατί ήταν το καλύτερο φυτό για τη θεραπεία των ασθενειών του ήπατος. Ο Όμηρος και ο Βιργίλιος ανέφεραν ότι οι αρχαίοι Έλληνες φορούσαν στεφάνια από βιολέτες για να έχουν έναν γαλήνιο ύπνο, για την μετρίαση του θυμού και ως αφέψημα λειτουργούσε ως καρδιοτονωτικό. Ο Πλίνιος αναφέρει μια συνταγή με ρίζα ίο και ξύδι για την θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και της σπλήνας. Για τις ευεργετικές ιδιότητες του ίο, αναφέρει επίσης, ότι όταν φορεθεί στο κεφάλι ένα στεφάνι από ίο διαλύει τις αναθυμιάσεις του κρασιού και προλαμβάνει τον πονοκέφαλο και τη ζάλη. Στην αρχαιότητα επίσης το χρησιμοποιούσαν για την αποτοξίνωση του σώματος, για τον πονόκοιλο και για την επούλωση τραυμάτων.

ιον ευοσμον1

Τα φύλλα του ίο επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταπλάσματα για την αντιμετώπιση των πόνων, των φλεγμονών και των οιδημάτων. Το όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη “Ιώ” όπου σύμφωνα με την μυθολογία ήταν η ιέρεια της Ήρας και ερωμένη του Δία. Όταν η Ήρα έμαθε την παράνομη σχέση τους, ο Δίας για να προστατέψει την Ιώ από την οργή της γυναίκας του την μεταμόρφωσε σε αγελάδα και γέμισε ένα λιβάδι με ανθισμένες βιολέτες για να τρώει. Η λέξη “Odorata” προέρχεται από την λατινική λέξη που σημαίνει “μυρωδιά” και αναφέρεται στο χαρακτηριστικό γλυκό άρωμα της βιολέτας.

Για τους Έλληνες και τους Θεωρείται το σύμβολο της αγάπης, της αθωότητας και της σεμνότητας. Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι φύτευαν βιολέτες πάω στους τάφους των παιδιών τους. Ο φαρμακοποιός Cullpeper (1616-1654) το χαρακτήρισε ως το φυτό της Αφροδίτης. Για τις θεραπευτικές ιδιότητες της βιολέτας έγραψε ότι το αφέψημα της βιολέτας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία του πυρετού, του πονοκεφάλου, για τις φλεγμονές στα μάτια, για τον πονόλαιμο, για την αντιμετώπιση των οιδημάτων, για τους πόνους της πλάτης και της ουροδόχου κύστης, για την αποτοξίνωση του συκωτιού και για την θεραπεία του ίκτερου.

ίον ευοσμον2

Είναι πολυετές φυτό και ανήκει στην οικογένεια Violaceae. Προτιμάει ημισκιερές περιοχές και λατρεύει την υγρασία. Τα φύλλα του ίο έχουν σχήμα καρδιά και τα άνθη του έχουν έντονο μωβ χρώμα. Η ανθοφορία του ξεκινάει από το τέλος Φεβρουαρίου έως το τέλος Απριλίου. Τον Μάρτιο βρίσκεται στη μεγαλύτερη ανθοφορία του γι’ αυτό και σε στη Γαλλία, την Γερμανία και την Ολλανδία είναι γνωστό ως το λουλούδι του Μαρτίου. Θεραπευτικές Ιδιότητες Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούμε όλα τα μέρη του φυτού (άνθη, φύλλα, ρίζα) σε φρέσκια και σε αποξηραμένη μορφή. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε ως αφέψημα, να τα παρασκευάσουμε βάμμα με την προσθήκη αλκοόλ και σιρόπι με ζάχαρη ή μέλι.

Τα φύλλα, τα άνθη και η ρίζα του έχουν πλούσιες αντιοξειδωτικές, αντισηπτικές, αντισπασμωδικές, αντιικές, αντιφλεγμονώδεις , εφιδρωτικές , διουρητικές, μαλακτικές , αποχρεμπτικές, καρδιοτονωτικές και ήπια καθαρτικές ιδιότητες . Αναπνευστικό Σύστημα Το ίο χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος χάρη στις καταπραϋντικές, αντιβηχικές, αντι-φλεγμονώδεις, αποχρεμπτικές, αναλγητικές, αντιπυρετικές και βακτηριοστατικές (εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων) ιδιότητες του. – Βρογχίτιδα

Το ίο βοηθάει το σώμα να αποβάλει τις εκκρίσεις, να μειώσει την φλεγμονή και να καταπραΰνει τον βήχα.

Θεραπεία

Για την θεραπεία της βρογχίτιδας καταναλώνουμε είτε αφέψημα με ρίζα ίο, είτε τσάι με αποξηραμένα άνθη ίο. Τσάι με ρίζα ίο: Σε ένα λίτρο νερό προσθέτουμε 50 γραμμάρια αποξηραμένη ρίζα ίο και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 10-15 λεπτά. Καταναλώνουμε 3 κούπες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αφέψημα με άνθη και φύλλα ίο: Σε μια κούπα ζεστό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά αποξηραμένα άνθη και φύλλα ίο. Σκεπάζουμε την κούπα και την αφήνουμε για 5 λεπτά.Καταναλώνουμε 2 κούπες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

– Φαρυγγίτιδα Οι καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ίο ανακουφίζουν τον πόνο και καταπραΰνουν τον ερεθισμένο λαιμό. Θεραπεία Αφέψημα με άνθη και φύλλα ίο: Σε μια κούπα ζεστό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά αποξηραμένα άνθη και φύλλα ίο. Σκεπάζουμε την κούπα και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κάνουμε γαργάρες μ’ αυτό το αφέψημα.

– Πονόλαιμος και Αμυγδαλίτιδα Θεραπεία Αφέψημα με άνθη και φύλλα ίο: Σε μια κούπα ζεστό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά αποξηραμένα άνθη και φύλλα ίο. Σκεπάζουμε την κούπα και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κάνουμε γαργάρες μ’ αυτό το αφέψημα.

– Βήχας Τα άνθη της βιολέτας ως αφέψημα μπορούν να καταπραΰνουν τον ξηρό και τον παραγωγικό βήχα. Εκτός από αφέψημα αποτελεσματικό είναι και το σιρόπι με άνθη ίο. Θεραπεία Αφέψημα με άνθη και φύλλα ίο: Σε μια κούπα ζεστό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά αποξηραμένα άνθη και φύλλα ίο. Σκεπάζουμε την κούπα και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Καταναλώνουμε 2 κούπες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

– Πυρετός Θεραπεία Αφέψημα με άνθη και φύλλα ίο: Σε μια κούπα ζεστό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά αποξηραμένα άνθη και φύλλα ίο. Σκεπάζουμε την κούπα και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Καταναλώνουμε από 2 έως 4 κούπες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

– Κρυολόγημα – Γρίπη Για την θεραπεία του κρυολογήματος και του βήχα καταναλώνουμε αφέψημα με αποξηραμένα άνθη ίο. Αφέψημα με άνθη και φύλλα ίο: Σε μια κούπα ζεστό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά αποξηραμένα άνθη και φύλλα ίο. Σκεπάζουμε την κούπα και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Καταναλώνουμε 3 κούπες κατά τη διάρκεια της ημέρας με λίγο χυμό λεμόνι.

– Άσθμα Το ίο εκτός από αντι-φλεγμονώδεις και αντιβηχικές ιδιότητες έχει και αντι-ασθματικές ιδιότητες. Ανακουφίζει την φλεγμονή τους αεραγωγούς και διευκολύνει την αναπνοή.

Για την θεραπεία του άσθματος: 40 σταγόνες βάμμα ίο σε τρεις δόσεις ημερησίως.

Πεπτικό Σύστημα Το ίο έχει καταπραϋντικές και χαλαρωτικές ιδιότητες. Είναι ευεργετικό για την θεραπεία πολλών ασθενειών του πεπτικού συστήματος.

– Γαστρίτιδα και Έλκος Αφέψημα με άνθη ίο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής του γαστρικού βλεννογόνου και στη θεραπεία του έλκους του στομάχου και του γαστροδωδεκαδακτυλικού έλκους. Θεραπεία Αφέψημα με άνθη και φύλλα ίο: Σε μια κούπα ζεστό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά αποξηραμένα άνθη και φύλλα ίο. Σκεπάζουμε την κούπα και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Καταναλώνουμε 2 κούπες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

–Δυσκοιλιότητα Το μηλικό οξύ που περιέχεται στο ίο ασκεί ήπια υπακτική λειτουργία και είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Θεραπεία Αφέψημα με άνθη και φύλλα ίο: Σε μια κούπα ζεστό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά αποξηραμένα άνθη και φύλλα ίο. Σκεπάζουμε την κούπα και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Καταναλώνουμε 2 κούπες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυξάνουμε την ημερήσια κατανάλωση για πιο δραστική θεραπεία της δυσκοιλιότητας.

-Μεταβολισμός – Αποτοξίνωση Το ίο έχει αποτοξινωτικές και διουρητικές ιδιότητες. Έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία της κυστίτιδας, της νεφρίτιδας και της υπέρτασης.

ιον

-Κυστίτιδα και ΝεφρίτιδαΤο ίο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, των ουροφόρων οδών και απομακρύνει του μικροοργανισμούς που προκαλούν τη λοίμωξη. Θεραπεία Αφέψημα με άνθη και φύλλα ίο: Σε μια κούπα ζεστό νερό προσθέτουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένα άνθη και φύλλα ίο. Καταναλώνουμε 1 κούπα αφέψημα κατά την διάρκεια της ημέρας.

– Υπέρταση Τα άνθη του ίο περιέχουν φλαβονοειδή τα οποία έχουν διουρητικές ιδιότητες και βοηθούν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Επίσης, τα αλκαλοειδή που περιέχονται στο ίο έχουν υποτασικές ιδιότητες.

Θεραπεία Αφέψημα με άνθη και φύλλα ίο: Σε μια κούπα ζεστό νερό προσθέτουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένα άνθη και φύλλα ίο. Καταναλώνουμε 1 κούπα αφέψημα κατά την διάρκεια της ημέρας. Δέρμα Το ίο χάρη στο σαλικυλικό οξύ και στις αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιικές ιδιότητες μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικώς για να την βελτίωση πολλών δερματικών παθήσεων όπως της ακμής, του ξηρού και του υγρού εκζέματος, της ψωρίασης, της φλεβίτιδας και των αιμορροΐδων. Μπορεί να ανακουφίσει από τους ρευματισμούς και κάθε μορφή φλεγμονής.

-Αρθρίτιδα Το ίο χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας. Θεραπεία Εσωτερικά Τσάι με ρίζα ίο: Σε ένα λίτρο νερό προσθέτουμε 50 γραμμάρια αποξηραμένη ρίζα ίο και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 10-15 λεπτά. Καταναλώνουμε 3 κούπες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εξωτερικά το τσάι με τη ρίζα ίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τοπικά τον πόνο. Μουσκεύουμε μια πετσέτα με το τσάι και καλύπτουμε την περιοχή που πονάει. Επίσης, μια κεραλοιφή με λάδι βιολέτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου.

-Μαστός και Καρκίνος Το ίο είναι ιδιαίτερα τονωτικό για το λεμφικό σύστημα και βοηθάει στα οιδήματα του μαστού και της μαστίτιδας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά ως αφέψημα ή βάμμα ή εξωτερικά ως κατάπλασμα για την θεραπεία του καρκίνου του μαστού αλλά και για άλλες μορφές καρκίνου. Οι ευεργετικές ιδιότητες του στον καρκίνο θεωρούν ότι οφείλονται στην ιδιότητα του ίο να καθαρίζει το αίμα.

-Τοξικότητα και Αντενδείξεις Στις σωστές δόσεις δεν παρατηρούνται αντενδείξεις.

Όταν η ρίζα του λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει εμετό. Οι φυσικές θεραπείες δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.

Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για οποιοδήποτε θέμα υγείας και πριν την χρήση οποιοδήποτε βοτάνου.

http://www.enter2life.gr/wp/14482-kynoroda-ta-therapeutika-frouta-tis-agriotriantafyllias.html

Διαφήμιση
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.